Italienska köttbullar i tomatsås
Inlägg i reklamsamarbete med Morningstar Brands
Klassiska, svenska köttbullar har vi alla ätit, men har ni provat italienska köttbullar i tomatsås? De servereras med spaghetti och smakar fantastiskt gott!
Allra godast smakar de ihop med ett italienskt rödvin, och i samarbete med Chris Wines har jag valt ut ett vin som passar perfekt till smakerna i den här maträtten.
Först lite kort om vinet…
Vinet heter Gratena Chianti och kommer från den italienska producenten Fattoria di Gratena som håller till utanför Arezzo i Chianti, Toscana, där de har producerat viner på ett helt ekologiskt vis sedan 1994.
Deras vingårdar ligger på en isolerad höjd omgiven av skog vilket ger skydd från andra gårdar, och där brisen på höjden hjälper till att hålla vinrankorna friska från angrepp.
Från och med år 2018 har de också gått över till att spontanjäsa det här vinet, vilket innebär att varken jäst eller svavel tillsätts i processen.
Vinet passar perfekt till flera italienska pastarätter med mycket smak, och även till en riktigt god pizza lagad på fina ingredienser.
Gratena Chianti finns i beställningssortimentet (nr 2717) och kostar 139 kr.
Skillnaden mellan italienska köttbullar och svenska
Det som skiljer italienska köttbullar från svenska är dels att de är större, men också att att de som standard serveras i en mustig tomatsås och ihop med spaghetti.
För att få fram den mustiga smaken i tomatsåsen smaksätts den med balsamvinäger och grönsaksfond, och kryddas med bland annat färsk basilika och vitlök.
Ingredienser till italienska köttbullar
Köttbullarna görs på blandfärs och smaksätts med riven parmesanost och lök, och även finrivet citronskal som ger en frisk smakbrytning mot allt det mustiga.
Den här maträtten är perfekt helgmat! Vi äter den ofta på söndagkvällar. Men den går också jättebra att förbereda i förväg, för att hinna umgås mer med eventuella middagsgäster en lördagkväll.
Stek köttbullarna i ugnen och spara tid!
Köttbullarna steks på en plåt i ugnen (smidigt att slippa passa dem i stekpannan) och läggs sedan ner i en tomatsås som fått stå och puttra en stund.
Allt detta kan förberedas, för att sedan värmas och serveras ihop med nykokt spaghetti när det är middagsdags.
Tips på liknande maträtter
- Salsiccia Bolognese – gör köttfärssåsen på salsicciafärs som numera kan köpas på paket! Blir också mustigt och gott och går ännu snabbare då inga köttbullar ska rullas.
- Tomatpasta med burrata och brynt smör – om du vill äta vegetariskt! Precis lika gott en fredag.
- Lyxig charklasage – pangbra bjudrätt som kan förberedas i förväg ända fram till det är dags att grädda den i ugnen.
Italienska köttbullar i tomatsås
Italienska köttbullar smaksätts med parmesanost och citron, och serveras i en mustig tomatsås ihop med spaghetti. Perfekt söndagsmiddag!
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: 25 min
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
Italienska köttbullar:
- 1 liten, riven lök
- 1 dl finriven parmesanost
- 1 dl grädde
- 0,5 krm vitpeppar
- 0,5 tsk flingsalt
- 1 liten citron – finrivet skal
- 1 ägg
- 2 msk ströbröd
- 500 g blandfärs
Tomatsås:
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven
- 2 burkar krossade tomater
- 0,5 kruka färsk basilika
- 1 msk grönsaksfond
- 1 msk balsamvinäger
- salt
- svartpeppar
Till servering:
- Spaghetti för 4 portioner
- Färskriven parmesanost
- Basilikablad eller persilja
Instruktioner
Sätt ugnen på 200C.
Finriv löken och parmesanosten, och blanda alla ingredienserna till köttbullarna utom blandfärsen. Låt det vila i cirka 5 minuter så att ströbrödet får svälla lite.
Blanda ner blandfärsen och forma ca 20-23 köttbullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem i ugnen tills de blivit genomstekta, det tar ca 10-12 min. (Blir de inte helt genomstekta är det ingen fara, de ska puttra i tomatsås också sedan.)
Till tomatsåsen: finhacka schalottenlökarna och pressa eller finriv vitlöken. Fräs i olivolja i en kastrull eller stekpanna som är stor nog att framåt slutet även kunna rymma köttbullarna.
Häll över krossade tomater, grovhackad, färsk basilika, vitlök, grönsaksfond och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar och låt småputtra i 5-10 minuter. Lägg ner köttbullarna, och låt dem ligga några minuter i såsen och bli helt genomvarma innan du serverar maten med spaghetti och färskriven parmesanost.
Vill du testa några helt andra köttbullar? Testa vietnamesiska köttbullar med nudelsallad, hur gott som helst!
Tack så mycket Erika, för dina fina ord! För det mesta är det ju Olof som fotar, men vi kör team work! 🙂 Stor kram!
Lättlagat och väldigt omtyckt av mina gäster. Praktiskt med ugnstekt.
Vad roligt att det gick hem, Lena!
Så enkelt och fantastiskt gott. Mycket uppskattat Perfekt att göra dagen innan
Så roligt att du gillar det!
Underbart recept – fantastiskt god rätt! Älskar citronzesten i färsen och så smidigt att steka köttbullarna i ugnen. Jag använde nötfärs, det gick bra det med.
Vad roligt att höra! Bra att veta att den funkar fint även med nötfärs. 🙂
Ska bli roligt att testa denna imorgon den 8/2-23 för går på kockutbildning just nu. Hoppas att det uppskattas av de andra eleverna eftersom vi gör prov portioner för avsmak.
Vad roligt! Hoppas det går hem. 🙂
Kanon recept! Så gott, mina gäster var lyriska. Enkelt att laga. Gott med syran från citronen, basilikan gifter sig fint med tomatsåsen
Vad roligt att det gick hem! Jag tycker också att den här maträtten är himla god, vi åt det så sent som igår! 🙂
Otroligt gott, bytte bara till nötfärs och duttade i lite mozzarella i såsen. Det här kommer vi göra många gånger! 🤗
Vad kul! Jag tycker också att det är ett himla trevligt recept. Gott att äta till helgen! 🙂
Är fullständigt obegåvad med allt som har med matlagning att göra, men denna rätt blev mitt flaggskepp. Fru och tre tonåringar t.o.m. ber mig att laga mat (ja, förutsatt att jag gör denna rätt 🙂
Nobels litteraturpris till författaren! 👌
Men alltså BÄSTA kommentaren på länge! Vad glad jag blir! Heja dig och din matlagning! Hoppas att du vågar prova fler maträtter! 🙂
Lagade detta igår och bytte ut blandfärs mot nötfärs, blev jävligt gott. 10 av 10 😀
Vad kul! Ja, det funkar ju super med nötfärs också. 🙂
Suuuuuuupergoda köttbullar i suuuuuuupergod tomatsås. Hela familjen smaskade i oss stora portioner och planerar för att laga denna rätt som bjudrätt till vänner.
Vad roligt att höra!
Toppengott och enkelt recept, det lär jag göra fler gånger! Smidigt att tillaga i ugnen och att det går att göra allt klart utom pastan till det är dags att äta och jag gissar att det är gott att äta resterna i morgon.
Eller hur! Utlovar megagoda rester! 🙂
Så enkelt men så gott!!
Visst är det en toppenrätt! 🙂
Familjen vill ha detta igen! Jättesuccé, så gott och enkelt att tillaga.
Vad härligt!
Grymt bra recept, citronzesten och parmesanen i köttbullarna 😍 grymt bra balans i rätten.
Jag har gjort det några gånger nu receptet. Har börjat koka köttbullarna i buljong istället för att göra i ugnen. Blir ännu saftigare då.
Samt låter tomatsåsen gå sakta en-två timmar.
Helt klart en favorit här hemma. Åt den idag 😎
Så roligt att du gillar den så mycket! Ja, tomatsåsen har ju bara att vinna på att få gå lite längre! 🙂
Toppenrecept, brukar iofs krydda upp färsen ganska mycket mer med örtkryddor och vitlök. Den går även utmärkt att göra på formbar färs.
Toppen ju med formbar färs!