Vårpaj med ädelost, sparris och gräslök
Är ni sugna på att köra vegetariskt till påsk? Skippa den traditionella lammsteken och kanske servera en fräsch vårpaj istället? Då är den här pajen allt ni behöver! Vårpajen får sälta från ädelost, krämighet från Philadelphiaost och en skjuts vårfräschör från gräslök och sparris.
Pajdegen är extra knaprig och innehåller pecannötter. Det går precis lika bra med valnötter, men det visade sig att jag bara hade pecannötter hemma när jag gjorde den, och det blev överraskande gott! Det faktum att pajdegen innehåller nötter bidrar också till att den stannar kvar uppe på pajformens kanter under gräddningen, så att man får en snygg paj med höga kanter även efter att man tagit loss pajen ur springformen. Okej, den där teorin har jag egentligen inga vetenskapliga belägg för, men jag tror faktiskt att det är så. Annars får ni gnälla på mig. Men testa den här vegetariska vårpajen först! Flera av mina vänner lagar den ofta för att de tycker att den är så god.
Skriv utVårpaj med ädelost, sparris och gräslök
Vegetarisk vårpaj med ädelost, sparris och gräslök är det perfekta valet om man vill servera en vegetarisk huvudrätt på påskmiddagen!
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 35 min + ugnstid
- Antal portioner: 6 1x
Ingredienser
Pajdeg:
- 50 g pecannötter
- 100 g smör
- 2,5 dl vetemjöl
- En nypa salt
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 200 g färsk spenat
- 140 g ädelost
- 3 ägg
- 1 pkt (200 g) Philadelphiaost
- 1,5 dl mjölk
- 2 msk färsk, hackad gräslök
- Salt och peppar
Topping:
- 1 näve färsk mangold
- 1 litet knippe färsk sparris
Instruktioner
Pajdeg: Sätt ugnen på 225C. Mixa nötterna till fina smulor i en mixer.
Blanda samman nötterna med smör, mjöl, salt och vatten, gärna i en matberedare.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 22-24 cm i diameter. Smörj formens kanter med lite smör och tryck ut pajdegen i formen ända upp mot kanterna. Nagga degen med en gaffel. Låt formen vila i kylen i ca 30 min innan du förgräddar pajskalet i ca 10 min. När förgräddningen är klar – sänk värmen till 200C.
Fyllning: Hacka schalottenlökarna, pressa vitlöken och fräs i olja i en stekpanna.
Tillsätt spenat och fräs till den är mjuk och vätskan kokat ur. Salta och peppra, och bre sedan ut i botten på pajskalet. Smula över ädelosten.
Vispa samman en äggstanning av ägg, Philadelphiaost och mjölk. Hacka ner gräslök, salta och peppra. Häll över i pajskalet, och grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min. Låt stå till sig ca 10 min innan servering.
Topping: Strö över lite mangold högst upp i mitten på pajen, och hyvla tunna bitar av färsk sparris med en potatisskalare till ett ”trassel” som du toppar med.
Inte spikat hela påskmenyn än? Fler våriga recept hittar du i påskkategorin.
Den här pajen ser ju helt fantastisk ut!
Tack Sandra! Den är jättegod, just ädelosten sätter himla trevlig smak på den. 🙂
Tror du det funkar med kittost?
Spännande! Det har jag inte provat, men det tror jag säkert blir gott! Berätta gärna hur det gick sen!
Så god- den ska jag göra igen och igen och igen…👍😋
Vad glad jag blir att du gillar den så mycket! 🙂
En vän bjöd mig på den, så ljuvligt god! Så nu har jag bett om att få receptet och blir middag ikväll. Sambon gillar inte ädelost så tur för mig så jag får hela själv.
Haha, det låter toppen ju! 🙂