Skriv ut

Mormors köttgryta

Mormors-köttgryta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Mormors fantastiskt goda köttgryta, precis som jag minns den med smak av kryddpeppar och nejlika. 

Ingredienser

Scale
  • 400500 g nötkött i bitar
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stor morot
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 oxbuljongtärning
  • 4 lagerblad
  • 1 tsk kryddpeppar, mald
  • 1 tsk nejlika, mald
  • salt
  • peppar
  • ca 15 färska champinjoner

Instruktioner

Putsa och skär köttet i små bitar, ca 2×2 cm stora. Bryn dem snabbt i en gryta, gärna i en gjutjärnsgryta som tål att stå inne i ugnen. Förflytta sedan det brynta köttet till en skål.

Hacka lök och purjolök och pressa ner vitlöksklyftorna i grytan. Fräs i en klick smör eller olja, och låt även moroten skuren i slantar få fräsa med.

Häll tillbaka köttbitarna i grytan och tillsätt krossade tomater, vatten, buljong och kryddor. Låt puttra på svag värme antingen på spisen i ca två timmar (bäst att göra som mormor sa) eller i ugnen på 175C i lika lång tid. Låt locket ligga lite snett över grytan. (Lock är inte nödvändigt inne i ugnen.) Rör om då och då.

Lagom till att grytan är färdig, dela champinjonerna i 4 bitar per svamp, fräs dem i smör i en stekpanna vid sidan av och rör ner dem i grytan precis före servering. (Om man vill kan man även fräsa ett paket bacon skuret i strimlor och tillsätta till grytan.) Servera grytan med ris och sallad.