Jul

Ostgranar till glöggminglet

Ostgranar

Dessa små ostgranar kommer att göra succé på glöggminglet! Visst är de gulliga?

Ostbollar har man ju ätit och rullat, men så här i december tycker jag det är extra festligt med tilltugg till glögg som är formade som små granar. (Men självklart – om tiden tryter, gästerna stampar i farstun och ordet julefrid mest känns som ett hån – skit i granarna och bara forma bollar istället. Det blir också bra.)

Ostgranarna är dock väldigt enkla att göra, så enkla att du kan outsourca dem på lite större barn/slöa tonåringar/övriga stjälpredor. Man bara mixar Västerbottensost med Philadelphiaost och rullar i persilja, krasse och knaperstekt bacon. Smakerna passar perfekt ihop, och det är mycket lätt hänt att det slinker ner fler granar i magen än man planerat.

Det går jättebra att göra dessa ostgranar flera timmar i förväg och ställa svalt tills de ska serveras, det gröna på dem ”vissnar” inte efter några timmar i kylen.

Skriv ut

Ostgranar till glöggminglet

Gulliga ostgranar rullade i kryddgrönt gör succé på glöggminglet! Hinner du inte forma till granar – gör bollar istället.

  • Författare: Helena
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: Ca 20 st 1x

Ingredienser

Scale
  • 200 g Västerbottensost
  • 200 g Philadelphiaost
  • Svartpeppar
  • 1 pkt bacon
  • 2 knippen färsk persilja
  • 1 ask krasse

Instruktioner

Riv Västerbottensosten och lägg den i en bunke ihop med Philadelphiaosten. Blanda samman med en stavmixer, och smaka av med peppar. Ställ gärna bunken i kylen i en timme om du har tid.

Klipp baconet i småbitar och knaperstek det. Låt rinna av på hushållspapper och svalna.

Hacka persiljan och klipp krassen, och blanda samman på ett fat. Blanda i baconbitarna.

Forma ostmassan till toppiga granar, cirka 20 st, och rulla dem i kryddgrönt och bacon. (Ifall de är väldigt kletiga kan det underlätta rullandet om man smörjer in handflatorna med lite olivolja.) Stick gärna ner en baconbit högst upp i grantoppen.

Ostgranarna går bra att förbereda flera timmar innan och förvara i kylen.

Behöver du fler tilltugg till glögg på adventsminglet? Testa de här små snittarna med ädelost, sharonfrukt, dadlar och parma.

2 december, 2019

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration