Rödbetsbiffar
Har du provat rödbetsbiffar? Alltså inte den gamla klassikern Biff á la Lindström som är köttfärsbiffar med rödbeta i, utan renodlade, vegetariska rödbetsbiffar?
De här rödbetsbiffarna är gjorda på rivna rödbetor, ägg och havregryn, och är hur goda som helst!
Billigt, gott och klimatsmart!
Svenska rödbetor kan man ju få tag på nästan året om, vilket gör det dessa rödbetsbiffar till en väldigt billig maträtt.
Faktum är att man känner sig både matsmart, ekonomisk, vegetarisk, klimatsmart och allmänt trevlig när man äter dem.
Stek gärna rödbetsbiffarna på en plåt i ugnen
Vi brukar steka rödbetsbiffarna på en plåt i ugnen för att slippa passa dem i stekpannan och sedan servera dem ihop med getostkräm och nudlar eller potatisklyftor.
Getost och rödbetor är ju kompisar från förr, och getostkrämen består egentligen bara av getost som mosats eller vispats ihop med crème fraiche och kryddats upp med lite honung, salt och peppar.
Receptet går jättebra att halvera
Det här receptet ger ganska många rödbetsbiffar, ca 15 st, men det är för att det kom till en dag när jag hade ett helt kilo rödbetor hemma som jag behövde göra något med.
Har du däremot lite mindre tid till hands och inte känner för att riva ett helt kilo rödbetor går det finfint att halvera receptet, det räcker till en hel middag ändå.
Och när vi ändå är inne på vegobiffar! Vill du hellre göra biffar på zucchini, morot och halloumi?
I så fall kan jag varmt rekommendera vegobiffarna som utöver ovan nämnda ingredienser även smaksätts med vitlök, chili och salladslök!
Skriv utRödbetsbiffar
Rödbetsbiffar är supergott och enkelt att göra! Det är också en billig, vegetarisk rätt som går hem hos de allra flesta. Bara fördelar!
- Förberedelser: 40 min
- Tillagningstid: 50 min
- Total tid: 1 h 30 min
- Antal portioner: Ca 15 st biffar 1x
Ingredienser
- 1 kg färska rödbetor
- 1–2 lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 4 ägg
- 3 dl havregryn
- 1 msk oregano
- Salt
- Peppar
Getostkräm till servering, ca 2 dl:
- 150 g chèvre (getost)
- 1 dl crème fraiche
- Salt
- Svartpeppar
- Flytande honung
Instruktioner
Skala och riv rödbetorna.
Riv en stor lök eller två små, pressa ner vitlöksklyftorna och lägg allt i en stor bunke.
I en annan bunke – rör samman ägg, havregryn, oregano, salt och peppar, och rör ner i bunken med rödbetorna. Låt svälla i ca 10 min. Sätt ugnen på 225 C.
Forma biffar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda plåtarna en i taget i mitten av ugnen i ca 25 min.
Gör under tiden getostkrämen; Kantskär chèvren och skär den sedan i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt crème fraiche och mosa samman med en gaffel. Smaka av med salt och peppar, och gärna en liten klick flytande honung.
Servera med nudlar, alternativt ugnsrostade rotfrukter.
Gick in här för att leta upp dina strösselkakor, men jag hittar ingen sökfunktion?? Är det jag som fått cäldigt dålig syn, eller vars är den? 🙂
Hej Therese! Vad konstigt! Sökrutan ska ju vara här till höger, och längst ner på sidan i mobilversionen. Men ibland strular the world wide web. 😉 Här kommer en länk till min granne Lils episka strösselkakor!
https://baraenkakatill.se/2017/01/lils-strosselkakor.html
Surfade runt på din sida för ett tag sen och hittade dessa rödbetsbiffar och ikväll blev de gjorda! Helt underbart goda. Så enkelt och så mycket smak. Tack för alla recept du trollar fram!
Vad roligt att du gillade dem, det glädjer mig! 🙂
Så härliga dessa biffar blev! Skönt att steka i ugnen. Sparar mycket tid vid ”storkok”.
Eller hur? Så himla skönt att slippa passa vid spisen!
Tack för dessa supergoda rödbetsbiffar, de godaste jag smakat!
Vad roligt att höra Nina! 🙂
Verkligen, jag instämmer! Mums.
Så kul att ni gillar dem! 🙂
Riktigt gott!!!
Vad roligt att du gillar dem! 🙂
Gjorde rödbetsbiffarna ikväll. Jättegoda. Har en känsla att dom blir ännu godare om dom får stå över natten.
Jag gjorde en yoghurtsås med pepparot och honung som också passar väldigt bra till rödbetsbiffar.
Vad roligt Per! Det låter ju supergott med pepparrot och honung i såsen, det ska jag ha nästa gång!
Jättegott! Vi kryddade med 2 tsk salt och ganska många varv med pepparkvarnen.
Nästa gång steker vi löken först för att få mildare löksmak/mer umami.
Vi serverade biffarna i en wrap med varma tortillabröd, creme fraiche/majonnäs och fetaost istället för getoströran. Och sallad.
Kapris var ett trevligt tillbehör som passade fint i wrappen, men det kan säkert annars blandas i smeten för en vegetarisk variant på Biff a la Lindström.
Det låter supergott alltihop! Måste testa ditt serveringsförslag nästa gång!
Gjorde dessa och det blev otroligt gott. Verkligen som kakor. Kanske kan man få barnbarnssönerna att iallafall smaka på denna grönsaksrätt.
Vad roligt! Det är absolut värt ett försök! 🙂
Super goda, nyttiga och snabba biffar. Jag serverade med fetaostsås och kikärtor sallad.
Det låter som en jättegod kombination!
Åh tusen tack för ett underbart gott och enkelt recept på rödbetsbiffar. Har aldrig testat att göra det tidigare. Men nu kommer det bli en favoriträtt.
Vad roligt att höra Siv! 🙂
Mums! Så goda och så smidigt att tillaga dem i ugnen. Jag lade till lite pumpakärnor och satte in två plåtar i varmluftsugn. Klara favoriter!
Visst är de toppen? Så roligt att du gillade dem! 🙂
Underbart gott, barnen säger att det var de godaste de ätit någonsin!
Wow, vilket fint betyg! 🙂
Väldigt goda biffar! Tom med min man tycker om dem 😉. Jag gör dem med rotfrukter i ugn. Till detta har jag tryffelmajonäs, väldigt gott!
Åh, tryffelmajjo! Bra tips!!
Mums!
Prima vardagsmat! 🙂