Efterrätter, Kakor, Matporr, Tårtor

Kladdkaka med dulce de leche

Kladdkaka med dulce de leche

Den här kladdkakan med dulce de leche är en av mina allra bästa kakor! Den är som en kladdkaka med extra allt, och saltet i den gör en stor del av den goda smaken. Och så dulce de lechen, så klart! I botten är det en kladdkaka, sedan ett tjockt lager glasyr gjort på choklad, grädde och dulce de leche, och överst är det ett ripplat mönster med dulce de leche som må se avancerat ut, men som man gör superenkelt med spetsen på en kniv.

Dulce de leche-grädden som serveras till kakan är magisk! Visst går det bra med vanlig vispgrädde, men om man vispar ner ett par skedar dulce de leche i grädden så får man en tjock, ljuvlig kolagrädde som är perfekt till dulce de leche-kakan.

Som ni hör är jag ganska NÖJD med den här kakan. Och om ni bakar den kommer ni att förstå varför. Eftersom jag gjort den så många gånger vet jag vid det här laget att den klarar sig många dagar i kylen, att den går jättebra att förbereda innan och är godast dagen efter den har gjorts när konsistensen hunnit sätta sig, och att den går jättebra att frysa. Och att alla som smakar den älskar den.

Skriv ut

Kladdkaka med dulce de leche

Kladdkaka med dulce de leche

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,50 av 6 recensioner

Loading…

Syndigt god kladdkaka med dulce de leche-glasyr i ett ripplat mönster, som serveras ihop med en ljuvlig dulce de leche-grädde. 

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20
  • Tillagningstid: 20
  • Total tid: 40
  • Antal portioner: 10 1x
Scale

Ingredienser

Kladdkaka:

  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 liten tsk flingsalt

Glasyr:

  • 1 dl grädde
  • 100 g trevlig mörk choklad, ca 55% kakaohalt
  • 2 rejäla tsk smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche á 397 g

Dulce de leche-grädde till servering

  • 3 dl vispgrädde
  • ca 23 msk dulce de leche (enligt smak och tycke)

Instruktioner

Kladdkaka:

Sätt ugnen på 175C.

Smält smöret i en kastrull, samma sorts kastrull du brukar använda för att koka potatis eller ris. (Hela smeten ska nämligen blandas i kastrullen.) Ta kastrullen från värmen och rör ner socker och ägg i kastrullen.

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dem i äggsmeten, gärna genom en sil för att undvika klumpar. Rör till en jämn smet, och häll sedan ner den i en form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen, det underlättar att få loss kakan när den ska serveras.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 17-20 min, den ska fortfarande vara lite lös och “vaggig” i mitten. Tryck ner kanterna lite när du tagit ut den, så samlas inte glasyren i en grop i mitten av kakan sedan. Låt kakan svalna innan du brer på glasyren. Jag brukar göra själva kakan kvällen innan den ska ätas och förvara i kylen över natten, och på morgonen samma dag som kakan ska serveras gör jag glasyren och brer på den.

Glasyr:

Till glasyren kokas grädden snabbt upp i en liten kastrull och tas sedan från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör till en jämn smet. Klicka sedan i smöret och strö ner lite flingsalt.

Rör ner knappt hälften av den karamelliserade mjölken. Bre glasyren över kakan. Ta sedan den där sista matskeden dulce de leche (karamelliserad mjölk) som gör att du faktiskt förbrukar en halv burk, och lägg den i en kopp. Rör ut den med ett par teskedar vatten så att den får ungefär samma tjocklek som flytande honung. Droppa sedan den flytande dulce de lechen över glasyren med hjälp av en sked, och dra runt lite i glasyren med spetsen av en kniv för att få ett ripplat mönster.

Ställ tillbaka kakan i kylen igen så att glasyren hinner få lite fastare konsistens innan servering. Minst en timme bör den stå kallt.

Dulce de leche-grädde:

Vid servering – häll ett par matskedar dulce de leche i en bunke och häll på grädde. Vispa tills du har en tjock och fin kolagrädde, och servera den till kakan.

Kan du inte heller få nog av desserter med dulce de leche? Spana då in dulce de leche-pannacottorna med karamelliserade pecannötter, eller dulce de leche-glassen.

37 Kommentar

  1. Allt och/eller Inget

    15 september, 2012 at 10:18 e m

    Hur gott såg inte det där ut då. Måste testa! Tack 🙂

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:28 f m

      Vad kul! Hoppas du gillar den! 🙂

  2. Hovkonditorn

    16 september, 2012 at 12:49 f m

    Chokladkaka med dulche de leche, give me 🙂 Och ja, saltet är en viktig ingrediens!

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:28 f m

      Eller hur, saltet är helt avgörande!

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:31 f m

      Tack Milla! Av alla kladdkakor är det här min absoluta favorit.

  3. Min mat, bak och hälsoblogg

    16 september, 2012 at 8:39 f m

    Den här kakan ser farligt god ut, mums!!!

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:32 f m

      Tack! Det är den! 😉 Hehe!

