Varma mackor med äpple, prosciutto och cheddar
Här har vi en varm macka som heter duga! Ifall det finns någon därute som inte tror att man kan bli mätt av en varm macka är det dags att få motsatsen bevisad. Jag minns den kvällen jag lagade det här första gången, svärfar och jag orkade inte ens äta upp våra varma mackor som jag stekte upp i stugan i Mariannelund efter en lång dag i höstsolen på Astrid Lindgrens värld. (Olof åt såklart upp sin. Men det förvånar ju ingen.)
Sedan beror det ju såklart på vad man har i sin varma macka om man blir mätt eller inte, men fyller man den med karamelliserad lök, äpple, prosciutto och ansenliga mängder cheddarost så lovar jag att man blir mätt.
Äpple och prosciutto är ju som bekant hyvens tillsammans, och cheddarost har ju aldrig skadat någon. Mjukstekt, karamelliserad lök är inte heller fy skam, särskilt inte om den har fått karamellisera sig i äppelmust. Och så lite salvia på det. Sen är man MÄTT. Inspirationen till receptet kommer från Half baked Harvest.
Skriv utVarma mackor med äpple, prosciutto och cheddar
Rejäla varma mackor som mättar med härligt höstliga smaker som äpple i kombination med prosciutto, cheddar, karamelliserad lök och salvia.
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 40 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 200 g cheddarost, riven
- 2 msk hackad, färsk salvia + salviablad till garnering
- 1 äpple i tunna skivor
- 4 skivor prosciuttoskinka
- 1 lök
- 25 g smör
- 1 dl äppelmust
- 8 skivor surdegsbröd
Instruktioner
Riv osten, lägg åt sidan.
Hacka salvian och skär äpplet i tunna skivor.
Stek prosciuttoskivorna, lägg över på ett fat.
Skiva löken tunt och bryn den i smöret. När den mjuknat efter några minuter, tillsätt 0,5 dl av äppelmusten. När den kokat in tillsätter du ytterligare 0,5 dl. När vätskan försvunnit, lägg över löken på ett fat.
Montera mackorna genom att först lägga ett lager riven cheddarost på 4 brödskivor, sedan lök, därefter skinkan och äppelskivorna, sedan ytterligare ett lager cheddar. Lägg de resterande 4 brödskivorna som lock på varje macka och pressa med handen.
Stek mackorna några minuter på varje sida i olja eller smör. Lägg i några salviablad i slutet av stekningen, samt toppa de färdiga mackorna med färska salviablad.
Ser onekligen väldigt gott ut.
Det här var verkligen supergott! Och höstligt, och mättande. Cheddar är det nya svarta.
Godaste mackan ever! Kom precis ihåg att jag gjorde denna förra året vid den här tiden och nu är det dags igen 😀
Åh vad roligt att du tycker det! Jag har faktiskt inte ätit den själv sedan förra hösten, men nu när du påminde mig om den blev jag himla sugen!