Ostgranar till glöggminglet
Dessa små ostgranar kommer att göra succé på glöggminglet! Visst är de gulliga?
Ostbollar har man ju ätit och rullat, men så här i december tycker jag det är extra festligt med tilltugg till glögg som är formade som små granar. (Men självklart – om tiden tryter, gästerna stampar i farstun och ordet julefrid mest känns som ett hån – skit i granarna och bara forma bollar istället. Det blir också bra.)
Ostgranarna är dock väldigt enkla att göra, så enkla att du kan outsourca dem på lite större barn/slöa tonåringar/övriga stjälpredor. Man bara mixar Västerbottensost med Philadelphiaost och rullar i persilja, krasse och knaperstekt bacon. Smakerna passar perfekt ihop, och det är mycket lätt hänt att det slinker ner fler granar i magen än man planerat.
Det går jättebra att göra dessa ostgranar flera timmar i förväg och ställa svalt tills de ska serveras, det gröna på dem “vissnar” inte efter några timmar i kylen.
Skriv utOstgranar till glöggminglet
Gulliga ostgranar rullade i kryddgrönt gör succé på glöggminglet! Hinner du inte forma till granar – gör bollar istället.
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: Ca 20 st 1x
Ingredienser
- 200 g Västerbottensost
- 200 g Philadelphiaost
- Svartpeppar
- 1 pkt bacon
- 2 knippen färsk persilja
- 1 ask krasse
Instruktioner
Riv Västerbottensosten och lägg den i en bunke ihop med Philadelphiaosten. Blanda samman med en stavmixer, och smaka av med peppar. Ställ gärna bunken i kylen i en timme om du har tid.
Klipp baconet i småbitar och knaperstek det. Låt rinna av på hushållspapper och svalna.
Hacka persiljan och klipp krassen, och blanda samman på ett fat. Blanda i baconbitarna.
Forma ostmassan till toppiga granar, cirka 20 st, och rulla dem i kryddgrönt och bacon. (Ifall de är väldigt kletiga kan det underlätta rullandet om man smörjer in handflatorna med lite olivolja.) Stick gärna ner en baconbit högst upp i grantoppen.
Ostgranarna går bra att förbereda flera timmar innan och förvara i kylen.
Behöver du fler tilltugg till glögg på adventsminglet? Testa de här små snittarna med ädelost, sharonfrukt, dadlar och parma.
Marija
3 december, 2019 at 12:53 e mTrevlig idé 💡
Helena
5 december, 2019 at 8:28 f mEller hur?! Så himla gulliga! 🙂 Kram!