Skriv ut

Grillad löksoppemacka

Grillad löksoppemacka

Tänk er alla smaker från en fransk löksoppa men i en grillad macka istället! Helt fantastiskt gott! Bröd, lök, vitt vin, timjan och ost!

Ingredienser

Scale
  • 4 gula lökar
  • smör att steka i
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk färsk, hackad timjan
  • 1 tsk socker
  • salt & peppar
  • 4 skivor surdegsbröd
  • ca 2 msk olivolja
  • 2 dl riven parmesanost
  • 2 dl riven västerbottensost

Instruktioner

Halvera lökarna och skär dem i ganska tunna skivor. Fräs skivorna i smör i en stekpanna på medelvärme tills det mesta av vätskan gått ur dem och det börjar bli torrt i stekpannan. Löken ska inte få någon vidare färg. Detta tar nästan 25 min.

Sätt ugnen på 200 C och hacka timjan.

Häll på vinet, kalvfonden och timjan och fräs i 10 minuter till så att vinet kokar in. Smaka sedan av med socker, salt och peppar och fräs 1-2 minuter till. 

Lägg 4 skivor surdegsbröd på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med olivolja. Kör dem i ca 10 min i ugnen så att de får lite yta, men de ska inte bli jättegrillade. 

Riv under tiden parmesanost och västerbottensost (såvida du inte har färdigriven ost) och rör ihop i en bunke så att ostsorterna blandas. 

Lägg först fräst lök på mackorna och sedan ost. Det blir mycket topping, men det ska det vara! Höj upp värmen till 225C och kör in mackorna i mitten av ugnen. Grädda dem därinne i ca 15 min tills osten fått fin färg. Garnera varje macka med någon kvist timjan om du har lite färsk timjan kvar, och servera med ett glas vitt vin.