Vegansk chokladmousse
Vegansk chokladmousse – den perfekta desserten om man vill servera något veganskt till efterrätt som är festligare än bär och vegansk glass! (Vilket inte heller är fy skam så klart, men nu ska vi snacka mousse!) Tvåskiktad sådan, där det understa lagret är en ganska klassisk chokladmousse, om än en vegansk sådan gjord utan ägg och med sojagrädde, och där det översta lagret består av en väldigt sympatisk Oreo-mousse. Som ni hör behöver man inte alls vara vegan för att uppskatta den här desserten, den går hem hos de flesta. Anledningen till att jag lagade den här häromveckan och inte min vanliga chokladmousse är att min tyska kompis som var på besök äter veganskt, och då får man ju en anledning att testa lite nya grejer som man inte provat innan. Låt den stå i kylen några timmar innan du serverar den, alternativt över natten. Serverar du den direkt blir den mer som en kräm, vilket i och för sig också funkar, men den är både godare och trevligare dagen efter.
Vill du hellre göra en annan variant av vegansk chokladmousse, en raw chokladmousse baserad på avokado? Klicka på länken för recept härinne på bloggen!
Det här receptet har uppdaterats under 2021 för att räcka till 4 personer istället för 6 personer, och för att de ingredienser man köper hem ska gå åt i större utsträckning. Originalinspirationen till det här receptet kommer från Mattias Kristiansson som driver tidningen VEGO-magasinet.
Skriv utVegansk chokladmousse
Vegansk chokladmousse är en festlig vegansk dessert att servera efter middagen, och som passar för alla. Det översta lagret med cookieskräm är helgrymt!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 20 min + tid i kyl
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 100 g mörk, vegansk choklad
- 2,5 dl vispbar grädde, t ex sojagrädde
- 1,5 msk florsocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 nypa flingsalt
Fluffig Oreokräm:
- 10 st Oreokakor, gärna med smaksatt fyllning som t ex Strawberry Cheesecake (den är vegansk)
- 1,75 dl vispbar grädde, t ex sojagrädde
- 1 msk florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål. Låt grädden få ett snabbt uppkok och häll den över chokladen. Låt det stå någon minut och rör sedan runt i skålen tills chokladen har smält. Rör ner florsocker, vaniljsocker och salt och låt smeten svalna, antingen i kylen eller i ett kallt vattenbad. Vispa den sedan ganska länge med elvisp tills du har fått upp en moussekonsistens. Fördela moussen i 4 portionsformar och ställ kallt medan du gör Oreokrämen.
Till den fluffiga Oreokrämen – krossa kakorna, gärna i en mixer. Vispa grädden fluffig med florsocker och vanilj. (Det tar längre tid än man tror.) Rör ner de krossade kakorna och skeda ut röran över chokladmoussen. Ställ in formarna i kylen i några timmar innan servering, allra helst över en natt för bäst konsistens och smak. Dekorera med bär och ätbara blommor precis före servering.