Skriv ut

Vårpaj med ädelost, sparris och gräslök

Vegetarisk vårpaj med ädelost

4.6 from 5 reviews

Vegetarisk vårpaj med ädelost, sparris och gräslök är det perfekta valet om man vill servera en vegetarisk huvudrätt på påskmiddagen!

Ingredienser

Scale

Pajdeg:

  • 50 g pecannötter
  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • En nypa salt
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g färsk spenat
  • 140 g ädelost
  • 3 ägg
  • 1 pkt (200 g) Philadelphiaost
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk färsk, hackad gräslök
  • Salt och peppar

Topping:

  • 1 näve färsk mangold
  • 1 litet knippe färsk sparris

Instruktioner

Pajdeg: Sätt ugnen på 225C. Mixa nötterna till fina smulor i en mixer.

Blanda samman nötterna med smör, mjöl, salt och vatten, gärna i en matberedare.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 22-24 cm i diameter. Smörj formens kanter med lite smör och tryck ut pajdegen i formen ända upp mot kanterna. Nagga degen med en gaffel. Låt formen vila i kylen i ca 30 min innan du förgräddar pajskalet i ca 10 min. När förgräddningen är klar – sänk värmen till 200C.

Fyllning: Hacka schalottenlökarna, pressa vitlöken och fräs i olja i en stekpanna.

Tillsätt spenat och fräs till den är mjuk och vätskan kokat ur. Salta och peppra, och bre sedan ut i botten på pajskalet. Smula över ädelosten.

Vispa samman en äggstanning av ägg, Philadelphiaost och mjölk. Hacka ner gräslök, salta och peppra. Häll över i pajskalet, och grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min. Låt stå till sig ca 10 min innan servering.

Topping: Strö över lite mangold högst upp i mitten på pajen, och hyvla tunna bitar av färsk sparris med en potatisskalare till ett ”trassel” som du toppar med.