Kladdkaka – grundrecept
Kladdkaka! Lika klassiskt som tacofredag och chokladbollar. Finns det egentligen någon som inte gillar kladdkaka? Själv har jag då aldrig träffat någon.
Men ibland tycker jag att det kan vara lite svårt att hitta ett klassiskt grundrecept på en vanlig, hederlig kladdkaka. De flesta innehåller något extra piff som dulce de leche, mintchoklad eller kaffe. Och inget ont om det, jag älskar sådant! Men många gånger är det originalet som är bäst, och här kommer ett recept på en klassisk kladdkaka som smakar precis som den ska!
Åtta tips för att få till den ultimata kladdkakan:
Det finns några saker som kan vara bra att tänka på när man bakar kladdkaka, som gör att du får mindre disk, mindre huvudbry och en godare kaka:
- En kladdkaka ska alltid röras ihop med slev. Inget vispande alltså. Skönt.
- För det mesta ska smör smältas. Börja med att göra det, och gör det i en mellanstor kastrull så att du sedan kan fortsätta röra ihop smeten direkt i kastrullen. Då har du en bunke mindre att diska sen!
- Blanda de torra ingredienserna för sig och låt dem passera genom en sil ner i övriga smeten, så undviker du tråkiga klumpar i smeten
- Saltet gör halva kakan! En nypa salt gör inte att din kladdkaka kommer att smaka salt, men det kommer att lyfta smakerna på ett helt annat sätt. Precis som att pastan blir godare med salt i pastavattnet och brödet blir bättre med salt i degen.
- Om du gör kladdkakan i en springform – kläm fast ett bakplåtspapper i botten på springformen, så blir det mycket lättare vid servering att få loss kakan från formen, och du behöver inte repa teflonet i springformen med olika föremål.
- När du tar ut kladdkakan ur ugnen ska den fortfarande vara lite ”vaggig” i mitten. Det sätter sig fint i kylen sen. Det är där allt händer!
- När kladdkakan svalnat på diskbänken i cirka tio minuter – ta en liten smörkniv i plast eller trä (så du inte skadar teflonet) och tryck försiktigt ner kanterna på kladdkakan ifall de befinner sig mycket högre upp än resten av kakan och den känns lite nersjunken. Detta är egentligen mest viktigt ifall du tänkt ha glasyr på kladdkakan sen.
- Ställ kladdkakan i kylen och servera den dagen efter. En kladdkaka är alltid godast genomkall dagen efter när både konsistens och smaker hunnit sätta sig.
Grädde och bär kan vara de allra bästa smakkompsiarna till en kladdkaka. Är det sommar och du vill vara nyskapande kan du imponera med att servera en enkel hemgjord lavendelglass till kladdkakan.
Skriv utKladdkaka – grundrecept
Grundrecept på en klassisk kladdkaka! Originalet som är perfekt kladdig och chokladig och som alltid levererar!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 30 min
- Antal portioner: 8–10 1x
Ingredienser
- 100 g smält smör
- 3 dl socker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk flingsalt
- 100 g 70% choklad (om du vill ha en chokladigare kladdkaka, annars kan chokladen utan problem uteslutas)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175C.
- Smält smöret i en mellanstor kastrull (t ex en sådan du brukar koka ris i) och ta det sedan från värmen. Rör ner socker med en slev och sedan äggen, ett i taget.
- I en mindre bunke vid sidan av – rör samman mjöl, kakao, vaniljsocker och flingsalt. Rör ner i kastrullen.
- Grovhacka chokladen (ifall du vill ha extra choklad i) och rör ner den också i smeten.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och häll ner smeten däri. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15-20 min, den ska vara lite lös och vaggig i mitten när du tar ut den så att det blir en kladdig kladdkaka. Låt svalna och ställ sedan kallt till servering.
Gott! Har ett och samma recept som jag alltid använder. Ser typ ut som ditt fast utan chokladen, men allt blir ju klart bättre med lite extra choklad!
Kram på dig!
Håhå, visst ÄR det så?
Vi är helkassa på att baka kladdekaga, har nog aldrig någonsin lyckats få en endaste så där härligt kladdig och geggig i mitten. Men det kan ju också bero på ugnen antar vi, eller jo, klart som tusan att det beror på ugnen ( och jackan var ju på 70 % rea!)
Kramar på er!
Tror också att det beror på ugnen! 🙂
Åh så gott med kladdkaka, det här receptet ska jag testa!
Bland det godaste (och enklaste!) man kan baka ju!
Kladdkakan