De här revbenen blir extra möra och saftiga av att först marineras i öl, och sedan penslas med en kladdig glaze med julens smaker!
Glaze:
Revbensspjäll
Putsa revbensspjällen dagen innan de ska serveras och lägg dem i en tålig plastpåse, t ex en fryspåse. Häll i en flaska Jenny Nyströms Julbrygd i påsen. Förslut påsen och lägg den i en form som du ställer in i kylen och låter stå över natten. Vänd gärna en gång på påsen, antingen sent på kvällen eller morgonen därpå.
Glaze
Hacka löken och chilin och bryn dem i en kastrull i lite olja eller smör ihop med kryddnejlikan. Det behövs inte finhackas, det ska ändå mixas senare.
Häll ner balsamvinäger och soja i kastrullen, och låt småkoka medan du finriver skalet av en apelsin och pressar saften och tillsätter även detta.
Häll ner 1 dl julbrygd från Ängöl och farinsocker, och ta blandningen från värmen och mixa den slät med en stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på plattan igen och låt blandningen få småkoka i ca 15-20 min tills den har gått från att vara rinnig till att bli mer koncentrerad, tjock och lite kletig, precis som en glaze ska vara. Rör runt då och då med en handvisp. Dela därefter upp glazen i två skålar.
Sätt ugnen på 175C.
Ta fram revbensspjällen och häll bort ölen som är kvar i påsen. Lägg revbenen i en ugnsform och pensla båda sidorna med all glaze från den ena skålen. Lägg revbenen med bensidan upp, den sidan där benen syns som mest och där köttet är som tunnast, och ställ in formen i mitten av ugnen i ca 30 min. Ta därefter ut formen och vänd på revbenen och stoppa sedan in formen och kör i ca 50 min till.
Efter 50 min – ta ut revbenen och pensla med marinaden från den skål du har kvar. (Använd en ren pensel.) Ställ tillbaka formen med revbenen i ugnen i ca 5 min för att få till en kladdig yta med glaze, och ta sedan ut revbenen ur ugnen och servera.
Hitta det online: https://baraenkakatill.se/revbensspjall-ol/