Skriv ut

Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka är den smidiga genvägen när du är sugen på alla goda smaker som en semla innebär, men inte orkar ställa dig och baka semlor.

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 2 tsk hela kardemummakärnor
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 rågade tsk vaniljsocker
  • 100 g mandelmassa, riven

3 dl vispgrädde till servering

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Smält smöret i en kastrull.

Ta smöret från värmen och låt det svalna något medan du mortlar kardemummakärnorna. Rör ner dem i smeten, och sedan socker och äggen, ett i taget, direkt i kastrullen.

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i smeten, gärna genom en sil för att undvika klumpar.

Riv mandelmassan och rör ner den, och häll smeten i en klassisk springform med avtagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i formen innan du häller i smeten, så blir det lättare att få loss kakan sedan.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 min. Den ska vara lite lös och vaggig i mitten så att det blir en kladdig kaka, den sätter sig i kylen sedan. Förvara i kylen och servera några timmar senare eller dagen därpå, för bästa konsistens. Servera med vispad grädde.