Soppa

Löksoppa

LöksoppaMustig, fransk löksoppa där soppan gömmer sig under ett täcke av krutonger som toppats med både trådig och knaprig ost… Helt klart en av de bästa sakerna som fransmännen levererat! De har ju i och för sig rasslat ur sig ganska mycket, men en trevligare maträtt att värma sig med på kalla dagar får man leta efter.

Det här är dessutom en billig maträtt, vilket gör att den är väldigt vanlig på franska lunchmenyner då den är lätt att ha råd med. Och så är den perfekt att dricka vitt vin till!

Så här enkelt gör man fransk löksoppa

Bara det faktum att det heter fransk löksoppa gör ju att man blir nervös. Maträtter som andas Frankrike är inte alltid de lättaste. Men misströsta icke, den här soppan är verkligen hur enkel som helst att tillaga!

Man bara skivar sig ett gäng lökar, fräser dem länge på ganska låg värme tills de är helt mjuka, sedan tillsätter man vitt vin, vatten, lite fond och kryddor och låter det hela koka i 20-30 min. Sedan ska soppan ner i portionsformar som toppas med krutonger som får sällskap av riven ost på toppen. In i ugnen i tio minuter, sedan är det klart!

Vin att dricka till löksoppa

Vinskvätten man häller i löksoppan behöver inte vara så fancy, där vill man mest åt syran. Men vinet i glaset får gärna vara ett chardonnayvin med trevlig syra. Själv gillar jag ett som heter Labouré-Roi som har nr 77372 på Systembolaget, det är ett chardonnayvin från Bourgogne.

Grillad löksoppemacka

Bråttom? Gör en grillad löksoppemacka istället! Här behöver du bara fräsa löken, men du slipper momentet med att soppan ska koka. En perfekt genväg som är precis lika god till vitt vin som till soppan!

När jag gör fransk löksoppa och grillad löksoppemacka toppar jag alltid med lika delar Västerbottensost och parmesanost, då Västerbottensosten ger trådighet och parmesanen ger knaprighet.

Skriv ut

Löksoppa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Fransk löksoppa är enkelt att göra och perfekt som värmande vintermat! Med vitt vin, timjan och både parmesanost och Västerbottenost.

  • Författare: Helena
  • Total tid: 60 min + tid i ugn
  • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale
  • 6 stora lökar
  • 1,3 liter vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 1 dl + 1 dl vitt vin
  • 1 tsk socker
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
  • en halv kruka färsk timjan
  • 2 dl riven parmesanost
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • brödkrutonger, hemgjorda eller köpta, en liten näve per portion

Instruktioner

Halvera och skiva lökarna tunt och bryn dem i smör i en stor gryta i ca 20 min tills de är helt mjuka. Häll på vatten, kalvfond och 1 dl vitt vin. Tillsätt socker, salt, peppar och några kvistar timjan, och låt koka i ca 25 min.

Gör du egna krutonger; skär då några skivor dagsgammalt, vitt bröd i små bitar, häll på lite olivolja och sätt in dem i ugnen på 200C i ca 10 minuter, tills de blivit torra och rostade och fått färg.

Ta soppan av värmen och häll i ytterligare en dl vitt vin. Häll upp soppan i små ugnsfasta portionsskålar. Lägg på en kvist timjan, en näve krutonger, salta och peppra och strö över de båda ostsorterna som du blandat samman. (Parmesan ger inga trådar när den smält, men det gör Västerbottensosten, varför en blandning av dessa två smakrika ostar blir perfekt.) Ställ in formarna i mitten av ugnen på 225C i ca 10 minuter, tills osten fått fin färg. Ta ut soppskålarna, garnera med en kvist färsk timjan och servera ihop med bröd och ett glas vitt vin.

9 januari, 2024

2 kommentarer

    1. Det 8 mättande förrättsportioner. Är man 4-6 portioner som ska äta det till huvudrätt räcker det garanterat. Löksoppa mättar som attan tack vare krutongerna och osten.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration