Nötkött

Mormors köttgryta

Mormors köttgrytaSå här års tycker jag att det passar extra bra med en mustig köttgryta som fått koka riktigt länge. Under årets mörkare och kallare månader har man ofta mer tid inomhus för att göra ett långkok, även om inte det här receptet tar så värst lång tid.

Min mormors köttgryta är otroligt god, och så länge jag kan minnas har den smakat likadant. Det som gör den extra god och sätter den karaktäristiska smaken är blandningen av kryddpeppar, nejlika och lagerblad, och det faktum att den får koka länge.

Mormor bidrog gärna med receptet när jag frågade henne en dag för många år sedan, och sa att “Man kan bara ösa i ingredienserna efter tycke”. Därför har jag skrivit ner ungefärliga mått, så mycket som jag själv brukar hälla i, men som sagt – smaka gärna av och avgör själva hur mycket ni vill ha i av varje ingrediens.

Dagen efter jag lagat köttgrytan för första gången cyklade jag hem till mormor med en portion köttgryta så att hon skulle få smaka. Hon tyckte att den var jättegod, men att köttet gott kunde ha fått koka i en timme till. Så låt köttgrytan puttra på spisen eller i ugnen i minst två timmar. 

Ifall du har mindre tid till övers och vill prova min mormors bästa vardagsrätt, så hittar du den här – Mormors köttfärsrullader! En riktig vardagsklassiker som har legat på bloggens topplista ända sedan jag publicerade det för länge sedan.

Skriv ut

Mormors köttgryta

Mormors-köttgryta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,43 av 7 recensioner

Loading...

Mormors fantastiskt goda köttgryta, precis som jag minns den med smak av kryddpeppar och nejlika. 

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 40 min
  • Tillagningstid: 2 timmar
  • Total tid: 2 timmar + 40 min
  • Antal portioner: 6 1x
Scale

Ingredienser

  • 400500 g nötkött i bitar
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stor morot
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 oxbuljongtärning
  • 4 lagerblad
  • 1 tsk kryddpeppar, mald
  • 1 tsk nejlika, mald
  • salt
  • peppar
  • ca 15 färska champinjoner

Instruktioner

Putsa och skär köttet i små bitar, ca 2×2 cm stora. Bryn dem snabbt i en gryta, gärna i en gjutjärnsgryta som tål att stå inne i ugnen. Förflytta sedan det brynta köttet till en skål.

Hacka lök och purjolök och pressa ner vitlöksklyftorna i grytan. Fräs i en klick smör eller olja, och låt även moroten skuren i slantar få fräsa med.

Häll tillbaka köttbitarna i grytan och tillsätt krossade tomater, vatten, buljong och kryddor. Låt puttra på svag värme antingen på spisen i ca två timmar (bäst att göra som mormor sa) eller i ugnen på 175C i lika lång tid. Låt locket ligga lite snett över grytan. (Lock är inte nödvändigt inne i ugnen.) Rör om då och då.

Lagom till att grytan är färdig, dela champinjonerna i 4 bitar per svamp, fräs dem i smör i en stekpanna vid sidan av och rör ner dem i grytan precis före servering. (Om man vill kan man även fräsa ett paket bacon skuret i strimlor och tillsätta till grytan.) Servera grytan med ris och sallad.

Har du kommit över en bit viltkött? Den här grytan går bra att laga även på viltkött, eller så kan du prova Anettes viltgryta.

2 Kommentar

  1. Marija

    5 januari, 2010 at 9:34 e m

    Har provat mormors gryta idag och den var jättegod. Örjan tyckte också om den! Hälsa mormor och tacka för att hon delar med sig av sitt recept!

    1. Helena

      1 oktober, 2018 at 7:30 e m

      Vad roligt att ni gillade grytan! Mormors recept är de allra bästa! 🙂

Lämna en kommentar