Efterrätter, Veganskt

Vegansk chokladmousse

vegansk chokladmousseVegansk chokladmousse – den perfekta desserten om man vill servera något veganskt till efterrätt som är festligare än bär och vegansk glass! (Vilket inte heller är fy skam så klart, men nu ska vi snacka mousse!) Tvåskiktad sådan, där det understa lagret är en ganska klassisk chokladmousse, om än en vegansk sådan gjord utan ägg och med sojagrädde, och där det översta lagret består av en väldigt sympatisk Oreo-mousse. Som ni hör behöver man inte alls vara vegan för att uppskatta den här desserten, den går hem hos de flesta. Anledningen till att jag lagade den här häromveckan och inte min vanliga chokladmousse är att min tyska kompis som var på besök äter veganskt, och då får man ju en anledning att testa lite nya grejer som man inte provat innan. Låt den stå i kylen några timmar innan du serverar den, alternativt över natten. Serverar du den direkt blir den mer som en kräm, vilket i och för sig också funkar, men den är både godare och trevligare dagen efter.

Vill du hellre göra en annan variant av vegansk chokladmousse, en raw-variant baserad på avokado? Klicka på länken för recept härinne på bloggen!

Receptinspirationen till det här inlägget kommer från Mattias Kristiansson och hans bok VEGO – Vegansk mat för alla tillfällen”. Fler böcker från honom hittar ni här.

Skriv ut

Vegansk chokladmousse

vegansk-chokladmousse

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,50 av 2 recensioner

Loading...

Vegansk chokladmousse är en festlig vegansk dessert att servera efter middagen, och som passar för alla. Låt den gärna stå i kylskåpet några timmar innan servering, alternativt över natten.

  • Total tid: 25 min + tid i kyl
  • Antal portioner: 6 1x
Scale

Ingredienser

  • 150 g mörk, vegansk choklad
  • 3,75 dl vispbar grädde, t ex sojagrädde
  • 1 msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa flingsalt

Oreomousse:

  • 1 pkt Oreokakor, ca 15 kakor (paketen är på 154 g)
  • 3 dl vispbar grädde, t ex sojagrädde
  • 1,5 msk florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Hacka chokladen och lägg den i en skål. Låt grädden få ett snabbt uppkok och häll den över chokladen. Låt det stå någon minut, och rör sedan runt i skålen tills chokladen har smält. Rör ner kakao, florsocker, vaniljsocker och salt och låt smeten svalna, antingen i kylen eller i ett kallt vattenbad. Vispa den sedan till en fluffig mousse. Vispa ganska länge med elvisp tills du har fått upp en moussekonsistens. Fördela sedan moussen i 6 portionsformar.

Till moussen – krossa kakorna, gärna i en mixer. Vispa grädden fluffig med florsocker och vanilj. Rör ner de krossade kakorna, och skeda eller spritsa ut röran över chokladmoussen. Ställ in formarna i kylen i några timmar innan servering, allra helst över en natt för bäst konsistens och smak. Dekorera med bär och ätbara blommor precis före servering.

Lämna en kommentar