Världens godaste kladdkaka
Kladdkaka! Lika klassiskt som tacofredag och chokladbollar.
Finns det egentligen någon som inte gillar kladdkaka? Själv har jag då aldrig träffat någon.
Grundrecept på klassisk kladdkaka
Men ibland tycker jag att det kan vara lite svårt att hitta ett klassiskt grundrecept på en vanlig, hederlig kladdkaka.
De flesta innehåller något extra piff som dulce de leche, mintchoklad eller kaffe. Och inget ont om det, jag älskar sådant!
Men många gånger är det originalet som är bäst, och här kommer ett grundrecept på en klassisk, kladdig kladdkaka som smakar precis som den ska!
Ingredienser
För att baka en kladdkaka behöver du kakao, smör, socker, ägg, mjöl och vaniljsocker, dessa ingredienser är de viktigaste. (Mått och mängd hittar du längst ner i inlägget.)
Jag har också alltid i en nypa flingsalt i mina kladdkakor.
Saltet gör inte att kakan smakar salt, utan lyfter smakerna en nivå till, precis som att pastan blir godare med salt i pastavattnet och brödet blir bättre med salt i degen. Prova!
Jag har också ofta i 100 g hackad, mörk choklad som jag rör ner i smeten innan jag gräddar kakan.
Det ger lite tuggmotstånd i den färdiga kladdkakan där chokladen dyker upp som små glada överraskningar, men chokladen kan också utan problem uteslutas helt och hållet.
Så gör du steg för steg
Börja med att smälta smöret i en mellanstor kastrull, stor nog att rymma hela smeten. Ta sedan kastrullen från värmen och rör ner sockret.
Att diska är som bekant tråkigt, så vi går in för att få så lite disk som möjligt i det här receptet!
Därför rör vi ihop smeten i samma kastrull som vi smälter smöret i, smart va? En bunke mindre att diska!
Rör ner äggen i smeten
Rör därefter ner äggen med en slev, ett ägg i taget. En kladdkaka ska alltid röras ihop med slev. (Skönt att slippa vispa grejer ju!)
Rör ihop de torra ingredienserna
De torra ingredienserna rör du ihop i en skål för sig. Här snackar vi då kakao, mjöl, vaniljsocker och flingsalt.
Sikta ner genom en sil
För att undvika tråkiga klumpar av torra ingredienser i kakan brukar jag sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten genom en vanlig hushållssil.
Flingsaltet brukar bli kvar i silen, men bara ös ner det också.
Rör ner den hackade chokladen
Om du valt att ha med 100 gram choklad i kakan – skär chokladen i bitar och rör ner den i smeten. Ju större bitar desto mer tuggmotstånd i kakan sen.
Men som sagt – det går jättebra att utesluta chokladen för en slätare chokladkaka.
Rör till en jämn smet
Oavsett om du haft i choklad eller inte – rör med sleven tills du har en jämn smet. (Det är helt okej att provsmaka nu.)
Förbered en bakform
Om du gör kladdkakan i en springform – kläm fast ett bakplåtspapper i botten på springformen, så blir det mycket lättare vid servering att få loss kakan från formen, och så behöver du inte repa teflonet heller med olika föremål.
Jag brukar använda en springform som mäter ca 22-24 cm i diameter.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen
Häll ner smeten i formen och jämna ut den med en slickepott.
Grädda kakan i mitten av ugnen på 175C i ca 15-20 min. Det kan skilja mycket mellan ugnar, och i min ugn brukar det vara lagom att ta ut den efter cirka 17 minuter.
När du tar ut kladdkakan ur ugnen ska den fortfarande vara lite ”vaggig” i mitten. Det sätter sig fint i kylen sen. Det är där allt händer!
Låt den stelna i kylen
Som sagt – en kladdkaka är som godast genomkall. Servera den helst dagen efter, när både konsistens och smaker hunnit sätta sig.
Den håller i kylen i flera dagar och går även jättebra att frysa.
Tips på tre lyxiga varianter av kladdkaka
Och så har vi ju de där varianterna av kladdkaka som innehåller lite extra piff som jag skrev om i början! Här är mina tre favoritvarianter av kladdkaka när man inte håller sig till grundreceptet:
- Semmelkladdkaka – ljuvlig kladdkaka som inte innehåller choklad utan smaksätts istället med nymortlad kardemumma.
- Kladdkaka med dulce de leche – ett av de absolut bästa recept jag rasslat ur mig! Glasyren blir dessutom ursnygg, och är mycket lättare att göra än man tror!
- Kladdkaka med After Eight – lyxig och himmelskt god kladdkaka med mintchokladsmak som är perfekt som dessert vid högtider som nyår och påsk.
Tips till servering
- Vill du pimpa kladdkakan lite till servering? Strö över lite godis i stil med Center och marshmallows. Här har jag blandat stora och små marshmallows som jag bränt av lite grann med en créme brûlée-brännare.
- Servera smaksatt grädde till! Om du vispar ner en matsked dulce de leche i grädden får du en ljuvlig kolagrädde, och du kan även smaksätta grädden med någon matsked sprit- eller likörsort i stil med Baileys, mörk rom, amaretto eller whisky.
- Och ett bonustips! Rör du ner två teskedar pepparkakskrydda i kladdkakssmeten får du en pepparkakskladdkaka som är supergott till jul! Är du mer inne på lakrits är det bara att ha i några teskedar lakritspulver istället, typ fyra.
Världens godaste kladdkaka
Det absolut godaste och enklaste grundreceptet på en klassisk och kladdig kladdkaka! Och med så lite disk som möjligt, dessutom!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 30 min
- Antal portioner: 8–10 1x
Ingredienser
- 100 g smält smör
- 3 dl socker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk flingsalt
- 100 g 70% choklad (om du vill ha en chokladigare kladdkaka, annars kan chokladen utan problem uteslutas)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175C.
- Smält smöret i en mellanstor kastrull (t ex en sådan du brukar koka ris i) och ta det sedan från värmen. Rör ner socker med en slev och sedan äggen, ett i taget.
- I en mindre bunke vid sidan av – rör samman mjöl, kakao, vaniljsocker och flingsalt. Rör ner i kastrullen.
- Grovhacka chokladen (ifall du vill ha extra choklad i) och rör ner den också i smeten.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och häll ner smeten däri. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15-20 min, den ska vara lite lös och vaggig i mitten när du tar ut den så att det blir en kladdig kladdkaka. Låt svalna och ställ sedan kallt till servering.
Gott! Har ett och samma recept som jag alltid använder. Ser typ ut som ditt fast utan chokladen, men allt blir ju klart bättre med lite extra choklad!
Kram på dig!
Håhå, visst ÄR det så?
Vi är helkassa på att baka kladdekaga, har nog aldrig någonsin lyckats få en endaste så där härligt kladdig och geggig i mitten. Men det kan ju också bero på ugnen antar vi, eller jo, klart som tusan att det beror på ugnen ( och jackan var ju på 70 % rea!)
Kramar på er!
Tror också att det beror på ugnen! 🙂
Åh så gott med kladdkaka, det här receptet ska jag testa!
Bland det godaste (och enklaste!) man kan baka ju!
Den här kladdkakan blir alltid bra! jag brukar baka den med barnen och de älskar smeten. (kakan också såklart!) tack för ett bra recept!
Vad roligt att höra Linda! Den är populär här hemma också vill jag lova! 🙂 Kram!