Kakor

Kaffekakor med smörkräm

Kaffekakor

Alltså kaffekakor! Det är min nya besatthet. Sedan jag bakade de här kaffekakorna för första gången för ett par veckor sedan har jag ätit flera om dagen. True story.

Kaffekakor är mördegskakor med smörkräm emellan

Men inte vilka mördegskakor som helst – man häller ner två matskedar snabbkaffepulver i kakdegen också, det är det som ger kakorna de mörkbruna små prickarna.

Så enkelt bakar du dem

Jag gör degen till kaffekakorna i min bakmaskin, då går det på nolltid och man slipper knådandet. Men självklart går det jättebra att göra dem på klassiskt vis och knåda dem också.

När degen är klar delar man den i två delar som man rullar ihop till två lika stora rullar som man sedan lägger i kylen. Sedan skär man bara kakor av sina rullar och lägger på plåtar.

När de är klara och har svalnat brer man smörkräm på en kaka och trycker på en annan ovanpå.

Bra att veta

Kör inte kaffekakorna för länge i ugnen, för då blir de spröda och torrsmuliga och kan lätt få en lite bränd ton. Kakorna ska inte få färg.

Själv tycker jag det är lite svårt när kakor inte ska få färg, för då är det svårt att veta om de är klara. Men det är inga problem här, de stelnar efter en stund på plåten efter att man tagit ut dem, och blir helt perfekta!

Jag förvarar dem i frysen, de tinar fort. Fast jag kan såklart inte vänta de få minuter det tar för de stackars kakorna att tina, utan jag gnager på dem fastän de är hårda och kalla.

Andra favoriter bland småkakor

När vi ändå är inne på småkakor, ska vi titta på några andra favoriter?

Dumlesnittar

Som jag älskar dessa dumlesnittar med flingsalt. Också världsbäst att ha i frysen och tinar snabbt. (Men ja, jag gnager på de här också.)

Bondkakor

Bondkakor är ju också en småkaka som man nästan kan äta på samma sätt som man äter chips! Jättelätta att göra, och smakar helt underbart av mandel och sirap. Småkakor är banne mig ett kulturarv!

Skriv ut

Kaffekakor med smörkräm

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Beroendeframkallande kaffekakor som består av två mördegskakor med smörkräm emellan. Jag är helt besatt av denna småkaka!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Tillagningstid: 45 min
 • Total tid: ca 60 min + kyltid
 • Antal portioner: ca 30 st 1x

Ingredienser

Scale

Kaffekakor:

 • 200 g smör
 • 1 dl strösocker
 • 3,75 dl vetemjöl
 • 0,5 tsk bakpulver
 • 0,75 dl potatismjöl
 • 2 msk snabbkaffepulver, t ex Nèscafé
 • 1 tsk vaniljsocker

Smörkräm:

 •  100 g rumsvarmt smör
 • 2 dl florsocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 äggula
 • 0,5 msk avsvalnat kaffe

Instruktioner

Skär smöret i mindre bitar och släpp ner det i en bakmaskin eller bunke. Tillsätt sockret och börja blanda.

Så fort sockret gått in någorlunda i smöret, mät upp vetemjöl och blanda bakpulvret med det, och tillsätt det. Det behöver inte blandas supernoga, jag brukar röra ner bakpulvret direkt i sista decilitern mjöl innan jag tillsätter den.

När du tillsatt vetemjöl och bakpulver, tillsätt även potatismjöl, snabbkaffepulver och vaniljsocker. Har du en bakmaskin är det bara att köra på tills en enda degklump har bildats, och kör du manuellt med degen i bunke kan du hälla ut allt på bakbordet och knåda tills du får en degklump som är lätt att jobba med.

Dela degklumpen i två delar, de ska vara ganska korta och knubbiga och vara ca 5 cm i diameter. Plasta in dem var och en i plastfolie och lätt i kylen i cirka två timmar. (Detta är för att de ska bli lättare att skära i bitar, och hålla ihop.)

När degen vilat klart i kylen, ta ut den och sätt samtidigt på ugnen på 175C. Skär rullarna i skivor, ca 0,5 cm tjocka, och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Räkna med att det i runda slängar blir cirka 60 kakor (som sedan i slutändan blir 30 dubbla kakor), så sikta på 3 plåtar med kakor med 20 kakor per plåt.

Grädda varje plåt med kaffekakor i ca 10 min. De ska inte få färg. När de börjar få färg är det ute i kanterna som färgen börjar komma. Låt dem svalna helt innan du brer på smörkrämen.

Smörkrämen kan du vispa ihop medan kakorna svalnar, och där är det egentligen bara att lägga alla ingredienser i en bunke och vispa. Jag brukar vispa ihop smör med florsocker och vaniljsocker lite grann innan jag vispar ner äggulan och den lilla kaffeskvätten.

Montering: Kakorna blir alltid lite olika stora hur man än gör, så när du sätter ihop dem, leta efter kakor som ser ut att passa bra ihop. Bre smörkräm på den ena kakan och tryck på den andra över. Här kan man ta lite mer smörkräm än man tror. Första gången jag gjorde de här kakorna fick jag smörkräm över för att jag hade snålat. Och ju mer smörkräm desto bättre, eller hur?

Förvara kakorna i lufttät burk i kylen eller i frysen om de inte ska ätas inom de närmsta dagarna.

23 januari, 2024

6 kommentarer

  1. Vad härligt! Det känns som en typisk kaka som man bakade förr. Desto viktigare att föra den vidare, för den är ju helt underbart god! 🙂

 1. Hej Helena
  Jag ska just till att baka kaffekakor för andra gången. Första omgången tog slut på en dag !! Dom är helt beroendeframkallande 🤤🤤

  Med vänlig hälsning, Christer

  1. Underbart att höra Christer! 🙂 Jag åt mina sista igår, så jag måste också baka nya snarast, för de ÄR verkligen helt beroendeframkallande!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration