Andra Paj Vegetariskt

Höstpaj med svamp, zucchini och timjan

En klassisk höstpaj är aldrig fel! Och för en gångs skull har jag gjort en matpaj och inte en äppelpaj. Annars kan jag avslöja att jag gör minst en äppelpaj i veckan, och den som äter upp det mesta av de där äppelpajerna är utan tvekan jag själv. Vad ska jag säga, det är ju pajsäsong. Men den här pajen på höstens skörd går inte heller av för hackor. Svamp, zucchini, rödlök, vitlök och timjan blir finfint tillsammans. Och så ett rejält täcke lagrad ost på toppen, också. Perfekt som helgmat!

Höstpaj, 6-8 portioner
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
400 g blandad svamp, t ex skogschampinjoner och kantareller
1 liten zucchini
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
3 ägg
3 dl mjölk
salt & peppar
300 g (ca 5 dl) riven, lagrad ost, t ex Präst och Västerbotten

Knåda samman ingredienserna till pajdegen, för hand eller i en maskin, och tryck ut degen i en pajform. Nagga den med en gaffel, och ställ in i kylen i ca 30 min. Förgrädda den sedan i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min. 
Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Stek svampen i smör, och flytta sedan över till en skål. Skiva zucchini och rödlök, och pressa vitlöksklyftorna. Fräs även detta i smör, och ta sedan stekpannan från värmen. Blanda ner svamp och hackad, färsk timjan, och fyll det förgräddade pajskalet. Vispa samman ägg och mjölk för hand, salta och peppra, och vispa i det mesta av den rivna osten. Häll ut över pajfyllningen, och toppa med resterande riven ost. Gratinera i mitten av ugnen på 225 C i ca 25 min. Servera med sallad.

15 oktober, 2014

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration