Bjudmat/Paradrätter Fläskkött

Festlåda á la Kurt

En 70-talsklassiker

Här kommer en riktig helgrätt! Festlåda á la Kurt är en sann 70-talsklassiker. Det är en sån där allt-i-ett-rätt, där man får plats med hela middagen i en och samma ugnsform. I botten ligger kokt ris, sedan ett lager skivad fläskfilé, därefter ett lager svampstuvning och högst upp ett täcke av lagrad, riven ost. Festlåda á la Kurt var min pappas paradrätt nummer ett.

Många av mina matminnen från min barndom är förknippade med just min pappa. Han var sjöman, och när han var hemma från de sju haven var det oftast han som lagade maten. Hans händer luktade alltid lök, och när han var till sjöss och jag kände doften av hackad lök på min mormors eller mammas händer när de förberedde middagen brukade jag säga “Du luktar pappa”.

När min pappa gick bort för många år sedan fick jag ärva hans receptsamling. En svart, vältummad klippbok där gulnade recept med 70-talsklassiker som Hawaiikassler trängs med reklamfoldrar från Konsum som understryker det festliga i att äta avokado med räkor. Hade jag bara fått välja en enda sak att spara från honom hade jag valt den. I klippboken finns även receptet på hans paradrätt Festlåda á la Kurt. Efter att ha studerat receptet från originalkällan insåg jag att pappa inte höll sig till receptet över huvutaget. Kurt lät till exempel förtälja att både han själv och hans hustru blev dåliga i magen av lök, och därför förvällde den. Inget som man inte behöver göra såvida man inte är väderspänd. Därför återger jag receptet här nedan så som min pappa brukade laga det. Kurt, som fick sitt recept publicerat i en lokaltidning i Västsverige någon gång under 70-talet, får helt enkelt ha överseende.

Skriv ut

Festlåda á la Kurt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

70-talsklassikern Festlåda á la Kurt är en jättegod allt-i-ett-rätt där kokt ris, fläskfilé, svampstuvning och ost ryms i en och samma gratängform.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 45 min
 • Tillagningstid: 20 min
 • Total tid: 65 min
 • Antal portioner: 6 1x

Ingredienser

Scale
 • 2 dl ris
 • 4 dl vatten
 • 1 hönsbuljongtärning
 • 1 stor lök
 • 1 stor fläskfilé, ca 500-600 g
 • ca 200 g kantareller (alt. en konservburk kantareller)
 • ca 200 g champinjoner
 • ca 30 g smör
 • 23 msk mjöl
 • 3 dl mjölk
 • 3 dl lagrad riven ost
 • salt och peppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Koka riset färdigt i 4 dl vatten och en hönsbuljongtärning, lägg det sedan i botten på en smord, ugnsfast form.

Skiva och bryn löken, och lägg den över riset.

Putsa och skiva fläskfilén, salta och peppra och bryn den i smör eller olja. Fördelar skivorna i formen över riset och löken.

Skiva och stek all svamp, lägg åt sidan.

Gör en redning direkt i stekpannan på en stor klick smör, ett par msk mjöl och en skvätt mjölk, och späd på med mer mjölk när det börjat tjockna.

Rör ner svampen, häll i det mesta av osten, och bre den krämiga blandningen överst i formen. Toppa med lite riven ost, och gratinera sedan i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, tills gratängen har fått fin färg. Servera med sallad.

När vi ändå är inne på familjeklassiker, så var ju pappa inte den enda som hade egna paradrätter. Min mammas köttfärspaj som hon lagar vid festliga tillfällen är en av mina absoluta favoriträtter, och min mormors köttfärsrullader lagar jag ofta i veckorna.

31 januari, 2020

18 kommentarer

 1. Finns nog inga bättre maträtter än dom som denna, de med minnen och den man förknippar med personer som betyder/betytt mycket! Vi har också en sån här favoritlåda fast vår heter morbror Kalles fläskfilélåda och har kronärtskocksbottnar i botten, men svampstuvningen är med:)
  Kram på er!

  1. Precis! Min pappas pärm med urklippta receptfavoriter är en skatt jag vårdar ömt, och ett fint minne från honom.

 2. jaaaaaa måste älska 70-talet : ) Chili con Carne och Indisk fläskfilé och varma mackor mm. mm. Festlåda vilket underbart namn kram på er finisar! /Sofia

  1. Vad roligt att höra Maria, vad glad jag blir! 🙂 Alltid kul när andra tycker om ens familjeklassiker. 🙂 Kram!

 3. Måste provas, absolut! Tror att jag häller i en skvätt sherry i stuvningen, kan väl aldrig vara
  fel?! Men i kväll blir det fisksoppa! Trevlig helg 😘🍷

 4. Så fin läsning. Familjerecept är en klenod. Min bror ärvde mormors receptsamling på kakor. Fantastiska recept! Kram!

  1. Hm, du skulle kunna prova att ha i bitar av paprika istället för svamp, det tror jag skulle bli gott och passa bra ihop med övriga ingredienser!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration