Skriv ut

Vegansk chokladmousse

vegansk-chokladmousse

4.2 from 10 reviews

Vegansk chokladmousse är en festlig vegansk dessert att servera efter middagen, och som passar för alla. Det översta lagret med cookieskräm är helgrymt!

Ingredienser

Scale
  • 100 g mörk, vegansk choklad
  • 2,5 dl vispbar grädde, t ex sojagrädde
  • 1,5 msk florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa flingsalt

Fluffig Oreokräm:

  • 10 st Oreokakor, gärna med smaksatt fyllning som t ex Strawberry Cheesecake (den är vegansk)
  • 1,75 dl vispbar grädde, t ex sojagrädde
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål. Låt grädden få ett snabbt uppkok och häll den över chokladen. Låt det stå någon minut och rör sedan runt i skålen tills chokladen har smält. Rör ner florsocker, vaniljsocker och salt och låt smeten svalna, antingen i kylen eller i ett kallt vattenbad. Vispa den sedan ganska länge med elvisp tills du har fått upp en moussekonsistens. Fördela moussen i 4 portionsformar och ställ kallt medan du gör Oreokrämen.

Till den fluffiga Oreokrämen – krossa kakorna, gärna i en mixer. Vispa grädden fluffig med florsocker och vanilj. (Det tar längre tid än man tror.) Rör ner de krossade kakorna och skeda ut röran över chokladmoussen. Ställ in formarna i kylen i några timmar innan servering, allra helst över en natt för bäst konsistens och smak. Dekorera med bär och ätbara blommor precis före servering.