Lils strösselkakor
Ifall det är någon som inte har provat de här strösselkakorna av mördeg än, är mitt bästa tips att göra det så fort som möjligt!
Saltet i dem är hela grejen och gör att de verkligen blir extra goda, och skiljer sig från mängden när det kommer till småkakor.
En populär småkaka hos barn
Strösselkakorna är ett mycket säkert kort på barnkalas, och har redan etablerat sig som standardkaka på släktkalas hos flera av mina vänner sedan första gången jag delade receptet.
Min rara granne Lil
Och receptet då? Det kommer från min rara granne Lil, som alltid har något gott hemma.
För några år sedan när vi bara hade Lily, och jag hade hämtat henne på förskolan om eftermiddagarna och vi brukade sitta en stund vid sandlådan som angränsar till Lils och hennes mans tomt, brukade Lily ofta slinka igenom häcken och in på deras trädgård om hon hörde att de var ute.
Och de brukade duka upp fika när vi kom; saft till mig, mjölk till Lily och de här strösselkakorna. Jag tog alltid så många att jag nästan skämdes. Men vilka fina fikastunder det var! Jag är så glad för dem.
Nu bakar jag ofta strösselkakorna med barnen. Eller ja, de äter deg och strössel, men så länge de är glada och det resulterar i kakor som vi kan ha i frysen och ta fram vid behov, är jag nöjd.
Tips på fler populära småkakor
Jag älskar småkakor, jag kan äta dem som chips och slutar aldrig. En av mina absoluta favoriter är de här spröda, underbara havrekakorna.
De allra bästa recepten på småkakor har vi den äldre generationen att tacka för! Här hittar ni receptet på mormors prisvinnande kolasnittar.
Och sist men inte minst – bondkakor! Som jag älskar dem!
Skriv utLils strösselkakor
Strösselkakor av mördeg med en hint av salt som gör hela grejen. De här strösselkakorna är en given favorit på barnkalaset!
- Total tid: 15 min + ugnstid
- Antal portioner: 30 st 1x
Ingredienser
- 100 g smör
- 2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 äggula
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- färgglatt strössel till garnering
Instruktioner
Rör smör mjukt ihop med socker och vaniljsocker.
Rör ner äggulan.
Blanda mjöl, bakpulver och salt för sig, och knåda sedan ihop en deg av alltihop.
Rulla degen till två lika långa rullar, ca 3 cm tjocka i diameter. Lägg rullarna i plastfolie och ställ i kylen en timme.
Sätt sedan ugnen på 175C, och dela varje rulle i 15 skivor.
Lägg 15 skivor var på två plåtar med bakplåtspapper, platta till skivorna lite och tryck fast lite strössel på varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. De ska knappt få färg.
Sonens betyg: tusenhundranittiåtta gånger godare än knäckemacka med korv. Och dubbelt så gott som godis. Jag vill ha sånna här istället för lördagsgodis. 😊
/Annika
Haha! Underbart betyg ju! 🙂
Lät som bästa betyget nånsin!
Kommer baka dessa imorgon då sonen din rekommenderar dem med högsta betyg!
//Elin – Umeå
Hoppas att de går hem! 🙂
Sååå goda- tack för receptet!!
Ska hälsa Lil det, då blir hon glad! 🙂
Kan man göra dom med brunt socker
Det tror jag alldeles säkert! 🙂
Så himla fina! Ska nog baka de här med syskonbarnen 🙂
Vad kul! Lycka till! 🙂
Måste prova till sonens ettårskalas! ☺ fick också äta mjölkfritt ett bra tag när han ammade. Var lite skeptisk till mjölkfritt fika, särskilt bullar som jag ABSOLUT inte skulle testa. Kunde dock inte hålla mig till slut och tji fick jag, för goda var dom ☺
Ja, visst är det otippat? Jag gör kanelbullarna på Oatlys baristasmjölk och mjölkfritt margarin, de blir supergoda!
Jättedåligt recept. För lite vätska? Degen gick inte att arbeta ihop och bli smidig utan smulades sönder och gick inte att skära till kakor sen!
Hej Emelie! Kanske att smöret inte rördes tillräckligt mjukt ihop med sockret innan de andra ingredienserna blandades i? Själv tycker jag att det är ett väl beprövat och väldigt bra recept. 🙂
Jag körde smör, socker, vaniljsocker och äggula med elvisp. Siktade sedan i resterande ingredienser. Använde sedan händerna för att knåda ihop till en deg. Körde 12 min i ugnen och lät dem svalna på galler.
Blev helt perfekta och goda. Tack för receptet 🙂
Vad roligt att höra Kennet! De är ju så goda de här kakorna! 🙂
Hej. Går det att ha mjölfritt smör/ margarin?
Hej Inger! Mjölkfritt menar du? Det går superbra, det har jag haft många gånger! 🙂
Super goda, så kul att göra med barnen, har använt grundrecept med olika fyllningar, kanon gott 🙂
Vad roligt! Ja, dessa kakorna är riktigt barnvänliga! 🙂
När jag väljer att göra detta x2 eller x3 (klickar i där uppe) så är det inte alla ingredienser som blir mer 🤔 salt och bakpulver står kvar vid 0,5
Hej Nathalie! Jag vet, tyvärr är inte ingredienskalkylatorn helt hundra. Det säkraste är att räkna själv. Den är ett ”plugin” som det heter, som är en del av mitt receptkort som jag tyvärr inte kan välja bort. Väljer jag bort den väljer jag också bort utskriftsfunktionen, och det är väldigt många som uppskattar den, därför låter jag receptkortet vara kvar. Men jag är ledsen att det är så och hoppas att det inte ställer till alltför mycket. Kram!
Gick inte hem hos verken oss vuxna eller barnen. Alldeles för söta och segheten i kakan gjorde att de smakade som deg.
Smaken är olika för alla! 🙂
Mina blev väldigt mjuka och smakade deg de var jätte goda men vet du vad som kan ha hänt??
Ps: jag hade bara inne de i 9 min
Hej! Stelnade de till lite senare? De behöver en stund på sig att stelna till, men jag gissar att de ändå fick stå till sig en stund. Använder du varmluft eller kör du på vanlig ugnsvärme? Jag har alltid vanlig ugnsvärme i mina recept. Kanske att bakpulvret inte var tillräckligt utblandat med mjölet? Prova att frysa dem, det kan ofta hjälpa upp för mjuka kakor. Hoppas att det går bättre nästa gång! 🙂
Hej tänkte prova dom på en babyshower tror du jag kan droppa i lite röd färg i degen så jag får rosa kakor? Det är en flicka dom ska få. Mvh Madde tack på förhand.
Hej! Det tror jag absolut går bra! 🙂
Hej, har du ett bra tips på att fortfarande lyckas med kakorna när man är tvungen att göra dem äggfria?
Jag har inte testat att göra dem utan ägg, men prova! Jag tror absolut att det funkar. En del har ju i äggula i choklad- eller kolasnittar och andra inte, så jag tror att strösselkakorna borde funka jättebra även utan äggulan. Är det svårt att få ihop smeten kan du ha i några droppar vatten. Lycka till!
Helt oemotståndliga!
Håller med om att de är himla smarriga!