Säsong Soppa

Hemgjord nyponsoppa

Hemgjord nyponsoppaHar ni testat att göra hemgjord nyponsoppa någon gång?

Hemgjord nyponsoppa är mycket enklare att göra än man tror!

Det hade inte jag, fram tills för ett tag sedan. Jag utgick ifrån att det skulle vara jättejobbigt med alla kärnorna och alla taggar.

Ifall man öppnar ett nypon kan man ju ganska snabbt konstatera att det enbart består av en fascinerande mängd kärnor.

Men vet ni vad? Det var faktiskt jättelätt att göra sin egen nyponsoppa!

Bara att koka nyponen hela i vatten, mixa med en stavmixer och sedan passera genom en vanlig hushållssil. Hur enkelt som helst!

Nypon från vresrosor går fortast att plocka

Jag gjorde min nyponsoppa på vresros som är den lite större och rundare sorten och som man också ser på bilden här ovanför ihop med skålen med nyponsoppa.

Då blir det lite mer nypon, lite fortare. Sedan är det ju halva grejen att servera nyponsoppan med vispad grädde och mandelbiskvier!

Receptet ger cirka 7,5 dl hemgjord nyponsoppa och räcker till cirka 4 portioner.

Rosenmargarita

Eftersom vresrosen har en så lång säsong är det vanligt att hitta blommande rosor samtidigt som man skördar mogna nypon.

Ta med dig några blomblad hem, och gör en rosenmargarita! Hur gott som helst!

Skriv ut

Hemgjord nyponsoppa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Hemlagad nyponsoppa är mycket enklare än vad man tror! Servera med vispgrädde och biskvier och njut!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 45 min
  • Total tid: 50 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • 600 g nypon (orensade)
  • 1,6 liter vatten
  • 1 dl socker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1,5 msk vatten

Instruktioner

Rensa bort stjälkar och annat från nyponen och lägg dem i en kastrull ihop med vattnet. Låt koka i ca 30 min.

Ta sedan från värmen och mixa slätt med en stavmixer. Passera genom en vanlig sil så att kärnorna sorteras bort. Skölj ur kastrullen och häll tillbaka den silade soppan däri.

Låt soppan koka upp igen och smaka av med sockret.

Rör samman Maizena och vatten i en kopp och häll ner i soppan. Rör hela tiden med en handvisp. Låt koka i ytterligare ca 5 minuter, tills soppan har tjocknat något.

Ta från värmen, låt svalna och häll upp i rengjorda flaskor. Servera gärna med vispad grädde och små mandelbiskvier.

31 augusti, 2022

15 kommentarer

    1. Oj, ingen aning! Hade jag haft några nypon här hade jag kunnat väga dem för att kunna få ett ungefärligt värde, men tyvärr har jag inte det och inte möjlighet att göra det under de närmsta dagarna. Men jag skulle gissa på att det rör sig om cirka 5 dl sisådär.

  1. Jättegod smak, men när jag mixar soppan slät bildas spån ifrån kärnorna som är för finkorniga för att sila bort. Har du några tips?

    1. Hm, antingen är din mixer för bra eller så är din sil för grovmaskig. 😉 Skämt åsido, jag får inte det problemet när jag gör den, men kanske att min sil är mer finmaskig än den du använder? Testa att sila nyponsoppan genom en tvättpåse nästa gång. Har inte testat det själv på just nyponsoppa, men i brist på annat silade jag flädersaften genom tvättpåse rakt ner i en kanna i somras, och det funkade toppen! 🙂

  2. Hej Helena! Tack för receptet, det ska bli kul att äntligen prova att koka egen nyponsoppa! Ska de koka med eller utan lock?

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration