Skriv ut

Italienska köttbullar i tomatsås

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading...

Ingredienser

Scale

Italienska köttbullar:

  • 1 liten, riven lök
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1 dl grädde
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 liten citron – finrivet skal
  • 1 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • 500 g blandfärs

Tomatsås:

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta, pressad eller finriven
  • 2 burkar krossade tomater
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Till servering:

  • Spaghetti för 4 portioner
  • Färskriven parmesanost
  • Basilikablad eller persilja

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C.

Finriv löken och parmesanosten, och blanda alla ingredienserna till köttbullarna utom blandfärsen. Låt det vila i cirka 5 minuter så att ströbrödet får svälla lite.

Blanda ner blandfärsen och forma ca 20 köttbullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem i ugnen tills de blivit genomstekta, det tar ca 10-12 min. (Blir de inte helt genomstekta är det ingen fara, de ska puttra i tomatsås också sedan.)

Till tomatsåsen: finhacka schalottenlökarna och pressa eller finriv vitlöken. Fräs i olivolja i en kastrull eller stekpanna som är stor nog att framåt slutet även kunna rymma köttbullarna.

Häll över krossade tomater, grovhackad, färsk basilika, vitlök, grönsaksfond och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar och låt småputtra i 5-10 minuter. Lägg ner köttbullarna, och låt dem ligga några minuter i såsen och bli helt genomvarma innan du serverar maten med spaghetti och färskriven parmesanost.