70-talsklassikern Festlåda á la Kurt är en jättegod allt-i-ett-rätt där kokt ris, fläskfilé, svampstuvning och ost ryms i en och samma gratängform.
Sätt ugnen på 225C.
Koka riset färdigt i 4 dl vatten och en hönsbuljongtärning, lägg det sedan i botten på en smord, ugnsfast form.
Skiva och bryn löken, och lägg den över riset.
Putsa och skiva fläskfilén, salta och peppra och bryn den i smör eller olja. Fördelar skivorna i formen över riset och löken.
Skiva och stek all svamp, lägg åt sidan.
Gör en redning direkt i stekpannan på en stor klick smör, ett par msk mjöl och en skvätt mjölk, och späd på med mer mjölk när det börjat tjockna.
Rör ner svampen, häll i det mesta av osten, och bre den krämiga blandningen överst i formen. Toppa med lite riven ost, och gratinera sedan i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, tills gratängen har fått fin färg. Servera med sallad.
Hitta det online: https://baraenkakatill.se/en-70-talsklassiker/