Lammfärsbullar i tomatsås under osttäcke

Lammfärsbullar i tomatsås under osttäcke är den perfekta bjudmaten på våren! Den funkar på hösten också såklart, och resten av året med. Men runt påsk och Valborg är det många som vill äta lamm, men kanske vill testa en annorlunda variant som går att sälja in till barnen också? Här får man både pasta och ost med på köpet!
De här köttbullarna av lammfärs kryddas med citron, timjan och oregano vilket gör dem riktigt fräscha i smakerna, och innan de serveras ihop med pasta har de fått gotta till sig i en örtkryddad och vitlöksdoftande tomatsås, och sedan ugnsgratinerats ihop med både mozzarella och parmesan. Mozzarellaosten och parmesanosten kompletterar varandra perfekt i ostlagret; mozzarellan bidrar med trådighet och parmesanen med knaprighet. Köttbullarna blir saftiga och hela den här maträtten är en riktig fullträff! Gillar du italienska köttbullar i tomatsås med pasta vågar jag lova att du kommer att gilla den här maträtten också, för de påminner lite om varandra.
När det kommer till val av pasta brukar jag försöka hitta en lite roligare sort, som t ex extra stora penne-rör eller liknande som man ofta hittar i delikatess- och presentbutiker. Och ett gott rödvin till blir pricken över i, gärna ett italienskt.
Skriv utLammfärsbullar i tomatsås under osttäcke
De här lammfärsbullarna med smak av timjan och citron blir riktigt saftiga när de får ugnsgratineras i en vitlöksdoftande tomatsås med örtkryddor!
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: 50 min
- Total tid: 1 h 10 min
- Antal portioner: 5-6 1x
Ingredienser
Lammfärsbullar:
- 0,75 dl ströbröd
- 1,5 dl mjölk
- 1 liten lök
- 0,5 kruka oregano
- 0,5 kruka timjan
- 500 g lammfärs
- 0,25 dl grädde
- rivet skal av 1 citron
- salt & peppar
Tomatsås:
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater
- 1 msk kalvfond
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk flytande honung
- 0,5 kruka oregano
- 0,5 kruka timjan
- cayennepeppar
- salt & peppar
Övrigt:
- 125 g mozzarellaost
- 1 dl parmesanost
- Pasta till servering
Instruktioner
Börja med köttbullarna och rör samman ströbröd och mjölk i en liten skål. Låt svälla medan du river löken grovt.
Hacka oregano och timjan och blanda samman det med lammfärs, lök och det svällda ströbrödet. Tillsätt 0,25 dl grädde, rivet skal av en citron och salt och peppar.
Forma till köttbullar och bryn dem runtom i smör eller olja i en stekpanna. Förflytta sedan köttbullarna till en smord ugnsform och låt dem ligga där medan du gör tomatsåsen.
Till tomatsåsen; sätt ugnen på 225C. Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och bryn i smör eller olja i en kastrull. Häll ner innehållet från två burkar krossade tomater, kalvfond, balsamvinäger och honung. Hacka och rör ner oregano och timjan, men spara gärna någon kvist till servering. Smaka av med lite cayennepeppar och salt och peppar.
Häll tomatsåsen i formen över köttbullarna. Riv mozzarella och parmesan och toppa gratängen med osten. Ställ in i mitten av ugnen och gratinera i ca 20 min tills osten fått fin färg. Servera med pasta, gärna sorten penne.
Mmmm det där låter hur gott som helst. Men vad kan gå fel med tomater, mozarella och parmesan 😉
Ha de gott. Catarina
Precis! Ost är toppen!