  4. Malin`s Diner

    16 september, 2012 at 7:16 f m

    Men du, vilken kaka. Matporr på snuskigt hög nivå. Detta receptet ska absolut sparas.

    I går gjorde jag din Flädermojito. Guuuud, så god den var. Undra om det är dens fel att jag har lite ont i huvudet idag. Var ju tvungen att dricka upp allt…

    Kram Malin

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:30 f m

      Hahaha! Kan relatera! Flädermojito ska icke gå till spillo.

  5. Sweet Passion

    16 september, 2012 at 11:47 f m

    OMG va gott de ser ut och ja dulche de leche är en farligt god ingrediens och med choklad så blir de grymt gott tillsammans.
    skulle gärna ta en kula vaniljglass till när man ändå äter kalorier hehehe

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:32 f m

      Det finns alltid utrymme för en kula vaniljglass till kakan. Eller två.

  6. Emma

    16 september, 2012 at 6:20 e m

    Uj uj vad god den kakan ser ut!!! /Emma

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:33 f m

      Tack Emma! Den är syndigt god! 🙂

  7. Mårtenssons kök

    16 september, 2012 at 6:33 e m

    Men eller hur!!! Vi är helfrälsta i Dulchen, kan äta den med sked båda två, så detta åker i mappen!

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:34 f m

      Härligt! Klart man äter dulce de leche med sked! 🙂

  8. Mitt skafferi

    16 september, 2012 at 4:54 e m

    Herregud, vad gott det där såg ut. Det här receptet hamnar lätt på min måste-baka-lista 🙂

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:32 f m

      Var roligt att höra!

  9. Ekenäsliv

    16 september, 2012 at 7:56 e m

    Åhhhhhåhå så gott det ser ut! Yummie:) /Kram Anna

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:35 f m

      Det är svingott Anna, jag lovar! Kram! 🙂

  10. Tusenfröjd

    16 september, 2012 at 7:50 e m

    Så mycket gott du bjuder på! Det här ser ju hur gott ut som helst… Ha en fin kväll /Liv

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:35 f m

      Tack Liv! Och detsamma!

  11. Kaksmulan

    16 september, 2012 at 8:16 e m

    Ja tack! en stor bit vill jag ha den låter ju hur god som helst.

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:36 f m

      Den är jättegod! Och väldigt mäktig. 😉

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:37 f m

      Gott gotti gott gott!

  12. Miss M

    25 september, 2012 at 7:07 f m

    Det här låter ju bara hur gott som helst. I morgon är det jag som bjuder mina fina arbetskamrater på denna. Har du något gott dessertvin du kan rekommendera till?

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:37 f m

      Hmm… dessertvin… jag är tyvärr urkass på dessertviner. Egentligen tror jag nog att en kopp kaffe blir godast till den här kakan. Men om du serverar ett dessertvin till, tipsa mig gärna i efterhand vilket du valde! 🙂

  13. Anonym

    26 september, 2012 at 12:12 e m

    Denna kaka var verkligen fantastiskt god!

    1. Helena

      4 februari, 2020 at 10:38 f m

      Vad roligt att höra!

  14. Anonym

    26 augusti, 2014 at 12:53 e m

    Kan man göra hela kakan klar dagen innan, dvs lägga på¨glasyren också?
    /Mia

    1. Helena

      27 augusti, 2014 at 6:45 f m

      Hej Mia! Absolut, det går jättebra! 🙂

  15. rasmuspe

    7 oktober, 2014 at 7:09 e m

    Hörredu Helena – sjukt, sjukt god kaka! Slängde ihop den inför släktkalaset i helgen. Väldigt uppskattad av alla och det ripplade mönster hade hög impfaktor! 🙂

    1. Helena

      9 oktober, 2014 at 6:59 e m

      Vad kul att du gillade den! Jag är rätt nöjd med den själv, faktiskt. Hähä! 😉

  16. Malin

    11 mars, 2020 at 3:49 e m

    Är nybörjare på dulche de leche och undrar vad det är som gäller, är det vanlig karamelliserad mjölk och måste jag koka burken först? (har testat ett annat recept och då rann det bara ut som “vatten” och blev heltokigt). Bara MÅSTE få göra denna kakan… 😍

    1. Helena

      12 mars, 2020 at 1:04 e m

      Hej Malin! Burken med kondenserad mjölk måste man koka i 3 timmar för att den ska bli karamelliserad, eller dulce de leche som det också kallas. Men för ganska många år sedan nu så lanserades en färdigkokt variant på butikshyllorna, som heter karamelliserad mjölk. Den är som tjock kola, så det är den du ska hålla utkik efter, den karamelliserade 🙂 Lycka till!

  17. Eva J

    4 maj, 2020 at 4:49 e m

    En kommentar till receptet är att det saknas diameter på formen med löstagbar kant. Min form är 24 cm och fast jag bara gräddade i 15 min blev kakan färdigbakad och inte kladdig.
    Jag borde väl kollat bättre men får göra det nästa gång om det blir av. Gick att äta ändå, söt och god!

Lämna en kommentar