Revbensspjäll marinerade i öl
Inlägg i reklamsamarbete med Ängöl
För tredje året i rad presenterar jag ett recept i samarbete med vårt lokala ölbryggeri Ängöl här i Kalmar och deras julbrygd, och i år är det ölmarinerade revbensspjäll som står på menyn!
Revbenen får ligga och dra i öl över natten innan man tillagar dem, vilket gör dem extra saftiga och goda.
Även den lite sötaktiga glazen som man sedan penslar på revbenen har smak av öl, och man känner också tydliga julsmaker i form av apelsin och nejlika vilket passar perfekt ihop med Jenny Nyströms Julbrygd från Ängöl.
Systembolaget beskriver smaken som maltig och med inslag av torkade aprikoser, vörtbröd, knäck, apelsinskal och kryddor. Den har nr 11490 och du hittar den här.
Kopplingen till Jenny Nyström
Julbrygden är döpt efter Jenny Nyström som är konstnären som målat tomten på etiketten. Hon föddes i Kalmar och hennes morfar arbetade på sin tid med att mälta korn till Kalmars bryggerier, vilket är varför Ängöl valt att ge sin julbrygd en extra tydlig maltkaraktär.
Jenny Nyström är känd för sina många målningar av tomtar, och originalet till målningen på etiketten hänger på länsmuséet i Kalmar.
Fler recept som passar till julbrygden
Om du vill prova fler recept som passar till Jenny Nyströms Julbrygd kan jag varmt rekommendera det här vörtbrödet, där julbrygden också utgör själva degvätskan. Ett riktigt bra bröd till skinkmackan!
Ängöls julbrygd passar också utmärkt till sill, som denna sill med smak av apelsin, nejlika och gran.
Skriv utRevbensspjäll marinerade i öl med glaze
De här revbenen blir extra möra och saftiga av att först marineras i öl, och sedan penslas med en kladdig glaze med julens smaker!
- Förberedelser: 30 min
- Tillagningstid: 1,5 timmar
- Total tid: ca 2 timmar + marinering
- Antal portioner: ca 8 bufféportioner 1x
Ingredienser
- 1–1,2 kg revbensspjäll (den tjockare sorten)
- 1 st Jenny Nyströms Julbrygd á 33 cl
Glaze:
- Olja eller smör till stekning
- 1 st gul lök
- 1 st färsk, röd chili (mild)
- 1 tsk mald kryddnejlika
- 0,5 dl balsamvinäger
- 1 msk kinesisk soja
- 1 st apelsin, finrivet skal och saft
- 1 dl Jenny Nyströms Julbrygd
- 1 dl brunt farinsocker
Instruktioner
Revbensspjäll
Putsa revbensspjällen dagen innan de ska serveras och lägg dem i en tålig plastpåse, t ex en fryspåse. Häll i en flaska Jenny Nyströms Julbrygd i påsen. Förslut påsen och lägg den i en form som du ställer in i kylen och låter stå över natten. Vänd gärna en gång på påsen, antingen sent på kvällen eller morgonen därpå.
Glaze
Hacka löken och chilin och bryn dem i en kastrull i lite olja eller smör ihop med kryddnejlikan. Det behövs inte finhackas, det ska ändå mixas senare.
Häll ner balsamvinäger och soja i kastrullen, och låt småkoka medan du finriver skalet av en apelsin och pressar saften och tillsätter även detta.
Häll ner 1 dl julbrygd från Ängöl och farinsocker, och ta blandningen från värmen och mixa den slät med en stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på plattan igen och låt blandningen få småkoka i ca 15-20 min tills den har gått från att vara rinnig till att bli mer koncentrerad, tjock och lite kletig, precis som en glaze ska vara. Rör runt då och då med en handvisp. Dela därefter upp glazen i två skålar.
Sätt ugnen på 175C.
Ta fram revbensspjällen och häll bort ölen som är kvar i påsen. Lägg revbenen i en ugnsform och pensla båda sidorna med all glaze från den ena skålen. Lägg revbenen med bensidan upp, den sidan där benen syns som mest och där köttet är som tunnast, och ställ in formen i mitten av ugnen i ca 30 min. Ta därefter ut formen och vänd på revbenen och stoppa sedan in formen och kör i ca 50 min till.
Efter 50 min – ta ut revbenen och pensla med marinaden från den skål du har kvar. (Använd en ren pensel.) Ställ tillbaka formen med revbenen i ugnen i ca 5 min för att få till en kladdig yta med glaze, och ta sedan ut revbenen ur ugnen och servera.