Skriv ut

Mormors köttgryta

Mormors-köttgryta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,00 av 14 recensioner

Loading...

Mormors fantastiskt goda köttgryta, precis som jag minns den med smak av kryddpeppar och nejlika. 

Scale

Ingredienser

Instruktioner

Putsa och skär köttet i små bitar, ca 2×2 cm stora. Bryn dem snabbt i en gryta, gärna i en gjutjärnsgryta som tål att stå inne i ugnen. Förflytta sedan det brynta köttet till en skål.

Hacka lök och purjolök och pressa ner vitlöksklyftorna i grytan. Fräs i en klick smör eller olja, och låt även moroten skuren i slantar få fräsa med.

Häll tillbaka köttbitarna i grytan och tillsätt krossade tomater, vatten, buljong och kryddor. Låt puttra på svag värme antingen på spisen i ca två timmar (bäst att göra som mormor sa) eller i ugnen på 175C i lika lång tid. Låt locket ligga lite snett över grytan. (Lock är inte nödvändigt inne i ugnen.) Rör om då och då.

Lagom till att grytan är färdig, dela champinjonerna i 4 bitar per svamp, fräs dem i smör i en stekpanna vid sidan av och rör ner dem i grytan precis före servering. (Om man vill kan man även fräsa ett paket bacon skuret i strimlor och tillsätta till grytan.) Servera grytan med ris och sallad.