Mackor

Varma mackor med äpple, prosciutto och cheddar

Varma mackor äpple

Här har vi en varm macka som heter duga! Ifall det finns någon därute som inte tror att man kan bli mätt av en varm macka är det dags att få motsatsen bevisad. Jag minns den kvällen jag lagade det här första gången, svärfar och jag orkade inte ens äta upp våra varma mackor som jag stekte upp i stugan i Mariannelund efter en lång dag i höstsolen på Astrid Lindgrens värld. (Olof åt såklart upp sin. Men det förvånar ju ingen.)

Sedan beror det ju såklart på vad man har i sin varma macka om man blir mätt eller inte, men fyller man den med karamelliserad lök, äpple, prosciutto och ansenliga mängder cheddarost så lovar jag att man blir mätt.

Äpple och prosciutto är ju som bekant hyvens tillsammans, och cheddarost har ju aldrig skadat någon. Mjukstekt, karamelliserad lök är inte heller fy skam, särskilt inte om den har fått karamellisera sig i äppelmust. Och så lite salvia på det. Sen är man MÄTT. Inspirationen till receptet kommer från Half baked Harvest.

Skriv ut

Varma mackor med äpple, prosciutto och cheddar

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Rejäla varma mackor som mättar med härligt höstliga smaker som äpple i kombination med prosciutto, cheddar, karamelliserad lök och salvia.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 40 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
  • 200 g cheddarost, riven
  • 2 msk hackad, färsk salvia + salviablad till garnering
  • 1 äpple i tunna skivor
  • 4 skivor prosciuttoskinka
  • 1 lök
  • 25 g smör
  • 1 dl äppelmust
  • 8 skivor surdegsbröd

Instruktioner

Riv osten, lägg åt sidan.

Hacka salvian och skär äpplet i tunna skivor.

Stek prosciuttoskivorna, lägg över på ett fat.

Skiva löken tunt och bryn den i smöret. När den mjuknat efter några minuter, tillsätt 0,5 dl av äppelmusten. När den kokat in tillsätter du ytterligare 0,5 dl. När vätskan försvunnit, lägg över löken på ett fat.

Montera mackorna genom att först lägga ett lager riven cheddarost på 4 brödskivor, sedan lök, därefter skinkan och äppelskivorna, sedan ytterligare ett lager cheddar. Lägg de resterande 4 brödskivorna som lock på varje macka och pressa med handen.

Stek mackorna några minuter på varje sida i olja eller smör. Lägg i några salviablad i slutet av stekningen, samt toppa de färdiga mackorna med färska salviablad.

19 september, 2023

4 kommentarer

    1. Åh vad roligt att du tycker det! Jag har faktiskt inte ätit den själv sedan förra hösten, men nu när du påminde mig om den blev jag himla sugen!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration