Jul

Risgrynsgröt i ugn

risgrynsgröt croissantOm man kokar risgrynsgröten i en form i ugnen så bränns den inte vid. Halleluja! Det är en så bra upptäckt att den borde vinna ett pris. Nu är det ju inte jag som upptäckt denna banbrytande idén, det verkar som att folk har gjort gröt i ugn i åratal, det är bara jag som är lite sen.

Jag vet inte hur många gånger jag har stått på julaftons morgon och trott att jag skulle lyckas med tomtegröten, allt för att sedan ändå bränna vid den de sista 10 minuterna. Men nu har jag bränt vid mitt sista grötkok! Nu häller jag istället bara ingredienserna i en form, ställer in den i ugnen i 1,5 timme, och sedan är det klart! Garanterat brännfritt!

risgrynsgröt i ugnenGröten kommer som synes på bilden ovan till vänster att få ett tunt, gyllenbrunt “skinn” på ytan lagom till den är klar. Vissa tycker att skinnet är jättegott, men själv brukar jag bara ta bort det. Sedan är det bara att röra om ordentligt i formen, och beskåda sin perfekta, obrända gröt!

Om du inte ska äta den direkt, låt den svalna innan du ställer in den i kylen. Medan den svalnar kan den långsamt stelna till lite och bli ganska tjock, rör då bara ner lite kall mjölk så att den späder sig till den konsistens som du vill ha. Perfekt att ha i kylen och plocka fram morgonen efter!

Skriv ut

Risgrynsgröt i ugn

risgrynsgröt-i-ugn

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading...

Risgrynsgröt i ugn är världens bästa sätt att koka gröten på. Den bränner garanterat aldrig fast, och du behöver inte passa den. Perfekt!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 5 min
  • Tillagningstid: 1 h 30 min
  • Total tid: 1 h 35 min
  • Antal portioner: 6-8 1x
Scale

Ingredienser

  • 2,5 dl risgryn för grötkok
  • 1,5 liter mjölk
  • 2 klickar smör, sammanlagt ca 25 g
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl socker
  • 2 kanelstänger

Instruktioner

Sätt ugnen på 175C.

Häll allting i en stor, ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i ca 1,5 timmar.

Ta ut den och dra av skinnet med hjälp av en gaffel. Rör om ordentligt, och låt gröten svalna. Späd den vid behov med mera mjölk under tiden den svalnar. Själv brukar jag hälla i ganska många skvättar mjölk.

Andra recept som förgyller dina morgnar i december är fusksurdegsbröd med vört och gyllengula, amerikanska pannkakor med saffran.

40 Kommentar

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:19 f m

      Det är den bästa upptäckten någonsin! 🙂

  1. Coolaannna

    20 december, 2011 at 7:12 e m

    Tack för tipset!

    Kram Anna 🙂

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:19 f m

      Så roligt att kunna få tipsa!

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:19 f m

      Kram Mari, lycka till med gröten!

  2. Anonym

    20 december, 2011 at 7:27 e m

    Tack ännu en gång för en trevlig blogg! Ett tips är att koka upp gröten på en platta och sedan sätta in i ugnen på ca 175 grader med tillhörande lock, så slipper man få det brända locket. Den blir perfekt! Man tar ut den någon gång och rör. Med vänlig hälsning, Pia i Eslöv som önskar GOD JUL

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:20 f m

      Tack Pia, också ett bra tips på hur man bäst gör med risgrynsgröten!

  3. Anonym

    20 december, 2011 at 7:50 e m

    Det låter smidigt så det måste jag med prova : )
    Men vilken mjölk använde du ?
    Tycker du har en jätte fin sida med riktigt goda andvändbara recept/ Isabel *

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:21 f m

      Tack så mycket Isabel! Jag brukar använda den klassiska mjölken med 3% fetthalt. Men det går lika bra på laktosfri mjölk, eller att göra den mjölkfri. Då använder jag Oatlys mjölk IKaffe.

  4. Allt och/eller Inget

    20 december, 2011 at 7:55 e m

    Vilket hett tips! Det måste jag testa!!
    Tack för din kommentar hos mig, vad glad jag blev när en expert kommenterat vår allra första skinka 🙂
    Kram Linda

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:21 f m

      Haha! Tack själv för att du är härinne och läser. Stor kram!

  5. Marion

    20 december, 2011 at 9:05 e m

    Vilket supertips, det ska jag göra. Mkt enklare än att stå och passa på plattan hela tiden.
    Borde ju funka med havremjölk också? Gör ju gröt på plattan med det så borde inte vara någon skillnad.

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:22 f m

      Det funkar jättebra med havremjölk! Men kaffevarianten av havremjölken ger en fylligare och godare gröt än den klassiska havremjölken.

  6. Sofia

    20 december, 2011 at 9:09 e m

    Fick höra samma sak av en kollega härom veckan tack måste testa : ) kram Sofia

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:23 f m

      Ja, det verkar som att allt fler kokar gröten så här nu. 🙂

  7. Linda - Bengtssons Baksida

    20 december, 2011 at 9:31 e m

    Detta hade jag ingen aning om, tack för tipset!

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:23 f m

      Så roligt att kunna få tipsa!

  8. Pernilla

    20 december, 2011 at 9:43 e m

    Tack! Det blir det nästa gång! Ägnade just en kvart idag åt att göra rent bränd kastrull…

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:23 f m

      Åh, det är ju så jobbigt!

  9. Växelhäxan från norrland

    21 december, 2011 at 6:33 f m

    Ha hört talas om detta fenomen men ej testat själv. Skulle ha kommit ihåg det förra veckan när jag kokade gröt och svor sen när jag skulle diska grytan..Hm få nog sätta upp en minneslapp, ha på känn att det blir grötkokning snart igen! God jul!

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:24 f m

      Hihi! Detsamma, stor kram!

  10. Fridas kök

    21 december, 2011 at 9:07 f m

    Men gud så smart! Det här måste jag verkligen göra, jag som har lovat mamma att koka gröten det här året. Borde väl gå att dubbla receptet? Tack för all din inspiration, Helena! Önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:24 f m

      Hej Frida! Det går säkert jättebra att dubbla receptet. Men då behöver du en riktigt rejäl ugnsform! 🙂

  11. Anonym

    21 december, 2011 at 12:15 e m

    Smart! Behöver man alltså inte förkoka grötriset i vatten innan man lägger alltsammans i ugnsformen?

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:25 f m

      Näpp! Det är bara att hiva ner allt i formen och sedan ställa in den i ugnen. Man behöver inte ens röra om i den. 🙂

  12. Åsa

    21 december, 2011 at 2:31 e m

    Men guuuud så smart 🙂 det ska jag prova, å jag ska tipsa min stackars kuse som alltid bränner sin hahha 🙂
    Coolt! Å tusen tack 🙂

    Kram Åsa

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:26 f m

      Haha, det får du göra! Stor kram!

  13. Mårtenssons kök

    21 december, 2011 at 8:03 e m

    Visst är det smart, verkligen värt ett pris eller två!

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:26 f m

      Håller med fullständigt! 🙂

  14. Karolina

    21 december, 2011 at 9:27 e m

    …och råkar man sakna ugn kan man koka upp mjölk och ris på plattan, vira in kastrullen i tidningspapper och sedan en pläd eller liknande, låta stå över natten och ha perfekt gröt på morgonen.

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:26 f m

      Åh, bra tips ju! Tack!

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:27 f m

      Så lite så, bara roligt att kunna få tipsa om revolutionerande upptäckter! 😉

  15. Fröken Fräken

    23 december, 2011 at 7:01 e m

    Nu har jag också provat, och det funkade ju alla tiders! Underbart 🙂

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:29 f m

      Vad roligt att höra!

  16. Anonym

    24 december, 2011 at 7:26 e m

    Jag kan rekomendera att koka gröten på spisen på låg värme, jag brukar koka upp allt, sen sänka till ettan, jag tycker man har mera kontroll på om det ska i mer grädde, jag vill ha gröten lös och god
    Men givetvis funkar ugn bra, jag kör då ett uppkok på spisen, sen in i ugnen på 100 grader, med lock på, då slipper man den brända sörjan på ovansidan, God Jul

    1. Helena

      3 december, 2019 at 9:28 f m

      Det låter också som ett bra sätt!

  17. Liebdjuret

    23 december, 2016 at 8:26 e m

    Min gröt tjocknade inte! 😳 Kan man koka upp den lite på spisen på morgonen?

    1. Helena

      24 december, 2016 at 5:39 f m

      Vad konstigt! Den brukar tjockna lite medan den svalnar också. Är den fortfarande för lös efter att ha varit i kylen över natten kan du prova att koka den lite extra på spisen.

Lämna en kommentar