Kalmar Sponsrat inlägg

Tjejweekend i Kalmar

Inlägg i reklamsamarbete med Destination Kalmar

Slottshotellet Kalmar

Häromveckan var syrran på besök över helgen, och då passade vi på att göra en heldag tillsammans i Kalmar. Bara göra sådant som vi gillar, från morgon till kväll. Och vilken härlig dag vi hade! Vi började dagen med hotellfrukost på Slottshotellet i Kalmar, som ligger i den vackra slottsallén ett stenkast från stadsparken och Kalmar Slott.

Slottshotellet frukost

Här kan man äta hotellfrukost även om man inte bor på hotellet. I mån av plats så klart, men den här morgonen var det ganska lugnt, och vi laddade upp med frallor, croissanter, Kalmarkorv, frukt och amerikanska pannkakor.

Frukost Slottshotellet

Jag tog lite groddar för syns skull också.

Kalmar Gamla stan

Eftersom Slottshotellet ligger precis vid Gamla stan i Kalmar passade vi på att ta oss en promenad i den vårdisiga förmiddagssolen på kullerstensgatorna i de smala gränderna.

Gamla stan Kalmar

Innan vi flyttade till huset på Öland där vi bor idag bodde vi på Stensö i Kalmar. För att ta oss till skola, jobb och buss gick vi de här gatorna genom Gamla stan varje dag, och det var lika roligt nu som då att titta in i en av konstnärernas fönster.

Kalmar Konstmuseum

Lagom till Kalmar Konstmuseum öppnade för dagen gick vi till stadsparken där muséet ligger.

Konstmuseet Kalmar

Själva byggnaden påminner lite på insidan om ett modernt konstverk i sig.

Kalmar konstmuseum trappa

Utställningarna varierar ständigt, och här finns konst som är tillgänglig för alla. Vi såg en utställning om vården innan vi gick trappan upp och tog del av en utställning om en illustratör.

Konstutställning Kalmar

I den här soffan kunde man ligga och titta uppåt på konstnärens verk. På samma våning fanns även en liten pysselverkstad för barn, så konstmuséet har något för alla åldrar. Dessutom är det gratis entré för alla på fredagar!

Dillbergs

En annan sorts konst som också alla kan ta del av är den lokala konst som hängs upp på Dillbergs bokhandel inne i Kalmar city, dit syrran alltid vill gå och handla böcker när hon är i Kalmar. Visste ni att de på sin ”Konst-iga vägg” som den så fyndigt heter varje månad hänger upp verk från en lokal konstnär? Den här månaden var det tavlor från konstnären Lena Annerstedt Arnesson. Hon gick i syrrans parallellklass i både grundskolan och gymnasiet, och jag tycker att hennes tavlor är fantastiskt fina, alltid fantasifulla och med små detaljer som överraskar.

Kokoon vaser

Men konst är ju inte bara det man hänger på väggarna, det kan ju också vara det man dukar bordet med…

Kokoon butik

…och inne på Kookon ville syrran och jag ha precis allting. Varumärket Kookon drivs av en lokal keramiker, och de olika muggarna och tallrikarna är framtagna med inspiration från det karga, öländska Alvaret.

Shopping Kalmar centrum

Våren visade sig från sin bästa sida den här lördagen, och solljuset föll fint på de vackra gamla husen i Kalmars centrum.

Oas Kalmar

Man blir fikasugen av att gå i affärer, det är sen gammalt, så det fick vi ju råda bot på! Vi begav oss till caféet Oas som ligger mitt i stan mitt emot KappAhl.

Oas Kalmar fika

Härinne kan alla hitta något gott att fika på, då det mesta av det som erbjuds är veganskt. Vi åt cheesecake gjord på cashwenötter och blåbär, chiapudding i olika färgglada skikt och ”rå” chokladkaka.

Oas Kalmar café

Härinne kan man också få en av stans absolut bästa cappuccino.

House of Carlander

Med rawfoodfika i magarna besökte vi sedan några favoritaffärer till inne i Kalmar. Inne på House of Carlander kan man både köpa saker till hemmet som till exempel det mesta från keramikmärket Mateus…

House of Carlander Kalmar

…till kläder i glada färger att pigga upp vårgarderoben med.

Shopping kläder Kalmar

Vi tog en repa inne på Kardborren också, en klädaffär som funnits i Kalmar så länge jag kan minnas, men som för inte alltför längesedan flyttade till nya lokaler.

Kardborren Kalmar

Eller snarare gamla lokaler, för många av Kalmars butiker i ligger i anrika, vackra gamla hus med mycket historia, och jag älskar husfasaderna här i stan.

Busfrö Kalmar

Vi tog ett varv inne på favoritbutiken Busfrö också, en second hand-affär där jag ofta hittar kläder till både barnen och mig själv. Syrran och jag brukar lämna in barnens kläder här till försäljning när de blivit för små. Tanken är att vi ska komma upp i så mycket på kontot att vi ska kunna åka på en liten weekendresa framöver för pengarna.

Shopping Kalmar

Att vila fötterna från en bänk och titta på det man handlat hör varje lyckad shoppingtur till!

Restaurang Slipkajen

Och det gör en god middag också! I Kalmar finns det flera toppenbra restauranger, och en av de allra bästa är Slipkajen som ligger ute på Varvsholmen, där man ser solen gå ner över stadsdelen Ängös hustak vid vattnet.

Slipkajen bra service

På Slipkajen får man alltid världsklassig service. Här visar Kim den nya menyn, och jag försöker bestämma mig för om jag ska äta risotto eller entrecôte.

Slipkajen lunch

Om man är två kan man ju smaka av varandra, och syrran tog rödbetsrisotto med långbakad, röd spetskål och olika sorters ost…

Slipkajen middag

…medan jag slog till på grillad gödkalvsentrecôte med valsad farmarpotatis och tryffelsmör. Som synes går maten inte av för hackor.

Slipkajen Kalmar

Mörkret la sig över Varvsholmen samtidigt som vi åt vår middag, och det var två mycket nöjda och mätta systrar som sedan begav sig hemåt. Att ha en heldag tillsammans i Kalmar bara vi två var så roligt och värdefullt, och något vi kommer att göra om igen, riktigt snart!

31 mars, 2022

12 kommentarer

    1. Tack Anja, så roligt att du tycker det! 🙂 Kalmar stad är verkligen toppen för en sådan här heldag.

  1. Så fint allting! Ni, bilderna, tack för inspiration! Har precis fått hem keramik från Kookon, så vacker! Måste besöka butiken jag med. Kram!

    1. Tusen tack Jenny! Ja, visst har de fina saker på Kookon? Syrran köpte en grönaktig tallrik och mugg för att känna på servisen lite hemma. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration