Kakor

Lils strösselkakor

strösselkakorIfall det är någon som inte har provat de här strösselkakorna av mördeg än, är mitt bästa tips att göra det så fort som möjligt. Saltet i dem är hela grejen och gör att de verkligen blir extra goda, och skiljer sig från mängden när det kommer till småkakor. Strösselkakorna är ett mycket säkert kort på barnkalas, och har redan etablerat sig som standardkaka på släktkalas hos flera av mina vänner sedan första gången jag delade receptet.

Och receptet då? Det kommer från min rara granne Lil, som alltid har något gott hemma. För några år sedan när vi bara hade Lily, och jag hade hämtat henne på förskolan om eftermiddagarna och vi brukade sitta en stund vid sandlådan som angränsar till Lil och hennes mans tomt, brukade Lily ofta slinka igenom häcken och in på deras trädgård om hon hörde att de var ute. Och de brukade duka upp fika när vi kom; saft till mig, mjölk till Lily och de här strösselkakorna. Jag tog alltid så många att jag nästan skämdes.

Nu bakar jag ofta strösselkakorna med barnen. Eller ja, de äter deg och strössel, men så länge de är glada och det resulterar i kakor som vi kan ha i frysen och ta fram vid behov, är jag nöjd.

Skriv ut

Lils strösselkakor

Lils-strösselkakor

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,20 av 5 recensioner

Loading...

Strösselkakor av mördeg med en hint av salt som gör hela grejen. De här strösselkakorna är en given favorit på barnkalaset!

  • Total tid: 15 min + ugnstid
  • Antal portioner: 30 st 1x
Scale

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • färgglatt strössel till garnering

Instruktioner

Rör smör mjukt ihop med socker och vaniljsocker.

Rör ner äggulan.

Blanda mjöl, bakpulver och salt för sig, och knåda sedan ihop en deg av alltihop.

Rulla degen till två lika långa rullar, ca 3 cm tjocka i diameter. Lägg rullarna i plastfolie och ställ i kylen en timme.

Sätt sedan ugnen på 175C, och dela varje rulle i 15 skivor.

Lägg 15 skivor var på två plåtar med bakplåtspapper, platta till skivorna lite och tryck fast lite strössel på varje kaka.

Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. De ska knappt få färg.

8 Kommentar

  1. Anonym

    1 februari, 2017 at 1:44 e m

    Sonens betyg: tusenhundranittiåtta gånger godare än knäckemacka med korv. Och dubbelt så gott som godis. Jag vill ha sånna här istället för lördagsgodis. 😊
    /Annika

    1. Helena

      1 februari, 2017 at 2:28 e m

      Haha! Underbart betyg ju! 🙂

  2. Ami Lundin

    2 februari, 2017 at 1:15 e m

    Sååå goda- tack för receptet!!

    1. Helena

      8 februari, 2017 at 12:33 e m

      Ska hälsa Lil det, då blir hon glad! 🙂

  3. Sandras Matkrypin

    8 februari, 2017 at 2:45 e m

    Så himla fina! Ska nog baka de här med syskonbarnen 🙂

  4. Therese

    13 februari, 2017 at 12:19 e m

    Måste prova till sonens ettårskalas! ☺ fick också äta mjölkfritt ett bra tag när han ammade. Var lite skeptisk till mjölkfritt fika, särskilt bullar som jag ABSOLUT inte skulle testa. Kunde dock inte hålla mig till slut och tji fick jag, för goda var dom ☺

    1. Helena

      14 februari, 2017 at 2:35 e m

      Ja, visst är det otippat? Jag gör kanelbullarna på Oatlys baristasmjölk och mjölkfritt margarin, de blir supergoda!

Lämna en kommentar