Skriv ut

Festlåda á la Kurt

Festlåda-á-la-Kurt

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,75 av 4 recensioner

Loading...

70-talsklassikern Festlåda á la Kurt är en jättegod allt-i-ett-rätt där kokt ris, fläskfilé, svampstuvning och ost ryms i en och samma gratängform.

Ingredienser

Scale
  • 2 dl ris
  • 4 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 stor lök
  • 1 stor fläskfilé, ca 500-600 g
  • ca 200 g kantareller (alt. en konservburk kantareller)
  • ca 200 g champinjoner
  • ca 30 g smör
  • 23 msk mjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl lagrad riven ost
  • salt och peppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.

Koka riset färdigt i 4 dl vatten och en hönsbuljongtärning, lägg det sedan i botten på en smord, ugnsfast form.

Skiva och bryn löken, och lägg den över riset.

Putsa och skiva fläskfilén, salta och peppra och bryn den i smör eller olja. Fördelar skivorna i formen över riset och löken.

Skiva och stek all svamp, lägg åt sidan.

Gör en redning direkt i stekpannan på en stor klick smör, ett par msk mjöl och en skvätt mjölk, och späd på med mer mjölk när det börjat tjockna.

Rör ner svampen, häll i det mesta av osten, och bre den krämiga blandningen överst i formen. Toppa med lite riven ost, och gratinera sedan i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, tills gratängen har fått fin färg. Servera med sallad.