Vardag Vegetariskt

Rödbetsbiffar

RödbetsbiffarHar ni provat rödbetsbiffar? Det hade faktiskt inte jag fram tills för ett par månader sedan. Total skandal, jag vet. Biff a la Lindström brukade min mamma laga när jag var liten, men det är ju mer köttfärsbiffar med rödbeta i. Det här är vegetariska biffar gjorda på rivna rödbetor, ägg och havregryn. Svenska rödbetor kan man ju få tag på nästan året om, vilket gör det dessa rödbetsbiffar till en väldigt billig maträtt. Faktum är att man känner sig både matsmart, ekonomisk, vegetarisk och allmänt trevlig när man äter dem.

Vi brukar steka rödbetsbiffarna på en plåt i ugnen för att slippa passa dem i stekpannan och sedan servera dem ihop med getostkräm och nudlar eller potatisklyftor. Getost och rödbetor är ju kompisar från förr, och getostkrämen består egentligen bara av getost som mosats eller vispats ihop med crème fraiche och kryddats upp med lite honung, salt och peppar. Det här receptet ger ganska många rödbetsbiffar, ca 15 st, men det är för att det kom till en dag när jag hade ett helt kilo rödbetor hemma som jag behövde göra något med. Har du däremot lite mindre tid till hands och inte känner för att riva ett helt kilo rödbetor går det finfint att halvera receptet, det räcker till en hel middag ändå.

Skriv ut

Rödbetsbiffar

Rödbetsbiffar är billigt, klimatsmart och enkelt. Nämnde jag gott? Jättegott!

  • Författare: Helena
  • Total tid: 45 min + ugnstid
  • Antal portioner: Ca 15 st biffar 1x

Ingredienser

Scale
  • 1 kg färska rödbetor
  • 12 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 ägg
  • 3 dl havregryn
  • 1 msk oregano
  • Salt
  • Peppar

Getostkräm till servering, ca 2 dl:

  • 150 g chèvre (getost)
  • 1 dl crème fraiche
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Flytande honung

Instruktioner

Skala och riv rödbetorna. Riv en stor lök eller två små, pressa ner vitlöksklyftorna och lägg allt i en stor bunke. Rör samman ägg, havregryn, oregano, salt och peppar, och rör ner i bunken med rödbetorna. Låt svälla i ca 10 min. Sätt ugnen på 225 C. Forma biffar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda plåtarna en i taget i mitten av ugnen i ca 25 min.

Gör under tiden getostkrämen; Kantskär chèvren och skär den sedan i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt crème fraiche och mosa samman med en gaffel. Smaka av med salt och peppar, och gärna en liten klick flytande honung.

Servera med nudlar, alternativt ugnsrostade rotfrukter.

7 mars, 2019

22 kommentarer

  1. Gick in här för att leta upp dina strösselkakor, men jag hittar ingen sökfunktion?? Är det jag som fått cäldigt dålig syn, eller vars är den? 🙂

  2. Surfade runt på din sida för ett tag sen och hittade dessa rödbetsbiffar och ikväll blev de gjorda! Helt underbart goda. Så enkelt och så mycket smak. Tack för alla recept du trollar fram!

  3. Gjorde rödbetsbiffarna ikväll. Jättegoda. Har en känsla att dom blir ännu godare om dom får stå över natten.
    Jag gjorde en yoghurtsås med pepparot och honung som också passar väldigt bra till rödbetsbiffar.

  4. Jättegott! Vi kryddade med 2 tsk salt och ganska många varv med pepparkvarnen.
    Nästa gång steker vi löken först för att få mildare löksmak/mer umami.
    Vi serverade biffarna i en wrap med varma tortillabröd, creme fraiche/majonnäs och fetaost istället för getoströran. Och sallad.
    Kapris var ett trevligt tillbehör som passade fint i wrappen, men det kan säkert annars blandas i smeten för en vegetarisk variant på Biff a la Lindström.

  5. Gjorde dessa och det blev otroligt gott. Verkligen som kakor. Kanske kan man få barnbarnssönerna att iallafall smaka på denna grönsaksrätt.

  6. Åh tusen tack för ett underbart gott och enkelt recept på rödbetsbiffar. Har aldrig testat att göra det tidigare. Men nu kommer det bli en favoriträtt.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration