Jul Sponsrat inlägg

Julbrygd från Ängöl – och sill!

Inlägg i reklamsamarbete med Ängöl

Jenny Nyström julbrygd Ängöl

Så här års fylls hyllorna med julöl, och jag skulle vilja tipsa om julölen Jenny Nyströms Julbrygd från vårt lokala bryggeri Ängöl som vi har i Kalmar. Visst är det en fin etikett på flaskan med målningen signerad Jenny Nyström? Jenny Nyström som föddes i Kalmar är känd för sina många målningar av tomtar, och originalet till målningen på etiketten hänger på Länsmuséet i Kalmar.

Vad som ger den här ölen lite extra krydda, förutom toner av pomerans och grapefrukt, är att den är gjord med Jenny Nyströms morfar i åtanke, då han på sin tid jobbade med att mälta korn till traktens bryggerier. Därför har Ängöl givit sin julbrygd en extra tydlig maltkaraktär.

Ängöl julöl

Vad passar då till det, kan man undra? När Olof och jag har tagit fram det här receptet har vi tänkt på julens dofter och på citrustonerna i ölen, och därför har vi kryddat den inlagda sillen med rivet apelsinskal och mald kryddnejlika. Basen är crème fraiche för att det ska vara en krämig inläggning, och som en extra, lite oväntad krydda har vi lagt till en tesked finhackade granbarr. Då samlar man några av julens dofter – doften från gran och från apelsiner med nedstucken nejlika i. Det blir en riktigt god sillinläggning som har fått toppbetyg av alla som provat den!

Det vanligaste är att använda granskott i matlagning, men granen sätter ju sina skott på våren och inte i december. Men om man plockar några små kvistar från de spädaste, minsta grenarna längst ut med minst och ljusast barr, så får man ganska tunna och fina små barr som man sedan kan finhacka ner i inläggningen. (Ta inte idegran bara, för den är giftig.) Jag finhackar de små barren så att det blir nästan som ett pulver. Om du inte har möjlighet att få tag i gran kan du bara utesluta det ur receptet, eller ersätta det med finrivet skal av en liten lime. Då får du en annan smak på inläggningen som är mer åt det friska och fräscha citrushållet, och som också kommer att passa fint till julbrygden.

Julbrygd Ängöl

I Kalmar och på Öland är vi stolta över att ha vårt eget bryggeri Ängöl. Det låg tidigare på ön Ängö som är en stadsdel i centrala Kalmar, därav namnet. Men efter ett tag växte bryggeriet ur sina lokaler och har nu flyttat till en större och modernare lokal i Kalmar där jag har varit många gånger, bland annat för att företaget jag jobbade på i många år har levererat utrustning dit.

Är ni nyfikna på sillreceptet? Här kommer det! Och gör gärna sillen dagen innan den ska ätas så att den hinner ta smak.

Skriv ut

Krämig sill med apelsin, nejlika och gran

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Krämig sillinläggning som smakar som julen doftar – av apelsin, kryddnejlika och gran.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 10 min
 • Total tid: 20 min
 • Antal portioner: 1 inläggning 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 dl crème fraiche (34% fetthalt)
 • 1 msk majonnäs
 • finrivet skal av en apelsin
 • 0,5 tsk mald kryddnejlika
 • 1 tsk finhackade små, späda granbarr
 • 2 pkt 5-minuters inläggningssill i bitar á 430 g per förpackning

Instruktioner

Rör samman crème fraiche och majonnäs i en bunke, och finriv ner skalet av en apelsin i röran. Rör ner mald kryddnejlika.

Ta loss de små granbarren från sina små stammar, detta görs enklast med kniv på en skärbräda för att slippa stickigt pillande. Finhacka de små granbarren riktigt fint, så att de mer är som små smulor än barr. Rör ner i crème fraiche-röran.

Låt den överflödiga vätskan från 5-minuterssillen få rinna av i en sil och rör sedan ner bitarna i crème fraiche-röran. Häll över i glasburk och ställ kallt till servering. 

30 november, 2022

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration