Risgrynsgröt i ugn
Favorit i repris, hörni! Det är många som söker på risgrynsgröt i ugn just nu, så här kommer inlägget:
Om man kokar risgrynsgröten i en form i ugnen så bränns den inte vid. Halleluja! Det är en så bra upptäckt att den borde vinna ett pris. Nu är det ju inte jag som upptäckt denna banbrytande idén, det verkar som att folk har gjort gröt i ugn i åratal, det är bara jag som är lite sen.
Jag vet inte hur många gånger jag har stått på julaftons morgon och trott att jag skulle lyckas med tomtegröten, allt för att sedan ändå bränna vid den de sista 10 minuterna. Men nu har jag bränt vid mitt sista grötkok! Nu häller jag istället bara ingredienserna i en form, ställer in den i ugnen i 1,5 timme, och sedan är det klart! Garanterat brännfritt!
Gröten kommer som synes på bilden ovan till vänster att få ett tunt, gyllenbrunt “skinn” på ytan lagom till den är klar. Vissa tycker att skinnet är jättegott, men själv brukar jag bara ta bort det. Sedan är det bara att röra om ordentligt i formen, och beskåda sin perfekta, obrända gröt!
Om du inte ska äta den direkt, låt den svalna innan du ställer in den i kylen. Medan den svalnar kan den långsamt stelna till lite och bli ganska tjock, rör då bara ner lite kall mjölk så att den späder sig till den konsistens som du vill ha. Perfekt att ha i kylen och plocka fram morgonen efter!
Skriv utRisgrynsgröt i ugn
Risgrynsgröt i ugn är världens bästa sätt att koka gröten på. Den bränner garanterat aldrig fast, och du behöver inte passa den. Perfekt!
- Förberedelser: 5 min
- Tillagningstid: 1 h 30 min
- Total tid: 1 h 35 min
- Antal portioner: 6-8 1x
Ingredienser
- 2,5 dl risgryn för grötkok
- 1,5 liter mjölk
- 2 klickar smör, sammanlagt ca 25 g
- 1 tsk flingsalt
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl socker
- 2 kanelstänger
Instruktioner
Sätt ugnen på 175C.
Häll allting i en stor, ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i ca 1,5 timmar.
Ta ut den och dra av skinnet med hjälp av en gaffel. Rör om ordentligt, och låt gröten svalna. Späd den vid behov med mera mjölk under tiden den svalnar. Själv brukar jag hälla i ganska många skvättar mjölk.
Andra recept som förgyller dina morgnar i december är fusksurdegsbröd med vört och gyllengula, amerikanska pannkakor med saffran.
Remsan
20 december, 2011 at 6:56 e mVisst är det smidigt!
Helena
3 december, 2019 at 9:19 f mDet är den bästa upptäckten någonsin! 🙂
Coolaannna
20 december, 2011 at 7:12 e mTack för tipset!
Kram Anna 🙂
Helena
3 december, 2019 at 9:19 f mSå roligt att kunna få tipsa!
nordingården
20 december, 2011 at 7:23 e mToppentips!!! Tack, Mari.
Helena
3 december, 2019 at 9:19 f mKram Mari, lycka till med gröten!
Anonym
20 december, 2011 at 7:27 e mTack ännu en gång för en trevlig blogg! Ett tips är att koka upp gröten på en platta och sedan sätta in i ugnen på ca 175 grader med tillhörande lock, så slipper man få det brända locket. Den blir perfekt! Man tar ut den någon gång och rör. Med vänlig hälsning, Pia i Eslöv som önskar GOD JUL
Helena
3 december, 2019 at 9:20 f mTack Pia, också ett bra tips på hur man bäst gör med risgrynsgröten!
Anonym
20 december, 2011 at 7:50 e mDet låter smidigt så det måste jag med prova : )
Men vilken mjölk använde du ?
Tycker du har en jätte fin sida med riktigt goda andvändbara recept/ Isabel *
Helena
3 december, 2019 at 9:21 f mTack så mycket Isabel! Jag brukar använda den klassiska mjölken med 3% fetthalt. Men det går lika bra på laktosfri mjölk, eller att göra den mjölkfri. Då använder jag Oatlys mjölk IKaffe.
Allt och/eller Inget
20 december, 2011 at 7:55 e mVilket hett tips! Det måste jag testa!!
Tack för din kommentar hos mig, vad glad jag blev när en expert kommenterat vår allra första skinka 🙂
Kram Linda
Helena
3 december, 2019 at 9:21 f mHaha! Tack själv för att du är härinne och läser. Stor kram!
Marion
20 december, 2011 at 9:05 e mVilket supertips, det ska jag göra. Mkt enklare än att stå och passa på plattan hela tiden.
Borde ju funka med havremjölk också? Gör ju gröt på plattan med det så borde inte vara någon skillnad.
Helena
3 december, 2019 at 9:22 f mDet funkar jättebra med havremjölk! Men kaffevarianten av havremjölken ger en fylligare och godare gröt än den klassiska havremjölken.
Sofia
20 december, 2011 at 9:09 e mFick höra samma sak av en kollega härom veckan tack måste testa : ) kram Sofia
Helena
3 december, 2019 at 9:23 f mJa, det verkar som att allt fler kokar gröten så här nu. 🙂
Linda - Bengtssons Baksida
20 december, 2011 at 9:31 e mDetta hade jag ingen aning om, tack för tipset!
Helena
3 december, 2019 at 9:23 f mSå roligt att kunna få tipsa!
Pernilla
20 december, 2011 at 9:43 e mTack! Det blir det nästa gång! Ägnade just en kvart idag åt att göra rent bränd kastrull…
Helena
3 december, 2019 at 9:23 f mÅh, det är ju så jobbigt!
Växelhäxan från norrland
21 december, 2011 at 6:33 f mHa hört talas om detta fenomen men ej testat själv. Skulle ha kommit ihåg det förra veckan när jag kokade gröt och svor sen när jag skulle diska grytan..Hm få nog sätta upp en minneslapp, ha på känn att det blir grötkokning snart igen! God jul!
Helena
3 december, 2019 at 9:24 f mHihi! Detsamma, stor kram!
Fridas kök
21 december, 2011 at 9:07 f mMen gud så smart! Det här måste jag verkligen göra, jag som har lovat mamma att koka gröten det här året. Borde väl gå att dubbla receptet? Tack för all din inspiration, Helena! Önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Helena
3 december, 2019 at 9:24 f mHej Frida! Det går säkert jättebra att dubbla receptet. Men då behöver du en riktigt rejäl ugnsform! 🙂
Anonym
21 december, 2011 at 12:15 e mSmart! Behöver man alltså inte förkoka grötriset i vatten innan man lägger alltsammans i ugnsformen?
Helena
3 december, 2019 at 9:25 f mNäpp! Det är bara att hiva ner allt i formen och sedan ställa in den i ugnen. Man behöver inte ens röra om i den. 🙂
Åsa
21 december, 2011 at 2:31 e mMen guuuud så smart 🙂 det ska jag prova, å jag ska tipsa min stackars kuse som alltid bränner sin hahha 🙂
Coolt! Å tusen tack 🙂
Kram Åsa
Helena
3 december, 2019 at 9:26 f mHaha, det får du göra! Stor kram!
Mårtenssons kök
21 december, 2011 at 8:03 e mVisst är det smart, verkligen värt ett pris eller två!
Helena
3 december, 2019 at 9:26 f mHåller med fullständigt! 🙂
Karolina
21 december, 2011 at 9:27 e m…och råkar man sakna ugn kan man koka upp mjölk och ris på plattan, vira in kastrullen i tidningspapper och sedan en pläd eller liknande, låta stå över natten och ha perfekt gröt på morgonen.
Helena
3 december, 2019 at 9:26 f mÅh, bra tips ju! Tack!
Amy's piece of cake
22 december, 2011 at 7:43 e mFiffigt tips, tack!
Helena
3 december, 2019 at 9:27 f mSå lite så, bara roligt att kunna få tipsa om revolutionerande upptäckter! 😉
Fröken Fräken
23 december, 2011 at 7:01 e mNu har jag också provat, och det funkade ju alla tiders! Underbart 🙂
Helena
3 december, 2019 at 9:29 f mVad roligt att höra!
Eva Lindgren
20 december, 2019 at 5:07 e mTycker att gröten blev jättegod, men den blev inte så vit som det brukar bli, utan mer beigefärgad, men det har kanske med kanelstängerna att göra, jag gjorde gröten på laktosfri mjölk, kan det ha någon betydelse för färgen???
Helena
21 december, 2019 at 8:26 e mHej Eva! Det stämmer att gröten drar lite åt gult och inte är lika snövit som vanligt, och jag gör den också alltid på laktosfri mjölk, men är ganska säker på att den inte är kritvit med vanlig mjölk heller. Man har ju även i en stor klick smör, och den kan säkert påverka färgen lite också. Men eftersom det smakar så gott, så köper jag den lite gulare tonen och tycker det är ett billigt pris att betala för gröt som aldrig bränner fast. 😉 Stor kram!
Anonym
24 december, 2011 at 7:26 e mJag kan rekomendera att koka gröten på spisen på låg värme, jag brukar koka upp allt, sen sänka till ettan, jag tycker man har mera kontroll på om det ska i mer grädde, jag vill ha gröten lös och god
Men givetvis funkar ugn bra, jag kör då ett uppkok på spisen, sen in i ugnen på 100 grader, med lock på, då slipper man den brända sörjan på ovansidan, God Jul
Helena
3 december, 2019 at 9:28 f mDet låter också som ett bra sätt!
Liebdjuret
23 december, 2016 at 8:26 e mMin gröt tjocknade inte! 😳 Kan man koka upp den lite på spisen på morgonen?
Helena
24 december, 2016 at 5:39 f mVad konstigt! Den brukar tjockna lite medan den svalnar också. Är den fortfarande för lös efter att ha varit i kylen över natten kan du prova att koka den lite extra på spisen.
Lotta
11 december, 2019 at 4:34 e mOm man vill laga detta men ha lock över, är det bättre ha samma gradantal, eller ska man ha typ 200? Tror du det tar lika lång tid? Eller längre?
Jag vill testa detta med ikaffe barista, den svarta.
Helena
13 december, 2019 at 11:15 f mHej Lotta! Du behöver inte lock, det bildas som ett lock ovanpå, och resultatet blir toppen, jag lovar! 🙂 Jag har faktiskt aldrig provat med lock, så det är svårt att säga vilket gradantal du behöver då. Men jag hade nog kört på samma, 175C.
Lilian
26 december, 2020 at 12:51 e mNej, inget bra recept! Principen att göra gröten i ugnen är bra, men detta blev tyvärr inte så lyckat, smakade BARA kanel. De flesta önskar nog att dosera kanelen själva uppe på gröten! Om ni gör efter det här receptet, skippa kanelen helt är då mitt råd.
Helena
11 januari, 2021 at 11:12 f mHej Lilian! Själv tycker jag knappt att kanelen ger någon smak alls, jag har mest i den för sakens skull och för att jag ändå hoppas att den ska ge en viss smak. Däremot häller jag alltid mycket mald kanel över varje portion när jag äter den. Men tycker man att den smakar mycket kanel kan man ju bara utesluta kanelstängerna. Smaken är ju så olika. 🙂