Skriv ut

Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Semmelkladdkaka är den smidiga genvägen när du är sugen på alla goda smaker som en semla innebär, men inte orkar ställa dig och baka semlor.

Ingredienser

Scale
  • 100 g smör
  • 2 tsk hela kardemummakärnor
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 rågade tsk vaniljsocker
  • 100 g mandelmassa, riven

———-

  • 3 dl vispgrädde till servering

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Smält smöret i en kastrull.

Ta smöret från värmen och låt det svalna något medan du mortlar kardemummakärnorna. Rör ner dem i smeten, och sedan socker och äggen, ett i taget, direkt i kastrullen.

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i smeten, gärna genom en sil för att undvika klumpar.

Riv mandelmassan och rör ner den, och häll smeten i en klassisk springform med avtagbara kanter, ca 22 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i formen innan du häller i smeten, så blir det lättare att få loss kakan sedan.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 min. Den ska vara lite lös och vaggig i mitten så att det blir en kladdig kaka, den sätter sig i kylen sedan. Förvara i kylen och servera några timmar senare eller dagen därpå, för bästa konsistens. Servera med vispad grädde.