Kakor

Lils strösselkakor

strösselkakor Ifall det är någon som inte har provat de här strösselkakorna av mördeg än, är mitt bästa tips att göra det så fort som möjligt. Saltet i dem är hela grejen och gör att de verkligen blir extra goda, och skiljer sig från mängden när det kommer till småkakor. Strösselkakorna är ett mycket säkert kort på barnkalas, och har redan etablerat sig som standardkaka på släktkalas hos flera av mina vänner sedan första gången jag delade receptet.

Och receptet då? Det kommer från min rara granne Lil, som alltid har något gott hemma. För några år sedan när vi bara hade Lily, och jag hade hämtat henne på förskolan om eftermiddagarna och vi brukade sitta en stund vid sandlådan som angränsar till Lil och hennes mans tomt, brukade Lily ofta slinka igenom häcken och in på deras trädgård om hon hörde att de var ute. Och de brukade duka upp fika när vi kom; saft till mig, mjölk till Lily och de här strösselkakorna. Jag tog alltid så många att jag nästan skämdes.

Nu bakar jag ofta strösselkakorna med barnen. Eller ja, de äter deg och strössel, men så länge de är glada och det resulterar i kakor som vi kan ha i frysen och ta fram vid behov, är jag nöjd.

Skriv ut

Lils strösselkakor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,27 av 15 recensioner

Loading...

Strösselkakor av mördeg med en hint av salt som gör hela grejen. De här strösselkakorna är en given favorit på barnkalaset!

  • Total tid: 15 min + ugnstid
  • Antal portioner: 30 st 1x

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • färgglatt strössel till garnering

Instruktioner

Rör smör mjukt ihop med socker och vaniljsocker.

Rör ner äggulan.

Blanda mjöl, bakpulver och salt för sig, och knåda sedan ihop en deg av alltihop.

Rulla degen till två lika långa rullar, ca 3 cm tjocka i diameter. Lägg rullarna i plastfolie och ställ i kylen en timme.

Sätt sedan ugnen på 175C, och dela varje rulle i 15 skivor.

Lägg 15 skivor var på två plåtar med bakplåtspapper, platta till skivorna lite och tryck fast lite strössel på varje kaka.

Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. De ska knappt få färg.

Vill du bjuda på fler sorters kakor? Dessa havrekakor är det allra populäraste receptet på min blogg, alla kategorier. De är grymma!

18 Kommentar

  1. Anonym

    1 februari, 2017 at 1:44 e m

    Sonens betyg: tusenhundranittiåtta gånger godare än knäckemacka med korv. Och dubbelt så gott som godis. Jag vill ha sånna här istället för lördagsgodis. 😊
    /Annika

    1. Helena

      1 februari, 2017 at 2:28 e m

      Haha! Underbart betyg ju! 🙂

  2. Ami Lundin

    2 februari, 2017 at 1:15 e m

    Sååå goda- tack för receptet!!

    1. Helena

      8 februari, 2017 at 12:33 e m

      Ska hälsa Lil det, då blir hon glad! 🙂

  3. Sandras Matkrypin

    8 februari, 2017 at 2:45 e m

    Så himla fina! Ska nog baka de här med syskonbarnen 🙂

    1. Helena

      14 februari, 2017 at 2:34 e m

      Vad kul! Lycka till! 🙂

  4. Therese

    13 februari, 2017 at 12:19 e m

    Måste prova till sonens ettårskalas! ☺ fick också äta mjölkfritt ett bra tag när han ammade. Var lite skeptisk till mjölkfritt fika, särskilt bullar som jag ABSOLUT inte skulle testa. Kunde dock inte hålla mig till slut och tji fick jag, för goda var dom ☺

    1. Helena

      14 februari, 2017 at 2:35 e m

      Ja, visst är det otippat? Jag gör kanelbullarna på Oatlys baristasmjölk och mjölkfritt margarin, de blir supergoda!

  5. Emelie

    11 april, 2020 at 5:39 e m

    Jättedåligt recept. För lite vätska? Degen gick inte att arbeta ihop och bli smidig utan smulades sönder och gick inte att skära till kakor sen!

    1. Helena

      16 april, 2020 at 2:14 e m

      Hej Emelie! Kanske att smöret inte rördes tillräckligt mjukt ihop med sockret innan de andra ingredienserna blandades i? Själv tycker jag att det är ett väl beprövat och väldigt bra recept. 🙂

  6. Inger Andersson

    27 maj, 2020 at 2:53 e m

    Hej. Går det att ha mjölfritt smör/ margarin?

    1. Helena

      27 maj, 2020 at 2:55 e m

      Hej Inger! Mjölkfritt menar du? Det går superbra, det har jag haft många gånger! 🙂

  7. Caroline

    12 mars, 2021 at 9:26 f m

    Super goda, så kul att göra med barnen, har använt grundrecept med olika fyllningar, kanon gott 🙂

    1. Helena

      15 mars, 2021 at 9:10 f m

      Vad roligt! Ja, dessa kakorna är riktigt barnvänliga! 🙂

  8. Nathalie

    4 september, 2021 at 4:17 e m

    När jag väljer att göra detta x2 eller x3 (klickar i där uppe) så är det inte alla ingredienser som blir mer 🤔 salt och bakpulver står kvar vid 0,5

    1. Helena

      4 september, 2021 at 7:27 e m

      Hej Nathalie! Jag vet, tyvärr är inte ingredienskalkylatorn helt hundra. Det säkraste är att räkna själv. Den är ett “plugin” som det heter, som är en del av mitt receptkort som jag tyvärr inte kan välja bort. Väljer jag bort den väljer jag också bort utskriftsfunktionen, och det är väldigt många som uppskattar den, därför låter jag receptkortet vara kvar. Men jag är ledsen att det är så och hoppas att det inte ställer till alltför mycket. Kram!

  9. Charlotte

    11 november, 2021 at 7:32 f m

    Gick inte hem hos verken oss vuxna eller barnen. Alldeles för söta och segheten i kakan gjorde att de smakade som deg.

    1. Helena

      15 november, 2021 at 8:57 f m

      Smaken är olika för alla! 🙂

Lämna en kommentar