Jul Sponsrat inlägg

Ostgranar och Skogsglögg

Inlägg i reklamsamarbete med Spring Wine and Spirits

Grythyttans Skogsglögg

Till en skogsglögg bör ju tilltugget vara format som små granar, eller vad säger ni? De små ostgranarna till höger om glöggmuggen består av Västerbottensost och Philadelphiaost som har blandats samman och formats till avlånga, toppiga granar, och sedan rullats i knaperstekt bacon, klippt krasse och grovhackad persilja. Men vet ni vad? Om tiden tryter och gästerna stampar i farstun går det precis lika bra att bara forma runda bollar istället. Smaken är ju densamma, och det är ju den som är viktigast.

Smaken har mycket sälta tack vare både bacon och Västerbottensost, och till Grythyttans Skogsglögg passar det här tilltugget perfekt! Glögg är ju som bekant sött, men det fina med Grythyttans Skogsglögg är att den inte upplevs som alltför söt. Istället är den väldigt välbalanserad, och eftersom det är en bärvinsglögg är de tydligaste smakerna i den blåbär och lingon, därav namnet. Den smakar också av klassiska julkryddor som kryddnejlika, kardemumma, pomerans och ingefära. Skogsglöggen finns på de flesta Systembolag och kostar 99 kr.

Ostgranar till Skogsglögg

Och ostgranarna då? De är väldigt enkla att göra. Man bara mixar riven Västerbottensost med Philadelphiaost och rullar i persilja, krasse och knaperstekt bacon. Västerbottensost finns att köpa färdigriven på påse, så kan man bespara sig rivandet. Skulle det bli kladdigt när man rullar ostgranarna är det bara att ta lite neutral olja i händerna, så släpper det fint. Det kan vara bra att ha lite olja på ett fat framför sig när man börjar. Olivolja, rapsolja, matolja och solrosolja funkar toppen.

Ostgranar

Det går jättebra att göra dessa ostgranar flera timmar i förväg och ställa svalt tills de ska serveras, det gröna på dem ”vissnar” inte efter några timmar i kylen.

Skriv ut

Ostgranar till glöggminglet

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.8 from 5 reviews

Gulliga ostgranar rullade i kryddgrönt gör succé på glöggminglet! Hinner du inte forma till granar – gör bollar istället.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Tillagningstid: 20 min
 • Total tid: 35 min
 • Antal portioner: Ca 1520 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 200 g Västerbottensost
 • 200 g Philadelphiaost
 • Svartpeppar
 • 1 pkt bacon
 • 1 kruka färsk persilja
 • 2 askar krasse
 • Ev. ett par msk neutral olja till händerna vid kladd

Instruktioner

Riv Västerbottensosten och lägg den i en bunke ihop med Philadelphiaosten. Blanda samman med en stavmixer och smaka sedan av med peppar. Ställ gärna bunken i kylen i en timme om du har tid.

Klipp baconet i småbitar och knaperstek det. Låt rinna av på hushållspapper och svalna.

Hacka eller klipp persiljan och klipp krassen, blanda samman på ett fat. Blanda i baconbitarna.

Forma ostmassan till toppiga granar, cirka 20 st, och rulla dem i kryddgrönt och bacon. Stick gärna ner en baconbit högst upp i grantoppen.

Ostgranarna går bra att förbereda flera timmar innan och förvara i kylen.

Behöver du fler tilltugg till glögg på adventsminglet? Testa de här små snittarna med ädelost, sharonfrukt, dadlar och parma.

11 december, 2022

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration