Vardag, Vegetariskt

Rödbetsbiffar

RödbetsbiffarHar ni provat rödbetsbiffar? Det hade faktiskt inte jag fram tills för ett par månader sedan. Total skandal, jag vet. Biff a la Lindström brukade min mamma laga när jag var liten, men det är ju mer köttfärsbiffar med rödbeta i. Det här är vegetariska biffar gjorda på rivna rödbetor, ägg och havregryn. Svenska rödbetor kan man ju få tag på nästan året om, vilket gör det dessa rödbetsbiffar till en väldigt billig maträtt. Faktum är att man känner sig både matsmart, ekonomisk, vegetarisk och allmänt trevlig när man äter dem.

Vi brukar steka rödbetsbiffarna på en plåt i ugnen för att slippa passa dem i stekpannan och sedan servera dem ihop med getostkräm och nudlar eller potatisklyftor. Getost och rödbetor är ju kompisar från förr, och getostkrämen består egentligen bara av getost som mosats eller vispats ihop med crème fraiche och kryddats upp med lite honung, salt och peppar. Det här receptet ger ganska många rödbetsbiffar, ca 15 st, men det är för att det kom till en dag när jag hade ett helt kilo rödbetor hemma som jag behövde göra något med. Har du däremot lite mindre tid till hands och inte känner för att riva ett helt kilo rödbetor går det finfint att halvera receptet, det räcker till en hel middag ändå.

Skriv ut

Rödbetsbiffar

Rödbetsbiffar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,50 av 2 recensioner

Loading...

Rödbetsbiffar är billigt, klimatsmart och enkelt. Nämnde jag gott? Jättegott!

  • Författare: Helena
  • Total tid: 45 min + ugnstid
  • Antal portioner: Ca 15 st biffar 1x
Scale

Ingredienser

  • 1 kg färska rödbetor
  • 12 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 ägg
  • 3 dl havregryn
  • 1 msk oregano
  • Salt
  • Peppar

Getostkräm till servering, ca 2 dl:

  • 150 g chèvre (getost)
  • 1 dl crème fraiche
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Flytande honung

Instruktioner

Skala och riv rödbetorna. Riv en stor lök eller två små, pressa ner vitlöksklyftorna och lägg allt i en stor bunke. Rör samman ägg, havregryn, oregano, salt och peppar, och rör ner i bunken med rödbetorna. Låt svälla i ca 10 min. Sätt ugnen på 225 C. Forma biffar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda plåtarna en i taget i mitten av ugnen i ca 25 min.

Gör under tiden getostkrämen; Kantskär chèvren och skär den sedan i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt crème fraiche och mosa samman med en gaffel. Smaka av med salt och peppar, och gärna en liten klick flytande honung.

Servera med nudlar, alternativt ugnsrostade rotfrukter.

2 Kommentar

  1. Therese

    9 mars, 2019 at 8:56 f m

    Gick in här för att leta upp dina strösselkakor, men jag hittar ingen sökfunktion?? Är det jag som fått cäldigt dålig syn, eller vars är den? 🙂

  2. Helena

    11 mars, 2019 at 11:58 f m

    Hej Therese! Vad konstigt! Sökrutan ska ju vara här till höger, och längst ner på sidan i mobilversionen. Men ibland strular the world wide web. 😉 Här kommer en länk till min granne Lils episka strösselkakor!
    https://baraenkakatill.se/2017/01/lils-strosselkakor.html

Lämna en kommentar