Kakor

Semmelkladdkaka

SemmelkladdkakaSemmelkladdkaka – den smidiga genvägen när du är sugen på semlor men är för lat för att orka baka bullar, gröpa ur dem, göra mandelmassa och montera ihop dem. Här är det bara att röra ihop ingredienserna, det mesta i kastrullen faktiskt för att spara disk, och sedan grädda i ugnen i en kvart. Hur enkelt som helst! Visst, det är ju inte en riktig semla med hatt och allt, men man kan ju inte få allt via genvägar. (Men ganska mycket.)

Det här är lite som en kladdkaka fast utan kakao. Istället har man i ganska mycket nymortlad kardemumma, och riven mandelmassa. Det är ju som bekant rätt smidigt med kladdkakor. Jag uppskattar att man aldrig behöver vispa dem; de ska ju vara täta och kompakta. Ju enklare, desto bättre. Dessutom chockade båda barnen med att älska den här kakan. De gillar ju som bekant ingenting. Tror vi ska baka en till ikväll, som event efter förskolan. Eventet ”sätta dockornas hårklämmor i mammas hår” börjar snart göra mig luggad. Dessutom råkade jag åka till ICA med omotiverat många ljusrosa och babyblå klämmor högst upp på huvudet i helgen.

Skriv ut

Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka är den smidiga genvägen när du är sugen på alla goda smaker som en semla innebär, men inte orkar ställa dig och baka semlor.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 2 tsk hela kardemummakärnor
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 rågade tsk vaniljsocker
  • 100 g mandelmassa, riven

3 dl vispgrädde till servering

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Smält smöret i en kastrull.

Ta smöret från värmen och låt det svalna något medan du mortlar kardemummakärnorna. Rör ner dem i smeten, och sedan socker och äggen, ett i taget, direkt i kastrullen.

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i smeten, gärna genom en sil för att undvika klumpar.

Riv mandelmassan och rör ner den, och häll smeten i en klassisk springform med avtagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i formen innan du häller i smeten, så blir det lättare att få loss kakan sedan.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 min. Den ska vara lite lös och vaggig i mitten så att det blir en kladdig kaka, den sätter sig i kylen sedan. Förvara i kylen och servera några timmar senare eller dagen därpå, för bästa konsistens. Servera med vispad grädde.

22 januari, 2019

7 kommentarer

  1. Denna gudomliga kladdkaka bjöd ”grannen” på igår. Den är ljuvlig!
    Har många gånger tänkt bjuda hem er på fika å lek, men så som du bakar blir man ju mörkrädd av bara tanken! 😜😂😘

    1. Haha! Jag har tänkt samma sak, vi skulle jättegärna vilja komma på fika och lek! 🙂 Men jag bakar egentligen inte bättre än någon annan, det är rätt enkla saker jag gör. (Men som fotas med mycket styling, hähä!) Jag har för dåligt tålamod för avancerade saker. 😉 Just nu är barnen sjuka, 4-åringen är inne på sjunde dagen med feber och 2-åringen på tredje dagen, men när alla är friska är vi på! Stor kram!

    1. Hej Helena! Jag har inte så mycket erfarenhet av att omvandla recepten till glutenfria varianter, men jag har googlat lite, och läst att det borde gå bra. Tydligen ska det vara lite känsligare i brödbak, men med mjuka kakor i stil med denna när mjölmängden inte övergår 4 dl verkar det som att det brukar gå fint att byta rakt av. Säger flera på nätet, i alla fall. 😉

    1. Tusen tack! Det var minst lika dramatiskt när vi fotade den med två små barn som klättrade på oss och nästan ramlade på kakan. 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration