Jul

Amerikanska pannkakor med saffran

Amerikanska pannkakor med saffran

När man vill variera julgröten kan man göra gyllengula, amerikanska pannkakor med saffran i. Så underbart goda! Servera dem gärna med en klick crème fraiche som du vispat ihop med lite florsocker och toppat med rivet apelsinskal, det blir en fräsch kontrast mot det söta i pannkakorna och lönnsirapen.

Jag hittade det här receptet i mina arkiv, och undrade varför jag inte lagat något som är så här gott på så många år. Men sen hörde jag hur ena barnet ropade “Släpp mitt leeeego!” från hallen, och blev påmind om varför jag just nu befinner mig på en plats i livet där jag inte steker amerikanska pannkakor till frukost så ofta längre.

Men när jag hittade receptet på de här gyllengula saffranspannkakorna blev jag så sugen på att äta dem igen att jag faktiskt vispade ihop och stekte en omgång ändå, och det är jag glad över. (Barnen fick, med varierande framgång, samsas om legot under tiden.)

Skriv ut

Amerikanska pannkakor med saffran

Amerikanska pannkakor med saffran

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading…

Gyllengula, underbart goda amerikanska pannkakor med smak av saffran. Servera dem med lönnsirap och crème fraiche med uppfriskande, rivet apelsinskal.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10
  • Tillagningstid: 20
  • Total tid: 30
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 5 dl filmjölk
  • 1 pkt (0,5 g) saffran
  • 2 msk smält smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt

Instruktioner

Blanda ut saffranet med 0,5 dl filmjölk, och låt stå och dra i ca 15 min om du har tid, det kommer att göra mycket för färgen.

Rör sedan samman ägg och resten av filmjölken med en slev. Tillsätt saffransfilen.

Smält smöret i en stekpanna, och rör ner det i filblandningen.

Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i smeten.

Stek pannkakor/plättar i stekpanna (med en liten klick smör i om det behövs) som är ca 10 cm stora i diameter, eller så stora som du vill ha dem. (Jag brukar steka 3 åt gången i stekpannan.) Servera med lönnsirap och bär, eller créme fraiche utvispad med lite florsocker och smaksatt med rivet apelsinskal.

En annan klassiker att servera till frukost i december är fusksurdegsbrödet med vört, det har jag bakat till mina adventsfrukostar i många år, och det fyller alltid huset av en underbar doft av jul. Risgrynsgröt i ugn som aldrig bränner fast är också ett säkert kort.

6 Kommentar

  1. Anna Svensson

    20 december, 2012 at 5:46 e m

    Vilken fin blogg du har! Jag har nyligen börjat blogga så det är väldigt nytt för mig, kom gärna in och se hur jag har det.
    Har nu gjort lakritskolor och hittade receptet här hos dig, blir säkert supergoda…
    Kram
    annacecar.blogspot.com

    1. Helena

      3 december, 2019 at 8:09 f m

      Tack så mycket Anna! Lakritskolorna är supergoda. Ska kika in på din sida. Lycka till med bloggandet!

  2. Malin`s Diner

    21 december, 2012 at 10:25 f m

    Men du så fint och gott det ser ut. Jag ser verkligen fram emot långa frukostar, hela hösten har jag stressat i mig en skål med yoghurt varje morgon. Tom på helgerna eftersom jag öppnar butiken kl 10 och hellre ligger kvar i sängen lite extra.

    Kram kram

    1. Helena

      3 december, 2019 at 8:11 f m

      Haha, att få ligga kvar i sängen lite extra är ju inte fy skam heller! De här smakar lika gott till mellanmål en eftermiddag när man varit ute i snön. (Eller bara läst en bok med fötterna på bordet. 🙂

  3. marjia

    20 december, 2019 at 4:57 e m

    Mmm, Fia hade provat och de gick hem, får testas i helgen.
    Kram och God Jul kompis!

    1. Helena

      21 december, 2019 at 8:26 e m

      Ja, så roligt att Fia provade! Detsamma kompis, stor kram!

Lämna en kommentar