Grillad löksoppemacka

Ni vet fransk löksoppa? Med ett glas kallt, vitt vin till? Tänk er precis de smakerna, fast i en grillad macka istället! I give you – grillad löksoppemacka!
När man gör en klassisk, fransk löksoppa fräser man ju först lök ganska länge. Sedan har man i lite vitt vin och kokar en soppa på det som man sedan ugnsgratinerar med smakrika ostar, timjan och krutonger.

Här finns ett jättebra recept på fransk löksoppa, när vi ändå är igång.
Men just eftersom fräst lök, smakrika ostar och bröd redan är sådana viktiga beståndsdelar, är inte steget från löksoppa till löksoppemacka särskilt långt. Jag har tänkt jättelänge på att fransk löksoppa skulle göra sig bra som en macka, och nu har jag äntligen testat och det blev precis lika gott som jag föreställt mig!
Man fräser löken länge, cirka 25 minuter innan man häller på vinet, sedan får det fräsa ett tag till. Man vill ju inte ha en blöt lök som blöter ner mackan, för mackan vill man ju ska vara krispig. Till själva mackan kör jag med surdegsbröd som jag först förgrillar lite i ugnen i ca 10 minuter så att det ska få lite yta, precis som man förgräddar ett pajskal.
Sedan lägger jag på löken och färsk hackad timjan, och toppar med riven västerbotten och parmesan. Det är en perfekt kombo, för parmesanen trådar sig inte men det gör däremot västerbottensosten, så då får man det bästa av två världar både smak- och konsistensmässigt!
Och vinmässigt då? Här körde jag samma vin på löken som jag hade i glaset, men det behöver man inte göra, har man ett vitt matlagningsvin hemma är det helt okej att använda det i maten och servera ett lite bättre vin i glaset. Jag drog hela receptidén för en kille på Systembolaget (vad vore jag och mina vintips och recept utan den kunniga personalen på Systembolaget? De är guld värda!) och han plockade fram ett trevligt chardonnayvin från Bourgogne så att vi ändå höll oss kvar i Frankrike när det nu ändå var fransk löksoppemacka och allt. Det passade till som hand i handske! (Vinet heter Bourgogne Cuvée Prestige och har nr 5362.)
Det här är en prima maträtt en kväll när man inte orkar passa på kastruller och mest känner sig upplagd för att peta runt lite lök i en panna samtidigt som man sippar på ett glas vitt vin. Går toppen att äta framför tv:n också, eller som helglunch i vårsolen. Själv blir jag mätt på en sådan här macka, medan Olof äter två, därför har jag skrivit att receptet är för 2-4 personer.
Skriv utGrillad löksoppemacka
Tänk er alla smaker från en fransk löksoppa men i en grillad macka istället! Helt fantastiskt gott! Bröd, lök, vitt vin, timjan och ost!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 50 min
- Total tid: 55 min
- Antal portioner: 2-4 1x
Ingredienser
- 4 gula lökar
- smör att steka i
- 1 dl vitt vin
- 1 msk kalvfond
- 1 msk färsk, hackad timjan
- 1 tsk socker
- salt & peppar
- 4 skivor surdegsbröd
- ca 2 msk olivolja
- 2 dl riven parmesanost
- 2 dl riven västerbottensost
Instruktioner
Halvera lökarna och skär dem i ganska tunna skivor. Fräs skivorna i smör i en stekpanna på medelvärme tills det mesta av vätskan gått ur dem och det börjar bli torrt i stekpannan. Löken ska inte få någon vidare färg. Detta tar nästan 25 min.
Sätt ugnen på 200 C och hacka timjan.
Häll på vinet, kalvfonden och timjan och fräs i 10 minuter till så att vinet kokar in. Smaka sedan av med socker, salt och peppar och fräs 1-2 minuter till.
Lägg 4 skivor surdegsbröd på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med olivolja. Kör dem i ca 10 min i ugnen så att de får lite yta, men de ska inte bli jättegrillade.
Riv under tiden parmesanost och västerbottensost (såvida du inte har färdigriven ost) och rör ihop i en bunke så att ostsorterna blandas.
Lägg först fräst lök på mackorna och sedan ost. Det blir mycket topping, men det ska det vara! Höj upp värmen till 225C och kör in mackorna i mitten av ugnen. Grädda dem därinne i ca 15 min tills osten fått fin färg. Garnera varje macka med någon kvist timjan om du har lite färsk timjan kvar, och servera med ett glas vitt vin.