Huevos rancheros
Ägg i tomatsås var det här! Eller huevos rancheros som det kallas. Eller shakshuka, eller eggs in purgatory… eller ägg i skärselden som det blir på svenska. Den här maträtten har sin egen variant i olika delar av världen, och heter olika beroende på om den serveras i Mexico eller Mellanöstern.
Oavsett så är grundidén att man gör sig en tomatsås som gärna får göras extra mättande med bönor i, knäcker ner några ägg som får bakas färdiga i tomatsåsen, och toppar det hela med allsköns goda grejer. Själv gillar jag den mexikanska touchen bäst på den här maträtten, och kallar den därför för Huevos rancheros som man gör där. Det är en väldigt enkel och snabb maträtt, men samtidigt festlig och riktigt god. Den är perfekt som fredagsmiddag!
Jag toppar alltid med färskriven cheddarost, de har ett litet paket på 200 gram cheddar på min ICA-butik som jag brukar köpa till det ändamålet. Och så skivad avokado också, inte att förglömma. Lite koriander för den som vill, och så äter vi det i tortillabröd. Det här är en av min mammas favoriträtter dessutom. Ni måste prova!
Skriv utHuevos rancheros
Ägg som bakas i tomatsås är en vanlig frukost- och lunchrätt söderut, som många olika kulturer har sin egen variant av. Perfekt som vardagsrätt!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 30 minutes
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 röd chili
- 2 burkar krossade tomater, totalt 800 g
- 1 pkt svarta bönor á ca 380 g
- 1 tsk spiskummin
- 0,75 tsk smoked paprika-krydda
- Salt
- Peppar
- 0,5 dl koriander + lite till garnering
- 2 tsk socker
- 0,5 lime, pressad saft
- 4 ägg
- 2 dl riven cheddarost
- 1 avokado till servering
Instruktioner
Hacka löken och chilin, och pressa eller riv vitlöken. Bryn i olja eller smör i en stekpanna.
Häll i krossade tomater. Spola av de svarta bönorna i ett durkslag och rör ner dem i stekpannan.
Krydda med spiskummin, smoked paprika, salt, peppar och socker.
Pressa ner saften av en halv lime, och rör ner ca 0,5 dl färska korianderblad.
Gör 4 små gropar i tomatröran med en sked, och knäck ner ett ägg i varje grop. Peppra lite, strö över 1 dl av cheddarosten mellan äggen och lägg på ett lock på stekpannan. Låt puttra på svag värme tills äggen bakats något och har lite stadga, det tar ca 5 minuter. (Utan lock tar det mycket längre tid.)
Skär avokadon i bitar och servera vid sidan av. Servera även ihop med tortillas eller annat bröd, och toppa med riven cheddarost och färsk koriander.
En annan smidig fredagsrätt med mexikansk känsla är fintacos med biff, guacamole och gruyère. Klart på nolltid, lyxigt och supergott!
Men åh, så gott!!! Här har vi snöat in på Chef´s table och Tacos på Netflix!
Åh, jag måste börja titta på det!
Santa Marias ”tacos” kan liksom slänga sig i väggen! Haha
Haha! Kan tänka mig det jämfört med den äkta varan på plats i Mexico. 🙂
Så himla gott, ett nytt favoritrecept 👍🏻
Så roligt att ni gillade det! 🙂