Säsong, Soppa

Hemgjord nyponsoppa

Hemgjord nyponsoppa Har ni testat att göra hemgjord nyponsoppa någon gång? Det hade inte jag, fram tills för ett tag sedan. Jag utgick ifrån att det skulle vara jättejobbigt med alla kärnorna och alla taggar. Ifall man öppnar ett nypon kan man ju ganska snabbt konstatera att det enbart består av en fascinerande mängd kärnor. Men vet ni vad? Det var faktiskt jättelätt! Bara att koka nyponen hela i vatten, mixa med en stavmixer och sedan passera genom en vanlig hushållssil. Hur enkelt som helst! Jag gjorde min nyponsoppa på den sortens nypon man ser på bilden, den lite större och rundare sorten. Då blir det lite mer nypon, lite fortare. Sedan är det ju halva grejen att servera nyponsoppan med vispad grädde och mandelbiskvier.

Skriv ut

Hemgjord nyponsoppa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,44 av 18 recensioner

Loading...

Hemlagad nyponsoppa med vispgrädde och mandelbiskvier – ett barndomsminne för många, som är lika gott oavsett hur gammal man är.

Ingredienser

Scale
  • 600 g nypon (orensade)
  • 1,6 liter vatten
  • 1 dl socker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1,5 msk vatten

Instruktioner

Rensa bort stjälkar och annat från nyponen och lägg dem i en kastrull ihop med vattnet. Låt koka i ca 30 min. Ta sedan från värmen och mixa slätt med en stavmixer. Passera genom en vanlig sil så att kärnorna sorteras bort. Skölj ur kastrullen och häll tillbaka den silade soppan däri. Låt soppan koka upp igen, och smaka av med sockret. Rör samman Maizena och vatten i en kopp, och häll ner i soppan. Rör hela tiden med en handvisp. Låt koka i ytterligare ca 5 minuter, tills soppan har tjocknat något. Ta från värmen, låt svalna och häll upp i rengjorda flaskor. Servera gärna med vispad grädde och små mandelbiskvier.

8 Kommentar

  1. Maggan

    12 oktober, 2020 at 11:13 f m

    Mycket god bra soppa, jag hade inte maizena i blev tjock ändå.

    1. Helena

      13 oktober, 2020 at 2:14 e m

      Vad roligt att höra Maggan! 🙂

  2. Catarina Ross

    7 september, 2021 at 7:03 e m

    Superbra recept. Jag har använt det flera gånger och blir alltid lika nöjd.

    1. Helena

      8 september, 2021 at 10:58 f m

      Vad roligt att höra, vad glad jag blir! 🙂

  3. Sandra

    9 september, 2021 at 8:15 e m

    Hur länge håller sig nyponsoppan? Kan man koka nu och sedan förtära i vinter?

    1. Helena

      10 september, 2021 at 8:27 f m

      Hej Sandra! Nej, tyvärr håller den bara några dagar i kylen vill jag minnas. Men testa gärna att frysa den!

  4. Petra

    9 september, 2021 at 9:52 e m

    Hur många dl är 600g nypon? (Cirka)

    1. Helena

      10 september, 2021 at 8:28 f m

      Oj, ingen aning! Hade jag haft några nypon här hade jag kunnat väga dem för att kunna få ett ungefärligt värde, men tyvärr har jag inte det och inte möjlighet att göra det under de närmsta dagarna. Men jag skulle gissa på att det rör sig om cirka 5 dl sisådär.

Lämna en kommentar