Sponsrat inlägg

Italienska köttbullar i tomatsås

Inlägg i reklamsamarbete med Chris Wine & Spirits

Italienska köttbullar i tomatsås med rödvin

Klassiska, svenska köttbullar har vi alla ätit, men har ni provat italienska köttbullar i tomatsås? De servereras med spaghetti och smakar fantastiskt gott! Allra godast smakar de ihop med ett italienskt rödvin, och i samarbete med Chris Wines har jag valt ut ett vin som passar perfekt till smakerna i den här maträtten.

Ekologiska vinet Gratena Chianti

Vinet heter Gratena Chianti och kommer från den italienska producenten Fattoria di Gratena som håller till utanför Arezzo i Chianti, Toscana, där de har producerat viner på ett helt ekologiskt vis sedan 1994. Deras vingårdar ligger på en isolerad höjd omgiven av skog vilket ger skydd från andra gårdar, och där brisen på höjden hjälper till att hålla vinrankorna friska från angrepp. Från och med år 2018 har de också gått över till att spontanjäsa det här vinet, vilket innebär att varken jäst eller svavel tillsätts i processen. Det passar perfekt till flera italienska pastarätter med mycket smak, och även till en riktigt god pizza lagad på fina ingredienser. Vinet finns i beställningssortimentet (nr 2717) och kostar 119 kr.

Det som skiljer italienska köttbullar från svenska är dels att de är större, men också att att de som standard serveras i en mustig tomatsås och ihop med pasta. Köttbullarna smaksätts med riven parmesanost och lök, och även finrivet citronskal som ger en frisk smakbrytning mot allt det mustiga. Den här maträtten är perfekt helgmat! Vi äter den ofta på söndagkvällar. Men den går också jättebra att förbereda i förväg, för att hinna umgås mer med eventuella middagsgäster en lördagkväll. Köttbullarna steks på en plåt i ugnen (smidigt att slippa passa dem i stekpannan) och läggs sedan ner i en tomatsås som fått stå och puttra en stund. Allt detta kan förberedas, för att sedan värmas och serveras ihop med nykokt spaghetti när det är middagsdags.

Skriv ut

Italienska köttbullar i tomatsås

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading…

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Italienska köttbullar:

  • 1 liten, riven lök
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1 dl grädde
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 liten citron – finrivet skal
  • 1 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • 500 g blandfärs

Tomatsås:

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven
  • 2 burkar krossade tomater
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Till servering:

  • Spaghetti för 4 portioner
  • Färskriven parmesanost
  • Basilikablad eller persilja

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C.

Finriv löken och parmesanosten, och blanda alla ingredienserna till köttbullarna utom blandfärsen. Låt det vila i cirka 5 minuter så att ströbrödet får svälla lite.

Blanda ner blandfärsen och forma ca 20 köttbullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem i ugnen tills de blivit genomstekta, det tar ca 10-12 min. (Blir de inte helt genomstekta är det ingen fara, de ska puttra i tomatsås också sedan.)

Till tomatsåsen: finhacka schalottenlökarna och pressa eller finriv vitlöken. Fräs i olivolja i en kastrull eller stekpanna som är stor nog att framåt slutet även kunna rymma köttbullarna.

Häll över krossade tomater, grovhackad, färsk basilika, vitlök, grönsaksfond och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar och låt småputtra i 5-10 minuter. Lägg ner köttbullarna, och låt dem ligga några minuter i såsen och bli helt genomvarma innan du serverar maten med spaghetti och färskriven parmesanost.

Lämna en kommentar