Bröd, Buffé

Göra eget smör

Göra eget smörHar ni provat att göra eget smör någon gång? Jag minns att vi fick göra det i lågstadiet, att vi fick stå och vispa länge tills grädden blev grynig och till slut smörig. Sådant borde alla barn få göra i skolan för övrigt, det är viktigt att veta var maten kommer ifrån och hur den blir till, och som i mitt fall blev det ju ett minne för livet.

För ett tag sedan testade jag igen, och det var både roligt och enkelt! (Ja, jag är lättroad.) Men det är nog lätt hänt att man tror att det är svårare än vad det är, och det är verkligen inte svårare än att vispa tills det blir en klump och sedan skölja klumpen några gånger och knåda in lite flingsalt och olivolja för smakens skull. Nu när det är kräftskivetider och det ofta serveras hembakat bröd till kräftorna är egenkärnat smör extra roligt att bjuda på. Det som blir över förvaras bäst i en lufttät burk i kylskåpet, för det drar gärna åt sig smak och doft av sådant som redan finns i kylen, ifall det bara ligger på ett fat under plastfolie.

Skriv ut

Göra eget smör

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,00 av 3 recensioner

Loading...

Hemmagjort smör med hög imp-faktor. Plocka fram det ur kylen i god stund innan servering så att det hinner bli rumstempererat.

 • Total tid: Ca 20 min
 • Antal portioner: Ca 375 g smör 1x

Ingredienser

Scale
 • 1,5 liter svensk, ekologisk grädde
 • 1 msk olivolja av god kvalitet
 • 1,5 tsk flingsalt

Instruktioner

Här lönar det sig att välja en lite bättre grädde. Vispa grädden med elvisp i en stor bunke tills den först blir klumpig, sedan grynig och tills det blir smörklumpar som flyter runt i en mjölkig vätska. Sila av vätskan, som är kärnmjölk, och spara den gärna i kylen till att baka på. Vispandet tar cirka 5 minuter. Fyll upp bunken med kallt vatten, och massera smörklumpen i vattnet. Byt vatten och upprepa tills vattnet inte längre är grumligt. Jag bytte vatten tre gånger, det kändes lagom. Efter sista sköljningen, lägg smörklumpen i en ren och torr bunke och knåda ner olivolja och flingsalt med hjälp av en slev. (Använder du händerna blir smöret för varmt och smälter.) Smaka av smöret, och tillsätt eventuellt mer olja och flingsalt, det är efter smak och tycke. Vid servering, strö gärna lite extra flingsalt på toppen av smöret. Förvara i kylen i burk med lock.

2 Kommentar

 1. Marija

  29 augusti, 2018 at 1:40 e m

  Äh smör, när man kan ta några matskedar socker på det nybakade brödet så att det smälter in i brödskivan. Skojar, men faktum är att jag fick det när jag var liten. Inte så nyttigt men jag tyckte givetvis att det var gott. Det har min tandläkare tjänat pengar på idag:- (

  1. Helena

   29 augusti, 2018 at 7:23 e m

   Jag kan tänka mig att det nog faktiskt var jättegott! Har aldrig provat, men det låter ju helt klart som ett vinnarkoncept! 🙂

Lämna en kommentar