Kakor

Semmelkladdkaka

SemmelkladdkakaSemmelkladdkaka – den smidiga genvägen när du är sugen på semlor men är för lat för att orka baka dem! 

Semmelkladdkaka – den snabba genvägen!

Slipp bullar och jästiden som kommer på köpet, slipp att gröpa ur dem, göra mandelmassa och montera ihop dem. Här är det bara att röra ihop ingredienserna, det mesta i kastrullen faktiskt för att spara disk, och sedan grädda i ugnen i en kvart. Hur enkelt som helst! Visst, det är ju inte en riktig semla med hatt och allt, men man kan ju inte få allt via genvägar. (Men ganska mycket.)

Nästan precis som att baka kladdkaka

Det här är lite som en kladdkaka fast utan kakao. Istället har man i ganska mycket nymortlad kardemumma, och riven mandelmassa som man köper färdig.

Det är ju som bekant rätt smidigt med kladdkakor. Jag uppskattar att man aldrig behöver vispa dem; de ska ju vara täta och kompakta, och man kan röra ihop dem direkt i kastrullen. Ju enklare, desto bättre.

Lätt att baka med barn

Semmelkladdkaka faller under kategorin sådant som är enkelt att baka ihop med barn, och som de dessutom gillar att äta upp efteråt. Att det man har bakat uppskattas av barnen kanske är en självklarhet när det kommer till kakor för de flesta, men inte hemma hos mig minsann! Mina små matkritiker här hemma är som bekant åt det svårflirtade hållet. Men den här kakan älskar de, både att baka den och att äta den.

Mammas kardemummakaka

Bakverk med kardemumma i brukar gå hem hos barn, själv är jag uppvuxen med mammas kardemummakaka.

Så blir semmelkladdkakan poppis hos din familj, är jag övertygad om att den här mjuka kardemummakakan också blir det!

Semmeldrink

När vi ändå är inne på semlans smaker, låt oss titta på något som uppskattas lite extra av vuxna; semmeldrinken! Den här semmelcocktailen tog vi fram för några år sedan, och jag lovar att den smakar helt fantastiskt! Men den mättar rätt mycket, så servera den hellre efter en middag än före.

Skriv ut

Semmelkladdkaka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Semmelkladdkaka är den smidiga genvägen när du är sugen på alla goda smaker som en semla innebär, men inte orkar ställa dig och baka semlor.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 2 tsk hela kardemummakärnor
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 rågade tsk vaniljsocker
  • 100 g mandelmassa, riven

———-

  • 3 dl vispgrädde till servering

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Smält smöret i en kastrull.

Ta smöret från värmen och låt det svalna något medan du mortlar kardemummakärnorna. Rör ner dem i smeten, och sedan socker och äggen, ett i taget, direkt i kastrullen.

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i smeten, gärna genom en sil för att undvika klumpar.

Riv mandelmassan och rör ner den, och häll smeten i en klassisk springform med avtagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i formen innan du häller i smeten, så blir det lättare att få loss kakan sedan.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 min. Den ska vara lite lös och vaggig i mitten så att det blir en kladdig kaka, den sätter sig i kylen sedan. Förvara i kylen och servera några timmar senare eller dagen därpå, för bästa konsistens. Servera med vispad grädde.

22 januari, 2024

12 kommentarer

  1. Denna gudomliga kladdkaka bjöd ”grannen” på igår. Den är ljuvlig!
    Har många gånger tänkt bjuda hem er på fika å lek, men så som du bakar blir man ju mörkrädd av bara tanken! 😜😂😘

    1. Haha! Jag har tänkt samma sak, vi skulle jättegärna vilja komma på fika och lek! 🙂 Men jag bakar egentligen inte bättre än någon annan, det är rätt enkla saker jag gör. (Men som fotas med mycket styling, hähä!) Jag har för dåligt tålamod för avancerade saker. 😉 Just nu är barnen sjuka, 4-åringen är inne på sjunde dagen med feber och 2-åringen på tredje dagen, men när alla är friska är vi på! Stor kram!

    1. Hej Helena! Jag har inte så mycket erfarenhet av att omvandla recepten till glutenfria varianter, men jag har googlat lite, och läst att det borde gå bra. Tydligen ska det vara lite känsligare i brödbak, men med mjuka kakor i stil med denna när mjölmängden inte övergår 4 dl verkar det som att det brukar gå fint att byta rakt av. Säger flera på nätet, i alla fall. 😉

    1. Tusen tack! Det var minst lika dramatiskt när vi fotade den med två små barn som klättrade på oss och nästan ramlade på kakan. 😉

    1. Jag har inte testat att göra det, så jag vågar inte säga hur det blir med mandelmjölet. Men att bara minska lite på mandelmassan tror jag är lugnt! Berätta gärna hur det går! 🙂

  2. Tack för receptet på en jättegod kaka som jag hittade precis i ”rätt” tid! Eftersom en glutenkänslig person ingick i sällskapet jag skulle bjuda använde jag en glutenfri mjölmix (Finax blev det den här gången). Jag tog samma mängd som det står för vetemjöl i receptet, och det gick utmärkt.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration