Chokladkräm med rom och flingsalt
Här har vi en efterrätt som är lätt att göra! God som attan är den också. Den är precis det man vill ha och behöver efter en god helgmåltid för att bli 100% nöjd där man sitter i soffan under sin filt. Ni vet när man tänker att ”Nu hade det ju varit himla trevligt med något GOTT. Kanske en chokladbit, eller ännu hellre choklad i någon form som man äter med sked”. (En dessert blir liksom lite mera värdig om man äter den med sked.) In med den här chokladkrämen med rom och flingsalt bara, och kvällen är komplett!
Sådan här chokladkräm kan bäst liknas vid en ovispad, koncentrerad chokladmousse, och med en hint av rom i smeten och flingsalt på toppen blir den helt oemotståndlig. Låt dig inte luras av att portionerna blir små, den här desserten är riktigt mäktig, och perfekt en kväll som denna då vintermörkret lurar utanför dörren. Jag ska snart gå ut i köket och röra ihop några portioner till i afton.
För det är det som gör den enklare och smidigare än en chokladmousse, att man bara rör ihop den. Okej, den innehåller ett eller två moment där man ska skrämma upp äggulorna samt blanda ihop smeten lite, och det gör man enklast med handvisp, men större insats än så krävs det inte på vispfronten. Den här chokladkrämen får bäst konsistens om man gör den några timmar innan den ska serveras, eller dagen före.
Skriv utChokladkräm med rom och flingsalt
Mycket lättlagad dessert! Ljuvlig chokladkräm med en hint av rom och flingsalt på toppen, som bäst kan liknas vid en koncentrerad version av chokladmousse.
- Tillagningstid: 10 min
- Total tid: 10 min + kyltid
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 1,5 dl grädde
- 2 msk socker
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 150 g mörk choklad
- 0,5 tsk flingsalt
- 2 äggulor
- 1,5 msk mörk rom
———-
- 1–2 tsk flingsalt till servering
Instruktioner
Häll grädde, socker och vaniljsocker i en liten kastrull, och låt koka upp. Ta sedan kastrullen från värmen.
Bryt chokladen i små bitar och rör ner i grädden. Tillsätt 0,5 tsk flingsalt och rör till en jämn smet.
Vispa upp de två äggulorna lite lätt för hand i en bunke, och rör ner den varma chokladsmeten under vispning. (Handvispning räcker.)
Smaka av med rom, och häll upp i fyra små portionsglas. Ställ kallt i minst 3 timmar, gärna över en natt. Garnera varje portion med lite flingsalt strax före servering.
Mmm… vilken god kombo med choklad, salt och rom!
En riktigt fin helg önskar jag dig!
Ja, salt i choklad är alltid gott, och rom piffar ju upp! 🙂
Så god kan jag säga
Så roligt att ni gillar den! 🙂
Nej fy! Gillar inte choklad, socker eller grädde. Inte alkohol heller för den delen. Dricker inte, dricker aldrig. Bäst jag inte lagar till det här. Bäst för mig! 😉
Pöss
Nä. Det är nog bäst att du tuggar på en tångruska istället. 😉
buono!!
Gracias!
Åh jag dör lite nu!
Hähä. Kurr.
ÄLSKAR formarna!
Vintagefynd i sommarstugan! 🙂
Har 8 äggulor hemma efter ett tårtbak i går. Men har tyvärr inte tid att baka de närmsta dagarna. Kanske ska lotta ut äggen på bloggen… 😉
Kram kram
Haha, det tycker jag du ska göra! Lovar att vara med och tävla. 🙂 Kram!
Åhh, hur gott ser inte det här ut..! Choklad och salt är en fantastisk kombination!
Med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen
Ja, visst är det en god kombination! 🙂
Vilken rom kan du rekommendera?
Det funkar nog med vilken Rom som helst. Första gången gjorde jag den på en mörk Rom, och häromveckan hade jag bara ljus Bacardirom hemma, men det gick jättebra det med.
Åh, gudomligt GOTT!
Visst ÄR det? Fort går det också! 🙂
Vegangrädde ska testas!
Spännande! Berätta gärna hur det blir! 🙂
Så lätt och så gott! Precis vad jag orkade med i covid-eländet – behövde en liten guldkant på kvällen. Tack!
Åh, krya på dig! Vi har varit sjuka här med, och jag håller med – då vill man ha något riktigt enkelt.
Hej, vad betyder ”ställ kallt”?
Kyl, frys, annat?
Mvh
Hej! Det är kylskåpet jag menar. 🙂
Topp!
Den blev lite för hård enligt min andra kock 😱🤔
Den har stått i kylen över natten, går det att mjuka upp den på något sätt ??
Hej! Den här chokladkrämen ska inte vara mjuk, den sa ha ungefär samma konsistens som en chokladtryffel man köper i en pralinaffär och biter sig igenom. Inte stenhård såklart, men mer att det här är en dessert som är mer som chokladtryffel och det är också därför portionerna ska vara så små, för man orkar inte så mycket som man gör när det är en mjukare och luftigare kräm som påminner mer om grädde eller mousse i konsistensen. Tycker du att den känns för hård kan du låta den stå framme i rumstemperatur en stund före servering, kanske ta fram den lagom tills ni ska äta huvudrätten. Men som sagt, den ska ha en fast konsistens.