Saffranskladdkaka med vit choklad
Kladdig saffranskaka med vit choklad och apelsingrädde? Jo man tackar! Den här kakan är rent ut sagt svingod, och trevlig att variera adventsfikat med när man vill ha något annat än klassikerna lussekatter och pepparkakor. Det är ju alltid lite extra gott med sådant man äter med sked för att det är för kladdigt för att hålla i.
Den här saffranskladdkakan är allra godast med apelsingrädde till, och kakan ska hellre vara för kladdig än för torr, så låt den inte vara i ugnen för länge! Den är godast kall, så gör den gärna dagen innan den ska ätas och förvara den i kylskåpet, då sätter den sig fint.
Skriv utSaffranskladdkaka med vit choklad
Fullständigt ljuvlig saffranskladdkaka som blir extra god med den fräscha apelsingrädden.
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 15
- Total tid: 30 min
- Antal portioner: 8-10 1x
Ingredienser
- 1 kuvert saffran, 0,5 g
- 1 msk vodka (kan uteslutas)
- 100 g smör
- 100 g vit choklad
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 2 dl mjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- ströbröd
———-
- Vispad grädde till servering
- Finrivet apelsinskal och saft efter smak
Instruktioner
Sätt ugnen på 175C.
Låt saffranet stå och dra i 1 msk vodka minst 15 min. (Detta moment kan uteslutas vid brist på både vodka och tid.)
Smält smöret i en kastrull, rör ner saffranet i smöret efter att det smält, dra bort kastrullen från värmen och rör ner chokladen delad i bitar.
Rör samman ägg och socker i en bunke och häll sedan ner chokladröran däri. Blanda i mjölet och vaniljsockret, och rör till en slät smet.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbara kanter, ca 22-24 cm. Smörj och bröa formen, och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 min, den ska vara lite kladdig.
Servera kakan kall med vispgrädde som du rivit ner lite apelsinskal och pressat ner lite apelsinsaft i.
Den låter ljuvlig! Kommer definitivt att testa den! Kanske inte i helgen, eftersom jag jobbar, men nästa helg? Låter annars som en perfekt adventskaka.
Hoppas att du gillar den! Ska själv servera den på mitt adventsfika i år. 🙂
Jag gjorde den med glutenfri Lailas blå mix o en knivsudd fiberhusk. Roligt med nånting nytt. Den blev jättefin. Tack Berit
Vad roligt att det blev så bra! Tack för att du tipsade! 🙂
Bästa receptet på en fantastiskt god kladdkaka. Väldigt populär här hemma, omtyckt av alla som älskar saffran och kladdkaka. Lätt att göra, går supersnabbt. Kakan gifter sig superbra med apelsingrädden, det blev pricken över i:et.
Vilket fint betyg! 🙂
Men dra mig baklänges! Perfa föf oss som inte orkar med jäsdegar! Smaksatt grädde med apelsin var ett spännande tillbehör!
Håhå, den här går jättefort att göra! Ska nog göra en till imorgon faktiskt, jag vet inte var den förra tog vägen. 😉
Så gott🥰
Hade ingen vodka hemma så det blev 1/2 msk grappa. Supergott! Hade i 2tsk vanillin socker istället för 1 tsk❤️
Det låter toppen! Ska testa med grappa jag med, tack för tipset! 🙂
Min blev aldrig klar typ, chockades separerade lite från kakan när den väl var i ungen o la sig som en hinna uppepå…
Vad konstigt! Hoppas att du vågar prova igen och att det blir bättre då!
Så fin bild!
Tusen tack Therese! 🙂
Åt den hos dottern i söndags! Helt underbar! Nu finns receptet hos mig också! 😋
Vad roligt Barbro! 🙂
Har gjort kakan 4 ggr. Den är jättegod! En av gångerna med majsmjöl o det gick också bra, fick vara inne några minuter längre.
Bra att veta att det funkar med majsmjöl också! 🙂
Funkar det att ha punsch i ist för vodka i saffranskladdkakan?
Vodkan ger ju ingen smak till kakan, men det gör nog punschen. Det här med att lösa upp saffranen i sprit är ju mest för att saffranen ska ge mer smak. Men en hint av punsch i den här kakan tror jag faktiskt kan bli riktigt, riktigt gott, så testa! 🙂
Ska nu prova denna vackra kaka. Undrar😊 bara lite över bakplåtspapper? Smöra och bröa formen 😬 varför både och? Hur gör jag? Sorry inte så van bakare 😉
Det är mest för att vara på säkra sidan så att den inte fastnar. Men jag har provat alla tre sätten; ingen smörjning alls, bara smörja med smör, och både smöra och bröa, och den fastnar faktiskt inte oavsett vad jag gör, så egentligen skulle man kunna utelämna hela smörjeriet. Däremot klämmer jag alltid fast ett bakplåtspapper i botten på springformar när jag bakar, för då fastnar de inte alls i botten när man skär upp bitar, och det är lättare att få loss en snygg bit. Sedan är det lätt att man repar teflonformar med diverse tårtspadar och knivar, och har man ett bakplåtspapper i botten skyddar man även formen från det. 🙂
Hej 🙂
Ska den verkligen bara vara inne 15-18 min:)
Min är så lös efter den tiden
Med vänlig hälsning, Irene
Hej Irene! Jag brukar ta ut min efter 16-17 min. Den är lös och lite ”vaggig” i mitten just då, men den sätter sig sen när man kyler den. Den här kakan är allra godast kall dagen efter, och den behöver natten på sig att sätta sig, stelna till lite och få rätt konsistens. Kör man den för länge (som jag råkade göra en gång när jag tog ut den efter 21 minuter) blir den ganska torr och mer som en kompakt sockerkaka. Så testa att ta ut den efter t ex 17 min, ge den en natt i kylen och kolla vad du tycker! Sedan är det ju såklart alltid lite olika från ugn till ugn. Men jag tycker som så att hellre en för lös kladdkaka än en för hård! 😉 Kram och lycka till!
Hej:)
Tack för ditt svar
Ska göra en till nu o då följer jag ditt råd:)
Visst kan man väl frysa den?
Tänkte ha den på julafton 🙂
Jag tror absolut att man kan frysa den! Just den här har jag aldrig fryst själv, däremot har jag fryst många kladdkakor med vanlig, brun choklad, och det har alltid funkat finfint, så jag är övertygad om att det går finfint att frysa den. 🙂 Men jag skulle vänta med att snöa florsocker över den förrän precis före servering, för florsockret blir nog bara fuktigt och försvinner när den tinas.