Kakor

Snickerskaka – supergott och superenkelt!

Snickerskaka

Snickerskaka är så gott! Som godis! Kakorna håller länge i kylen (såvida ingen äter upp dem vill säga) och de går jättebra att frysa.

Så om man vill ha sig en kaka som smakar precis lika gott upptinad som nybakad, till exempel om man vill förbereda inför ett kalas, så är snickerskaka ett riktigt säkert kort.

Runt jul kan man också skära den i riktigt små bitar och servera den som julgodis.

Ingredienser

Ingredienser till snickerskaka

För att baka dig en omgång snickerskakor behöver du cornflakes, jordnötssmör, sirap, socker, kokos, vaniljsocker, choklad att smälta till glasyren och flingsalt att sprinkla ovanpå.

Val av choklad

Jag brukar använda en bakchoklad till glasyren med ca 55% kakaohalt för jag tycker att det blir lite för sött med mjölkchoklad, men välj den choklad du gillar bäst!

Kokos är inte nödvändigt och bidrar egentligen inte med så mycket smak, men kokosen hjälper till att göra kakorna lite saftigare vilket gör dem ännu godare, så jag brukar alltid ha i det.

Så bakar du snickerskakor

Snickerskaka recept

Det är både enkelt och roligt! Börja med att dumpa ner allt innehåll från burken med jordnötssmör i en kastrull, och häll sedan ner socker och sirap och vaniljsocker.

Sedan ska det här sakta värmas medan man rör med en slev, så att jordnötssmöret får smälta ner och allting blir en enda trögflytande massa.

Tänk på att använda en kastrull stor nog att röra ihop hela smeten i. Cornflakesen tar plats, så jag brukar använda samma sorts kastrull som jag kokar pasta i.

Rör ner cornflakes

Snickersrutor

Sedan häller man i kokosen och cornflakesen, och rör tills allting har blandat sig.

Här kan man göra på olika sätt; en del föredrar att krossa cornflakesen innan de rörs ner, vilket ger lite tätare och lägre kakor.

Själv krossar jag inte cornflakesen, för jag vill ha krispiga kakor som blir lite högre på höjden. Smaken blir dock densamma.

Ner i en form och på med choklad

Baka snickerskakor

När smeten i kastrullen är färdigblandad ska den ner i en form klädd med bakplåtspapper. Själv brukar jag använda en vanlig lasagneform.

Jag brukar också trycka till smeten lite med sleven så att ytan blir jämn och fin.

Medan smeten i formen svalnar och stelnar till är det dags att smälta chokladen till glasyren över ett vattenbad, och sedan hälla den ovanpå.

På med flingsalt

Snickerskakor

Precis innan chokladen har stelnat helt kan du sprinkla på flingsalt.

Gör man det för tidigt löser saltet upp sig i chokladen om den är för varm, och gör man det för sent så fastnar den inte riktigt, men hellre för sent än för tidigt i det här läget.

Ställ in formen i kylen så att chokladen och även det undre lagret hinner stelna till lite, och skär sedan kakan i rutor.

(Är du supergodissugen och inte vill vänta en hel timme så funkar det efter en halvtimme också.)

Tips på fler kakor som stillar sötsuget

Dumlesnittar
  • Dumlesnittar – salt som möter sött i en underbart seg och härlig kaka som också går hur bra som helst att ha på lut i frysen.
  • Chokladbollar – klassikern som man ofta har alla ingredienser till hemma, och som alla älskar!
  • Kolakakor – också superenkla att göra och en riktig favorit. Testa gärna att sprinkla fligsalt på dem, det lyfter dem en nivå till!
Print

Snickerskaka – supergott och superenkelt!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 av 1 recension

Den perfekta kakan när du är sugen på något gott! Enkel att göra och du får allt i ett – sött, salt och krispigt! Perfekt att ha på lut i frysen också!

  • Författare: Helena
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 20 min + kyltid
  • Antal portioner: ca 20 st 1x

Ingredienser

Skala
  • 1 burk jordnötssmör á ca 350 g
  • 1 dl socker
  • 2.25 dl sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kokos
  • 10 dl cornflakes

Till glasyren:

  • 300 g choklad
  • ca 12 tsk flingsalt

Instruktioner

Häll ner allt jordnötssmör från burken i en kastrull. Tänk på att inte ta en för liten kastrull, eftersom du ska få plats med en hel del cornflakes i den också.

Rör ner socker, sirap och vaniljsocker, och rör med en slev på svag värme tills jordnötssmöret har smält och du har en trögflytande massa.

Ta kastrullen från värmen och rör ner kokos och cornflakes. Rör tills allting har blandats.

Klä en form med bakplåtspapper och häll ner smeten däri. Tryck ut den i formen med hjälp av en sked eller slickepott och jämna till den lite ovanpå.

Smält choklad över vattenbad tills den är helt rinnande, och häll den sedan över cornflakessmeten i formen. 

Sprinkla på flingsalt efter smak och tycke efter par minuter, när chokladen har hunnit stelna något. 

Låt formen stelna i kylen i ca en timme, och skär sedan kakan i bitar. Förvara i kylen i tätslutande burk eller i frysen. (Snickersrutorna tinar i rumstemperatur på tio minuter.)

Kladdkaka recept

Något annat som också stillar gottesuget fort är den här superpopulära och lättbakade kladdkakan.

24 oktober, 2025

4 kommentarer

  1. Supergott och pålitligt recept som alla gillar!
    Håller inte riktigt med om att de håller länge i kylen… man äter ju upp dem för snabbt!

    1. Samma här! Står de i en lufttät burk tror jag faktiskt att de håller sig goda i absolut över en vecka, säkert två. Ska faktiskt gömma en i kylen och provsmaka bitar från den med jämna mellanrum som ett test!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration