De här lammfärsbullarna med smak av timjan och citron blir riktigt saftiga när de får ugnsgratineras i en vitlöksdoftande tomatsås med örtkryddor!
Lammfärsbullar:
Tomatsås:
Övrigt:
Börja med köttbullarna och rör samman ströbröd och mjölk i en liten skål. Låt svälla medan du river löken grovt.
Hacka oregano och timjan och blanda samman det med lammfärs, lök och det svällda ströbrödet. Tillsätt 0,25 dl grädde, rivet skal av en citron och salt och peppar.
Forma till köttbullar och bryn dem runtom i smör eller olja i en stekpanna. Förflytta sedan köttbullarna till en smord ugnsform och låt dem ligga där medan du gör tomatsåsen.
Till tomatsåsen; sätt ugnen på 225C. Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och bryn i smör eller olja i en kastrull. Häll ner innehållet från två burkar krossade tomater, kalvfond, balsamvinäger och honung. Hacka och rör ner oregano och timjan, men spara gärna någon kvist till servering. Smaka av med lite cayennepeppar och salt och peppar.
Häll tomatsåsen i formen över köttbullarna. Riv mozzarella och parmesan och toppa gratängen med osten. Ställ in i mitten av ugnen och gratinera i ca 20 min tills osten fått fin färg. Servera med pasta, gärna sorten penne.
Hitta det online: https://baraenkakatill.se/lammfarsbullar-tomatsas-ost/