Semmelkladdkaka
Semmelkladdkaka – den smidiga genvägen när du är sugen på semlor men är för lat för att orka baka dem!
Slipp bullar och jästiden som kommer på köpet, slipp att gröpa ur dem, göra mandelmassa och montera ihop dem!
Här är det bara att röra ihop ingredienserna, det mesta i kastrullen faktiskt för att spara disk, och sedan grädda i ugnen i en kvart.
Hur enkelt som helst! Visst, det är ju inte en riktig semla med hatt och allt, men man kan ju inte få allt via genvägar. (Men ganska mycket.)
Nästan precis som att baka kladdkaka

Det här är lite som en kladdkaka fast utan kakao.
Istället har man i ganska mycket nymortlad kardemumma, och riven mandelmassa som man köper färdig.
Ingredienser

För att baka dig den godaste semmelkladdkakan av alla behöver du smör, socker, ägg, kardemumma, mjöl, vaniljsocker, flingsalt och mandelmassa. Exakta mått på allt hittar du längre ner i inlägget.
Så gör du steg för steg

Börja med att smälta smöret och röra ner sockret. Välj en kastrull stor nog att göra hela smeten i.
Rör ner äggen

Rör ner äggen och gotta dig över att det faktum att du sparar in disk genom att göra hela semmelkladdkakan i en och samma kastrull.
Mortla kardemumman

Det är två teskedar hela kardemummakärnor som ska mortlas. Ge dem vad de tål! Det kommer att dofta underbart!
Tillsätt de torra ingredienserna

Ös ner den mortlade kardemumman, mjölet, vaniljsockret och saltet.
Du behöver inte blanda de torra ingredienserna för sig i förväg, då den här kakan inte innehåller något bakpulver.
Riv mandelmassan och rör ner den i smeten

De flesta förpackningar mandelmassa som säljs i mataffären är på 200 gram.
Dela mandelmassan på mitten innan du börjar riva den och spara 100 gram i en väl försluten plastpåse så har du till nästa gång du vill baka semmelkladdkaka. (Det dröjer nog inte så länge.)

Ner med mandelmassan i smeten och rör tills allting blandats. Det här är en GOD smet.
Ner med smeten i formen och grädda kakan

Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen, så blir det lättare att få loss kakan sen, och du behöver inte repa teflonet.
Jag använder en springform som mäter ca 22 cm i diameter.

Efter att ha gräddats ca 15 minuter i mitten av ugnen är semmelkladdkakan klar. Den ska vara något vaggig i konsistensen när du tar ut den ur ugnen. Den sätter sig fint i kylen sen!
En semmelkladdkaka är, precis som alla kladdkakor, godast dagen efter när de fått vila i kylskåp ett tag och konsistensen hunnit sätta sig. Den går också hur bra som helst att frysa.
Andra goda grejer med kardemumma

Bakverk med kardemumma i brukar gå hem hos barn, själv är jag uppvuxen med mammas kardemummakaka.
Så blir semmelkladdkakan poppis i din familj är jag övertygad om att den här mjuka kardemummakakan också blir det!

När vi ändå är inne på semlans smaker, låt oss titta på något som uppskattas av vuxna; semmeldrinken!
Den här semmelcocktailen tog vi fram för några år sedan, och jag lovar att den smakar helt fantastiskt! Men den mättar rätt mycket, så servera den hellre efter en middag än före.
Skriv utSemmelkladdkaka
Semmelkladdkaka är den smidiga genvägen när du är sugen på alla goda smaker som en semla innebär, men inte orkar ställa dig och baka semlor.
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 15 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: 8 1x
Ingredienser
- 100 g smör
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 2 tsk hela kardemummakärnor
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 nypa flingsalt
- 100 g mandelmassa, riven
———-
- 3 dl vispgrädde till servering (om du gillar det)
Instruktioner
Sätt ugnen på 175C.
Smält smöret i en kastrull.
Ta smöret från värmen och låt det svalna något. Rör ner sockret och därefter äggen, ett i taget.
Mortla kardemummakärnorna och rör ner dem i smeten.
Tillsätt mjöl, vaniljsocker och en liten nypa flingsalt.
Riv mandelmassan och rör ner den, och häll smeten i en klassisk springform med avtagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i formen innan du häller i smeten, så blir det lättare att få loss kakan sedan.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 min. Den ska vara lite lös och vaggig i mitten så att det blir en kladdig kaka, den sätter sig i kylen sedan. Förvara i kylen och servera några timmar senare eller dagen därpå, för bästa konsistens. Servera med vispad grädde.
Denna gudomliga kladdkaka bjöd ”grannen” på igår. Den är ljuvlig!
Har många gånger tänkt bjuda hem er på fika å lek, men så som du bakar blir man ju mörkrädd av bara tanken! 😜😂😘
Haha! Jag har tänkt samma sak, vi skulle jättegärna vilja komma på fika och lek! 🙂 Men jag bakar egentligen inte bättre än någon annan, det är rätt enkla saker jag gör. (Men som fotas med mycket styling, hähä!) Jag har för dåligt tålamod för avancerade saker. 😉 Just nu är barnen sjuka, 4-åringen är inne på sjunde dagen med feber och 2-åringen på tredje dagen, men när alla är friska är vi på! Stor kram!
Ser väldigt god ut men om jag vill byta ut vetemjölet mot finax tar jag samba mängd då?
Hej Helena! Jag har inte så mycket erfarenhet av att omvandla recepten till glutenfria varianter, men jag har googlat lite, och läst att det borde gå bra. Tydligen ska det vara lite känsligare i brödbak, men med mjuka kakor i stil med denna när mjölmängden inte övergår 4 dl verkar det som att det brukar gå fint att byta rakt av. Säger flera på nätet, i alla fall. 😉
Otrolig bild på kakan. Dramatisk!
Tusen tack! Det var minst lika dramatiskt när vi fotade den med två små barn som klättrade på oss och nästan ramlade på kakan. 😉
Skulle man kunna använda mandelmjöl istället för vetemjöl och kanske minska mandelmassan?
Jag har inte testat att göra det, så jag vågar inte säga hur det blir med mandelmjölet. Men att bara minska lite på mandelmassan tror jag är lugnt! Berätta gärna hur det går! 🙂
Helt perfekt recept!
Vad roligt att du gillar det!
Tack för receptet på en jättegod kaka som jag hittade precis i ”rätt” tid! Eftersom en glutenkänslig person ingick i sällskapet jag skulle bjuda använde jag en glutenfri mjölmix (Finax blev det den här gången). Jag tog samma mängd som det står för vetemjöl i receptet, och det gick utmärkt.
Vad roligt att det funkade så bra! 🙂
Hej! Hur många grader ska den in på?
Hej Nickola! 175C. 🙂