Andra, Efterrätter

Chokladkräm med rom och flingsalt

Chokladkräm med rom

Här har vi en efterrätt som är lätt att göra! God som attan är den också. Den är precis det man vill ha och behöver efter en god helgmåltid för att bli 100% nöjd där man sitter i soffan under sin filt. Ni vet när man tänker att “Nu hade det ju varit himla trevligt med något GOTT. Kanske en chokladbit, eller ännu hellre choklad i någon form som man äter med sked”. (En dessert blir liksom lite mera värdig om man äter den med sked.) In med den här chokladkrämen med rom och flingsalt bara, och kvällen är komplett!

Sådan här chokladkräm kan bäst liknas vid en ovispad, koncentrerad chokladmousse, och med en hint av rom i smeten och flingsalt på toppen blir den helt oemotståndlig. Låt dig inte luras av att portionerna blir små, den här desserten är riktigt mäktig, och perfekt en kväll som denna då vintermörkret lurar utanför dörren. Jag ska snart gå ut i köket och röra ihop några portioner till i afton.

För det är det som gör den enklare och smidigare än en chokladmousse, att man bara rör ihop den. Okej, den innehåller ett eller två moment där man ska skrämma upp äggulorna samt blanda ihop smeten lite, och det gör man enklast med handvisp, men större insats än så krävs det inte på vispfronten. Den här chokladkrämen får bäst konsistens om man gör den några timmar innan den ska serveras, eller dagen före.

Skriv ut

Chokladkräm med rom och flingsalt

Chokladkräm med rom och flingsalt

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,83 av 6 recensioner

Loading…

Mycket lättlagad dessert! Ljuvlig chokladkräm med en hint av rom och flingsalt på toppen, som bäst kan liknas vid en koncentrerad version av chokladmousse.

  • Författare: Helena
  • Tillagningstid: 10 min
  • Total tid: 10 min + kyltid
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 150 g mörk choklad
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 äggulor
  • 1,5 msk mörk rom

———-

  • 12 tsk flingsalt till servering

Instruktioner

Häll grädde, socker och vaniljsocker i en liten kastrull, och låt koka upp. Ta sedan kastrullen från värmen.

Bryt chokladen i små bitar och rör ner i grädden. Tillsätt 0,5 tsk flingsalt och rör till en jämn smet.

Vispa upp de två äggulorna lite lätt för hand i en bunke, och rör ner den varma chokladsmeten under vispning. (Handvispning räcker.)

Smaka av med rom, och häll upp i fyra små portionsglas. Ställ kallt i minst 3 timmar, gärna över en natt. Garnera varje portion med lite flingsalt strax före servering.

20 Kommentar

  1. Frostrosor

    1 november, 2013 at 6:33 e m

    Mmm… vilken god kombo med choklad, salt och rom!
    En riktigt fin helg önskar jag dig!

    1. Helena

      6 november, 2013 at 4:24 e m

      Ja, salt i choklad är alltid gott, och rom piffar ju upp! 🙂

  2. Malin`s Diner

    1 november, 2013 at 8:15 e m

    Nej fy! Gillar inte choklad, socker eller grädde. Inte alkohol heller för den delen. Dricker inte, dricker aldrig. Bäst jag inte lagar till det här. Bäst för mig! 😉

    Pöss

    1. Helena

      6 november, 2013 at 4:24 e m

      Nä. Det är nog bäst att du tuggar på en tångruska istället. 😉

    1. Helena

      6 november, 2013 at 4:24 e m

      Vintagefynd i sommarstugan! 🙂

  3. Malin`s Diner

    5 november, 2013 at 1:01 e m

    Har 8 äggulor hemma efter ett tårtbak i går. Men har tyvärr inte tid att baka de närmsta dagarna. Kanske ska lotta ut äggen på bloggen… 😉

    Kram kram

    1. Helena

      6 november, 2013 at 4:25 e m

      Haha, det tycker jag du ska göra! Lovar att vara med och tävla. 🙂 Kram!

  4. Katinkas Kitchen

    7 november, 2013 at 6:06 e m

    Åhh, hur gott ser inte det här ut..! Choklad och salt är en fantastisk kombination!
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen

    1. Helena

      8 november, 2013 at 6:27 e m

      Ja, visst är det en god kombination! 🙂

  5. Anna

    13 november, 2013 at 5:39 e m

    Vilken rom kan du rekommendera?

    1. Helena

      17 november, 2013 at 5:47 e m

      Det funkar nog med vilken Rom som helst. Första gången gjorde jag den på en mörk Rom, och häromveckan hade jag bara ljus Bacardirom hemma, men det gick jättebra det med.

  6. Helena

    23 februari, 2019 at 2:10 e m

    Åh, gudomligt GOTT!

    1. Helena

      25 februari, 2019 at 11:42 f m

      Visst ÄR det? Fort går det också! 🙂

  7. Cina

    12 januari, 2020 at 8:33 e m

    Vegangrädde ska testas!

    1. Helena

      13 januari, 2020 at 8:12 f m

      Spännande! Berätta gärna hur det blir! 🙂

Lämna en kommentar