Färs, Nötkött, Vardag

Storbiff i panna

Storbiff i panna

Vad jag älskar dennna klassiker! Hederlig storbiff i panna som serveras med potatis och brunsås, det är verkligen svensk husmanskost när den är som allra godast!

Storbiff i panna, eller bamsebiff som många också kallar detta, smakar som färsbiffar, fast att man skippar momentet med att forma biffar med händerna. Här dumpar man hela färssmeten rakt ner i stekpannan och gör en enda storbiff istället. Lagom till man ska vända den delar man den i sex bitar med en stekspade.

Såsen vispas ihop i samma bunke man gjorde färssmeten i för att spara disk, och hälls sedan ner i stekpannan rakt över storbiffen.

Den här maträtten har vi lagat hemma i många år, och det är den sortens maträtt som jag tror att de flesta familjer har sin egen variant av. Storbiff i panna är dessutom något som våra kräsna barn faktiskt gillar, och all sådan mat är ju värd att hyllas. När barnen får mosa runt potatisen i såsen så slinker även potatisen ner i de små magarna.

För att färsbiffen ska hålla ihop är det både maizena och ägg i färssmeten, och även ströbröd som fått svälla i mjölk för konsistens och smak. De halverade cocktailtomaterna och timjan på toppen är inte nödvändiga, men de ger helt klart extra piff till maträtten, och skulle man ha glömt att göra en sallad till maten (vilket jag i ärlighetens namn nästan alltid glömmer) så är man ursäktad ändå med tomaterna.

Skriv ut

Storbiff i panna

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,50 av 4 recensioner

Loading…

Storbiff i panna är som en enda stor färsbiff som delas i sex delar med stekspaden innan den vänds. Serveras med brunsås och potatis. Ljuvlig klassiker!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 30 min
  • Antal portioner: 6 1x

Ingredienser

Scale

Färsbiff:

  • 2 msk ströbröd +0,75 dl mjölk
  • 1 lök
  • ca 500 g nötfärs
  • 2 tsk Maizena + 0,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk kalvfond
  • lite chilipulver
  • svartpeppar
  • salt

Gräddig brunsås:

  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk soja
  • 2 msk kalvfond
  • Svartpeppar

Till garnering:

  • Ett litet knippe färsk, klippt timjan
  • Ca 10 st cocktailtomater, halverade

Instruktioner

Blanda 2 msk ströbröd med 0,75 dl mjölk i en kopp eller mindre skål och låt svälla medan du förbereder löken.

Riv eller hacka löken och fräs den i smör eller olja. Ta den från värmen och blanda den med nötfärsen i en bunke.

Blanda 2 tsk Maizena med 0,5 dl mjölk och rör ner i köttfärsen. Rör även ner ströbrödsblandningen.

Rör ner ägget och kalvfond och krydda färsblandningen med lite chilipulver, peppar och salt.

Häll ner färssmeten i en stekpanna där du med hjälp av stekspaden formar en enda stor biff som täcker hela stekpannan. Stek några minuter tills biffen fått fin färg på undersidan, och dela sedan biffen i 6 bitar innan du vänder varje del för sig.

Ta bunken du blandade färssmeten i och blanda samman vispgrädde med soja och kalvfond. Peppra lite.

När de sex bitarna stekt klart även på andra sidan, slå över brunsåsen du rört ihop i bunken. Låt det koka upp, halvera några cocktailtomater under tiden att toppa det hela med, strö på  färsk timjan och servera med kokt potatis och sallad.

Vill du hellre göra vanliga färsbiffar? I så fall är pappas biffar det godaste receptet jag vet. Färsbiffarna paneras i ströbröd och serveras med fjärilsmakaroner och stuvad spenat och är fortfarande en av mina favoriträtter.

2 Kommentar

  1. Lisa

    16 oktober, 2017 at 5:18 f m

    Bamse-biff är av mina gamla favoriter också. Har orginal-receptet som urklipp från en allas, lappen har säkert närmare 10 år på nacken! 👌🏻
    Genom åren har det dock anpassats till våra smaker. 😊

    1. Helena

      16 oktober, 2017 at 6:21 f m

      Bamsebiff är ju också ett jättebra namn! Ja, folk har nog gjort sådana här biffar i alla tider, det är ju supersmidigt att dumpa ner allt i stekpannan sådär. Och sedan att anpassa till sina egna smaklökar. Tror det var min storasyster som introducerade mig till den här maträtten för många år sedan. 🙂 Stor kram!

Lämna en kommentar