Saftig köttfärslimpa med gräddig sås
Köttfärslimpa! Denna älskade husmansklassiker är den ultimata middagen att servera en söndag!
Det här receptet ger en riktigt saftig köttfärslimpa, och champinjonsåsen man serverar till är så god att man kan sitta och äta den med sked. (Vilket jag också gör.)
Ingredienser
För att göra dig en hederlig köttfärslimpa behöver du blandfärs (blir saftigare än nötfärs!), en gul lök, ströbröd som får svälla ihop med mjölk, en skvätt grädde, kalvfond (oxfond funkar också prima), ett ägg och salt och peppar.
Till den goda champinjonsåsen behöver du ett gäng skogschampinjoner (exakta mått finns längre ner i inlägget), en schalottenlök, kalvfond (eller oxfond), grädde, soja, peppar och lite salt om det behövs.
Och lite mjöl för att reda såsen på slutet, alternativt brun Maizenaredning om du föredrar att reda dina såser med det.
Så gör du för att få en saftig köttfärslimpa
Börja med att låta ströbröd få svälla ihop med mjölk i en skål medan du hackar och fräser löken.
När du hällt i både ströbrödsröran och den frästa löken i en bunke är det bara att tillsätta resten av ingredienserna till köttfärslimpan och röra ihop det till en jämn smet.
Såväl ströbrödsröran, skvätten med grädde och det faktum att köttfärslimpan görs på blandfärs, är alla faktorer som bidrar till att den blir saftig.
Forma smeten till en avlång limpa och lägg i en smord, ugnsfast form.
Smeten är ganska lös, men som sagt, det ger en saftig köttfärslimpa sen!
Kör in formen i mitten av ugnen på 200C. En köttfärslimpa ska vara i ugnen i ca 40 min.
Gör den goda gräddsåsen
Till gräddsåsen är det bara att fräsa schalottenlök och champinjoner och sedan tillsätta grädde, fond och soja och smaka av med salt och peppar.
Och så reda såsen på slutet så den tjocknar lite.
Har du tillgång till kantareller är det jättegott att ha i såsen, eller om du har kommit över en burk med torkad svamp någon gång (de håller i evigheter och ibland kan man hitta sådant på marknader) så är det jättegott att smula ner i sådana här såser.
Servera pressgurka till!
Jag älskar verkligen pressgurka till husmanskost. Den här pressgurkan kan du göra efter att du ställt in köttfärslimpan i ugnen, innan du börjar med svampsåsen. Då är den klar till middagen!
Fler recept på lika god husmanskost
- Mustig köttgryta med svamp och grädde – mitt favoritrecept när det ska lagas klassiskt långkok!
- Storbiff i panna – en enda stor färsbiff som serveras med potatis och brunsås som görs även den direkt i stekpannan. Perfekt vardagsmat till barnfamiljen!
- Kycklinggryta med soja, dijon och dragon – lättlagad kycklinggryta med mycket goda smaker som blir lika god på fläskfilé som med kyckling.
- Anettes viltgryta – en uppskattad klassiker här på bloggen som är lika populär varje höst. Gudomligt god!
Köttfärslimpa
Köttfärslimpa med gräddsås är husmanskost när den är som allra godast! Den sköter sig själv i ugnen, och såsen är så god att man kan äta den med sked!
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 40 min
- Total tid: 55 min
- Antal portioner: 5 1x
Ingredienser
- 1 dl ströbröd
- 1,5 dl mjölk
- 1 st gul lök
- 500 g blandfärs
- 2 msk grädde
- 2 msk kalvfond
- 1 ägg
- salt & peppar
- Färsk persilja till garnering (kan uteslutas)
Gräddig sås:
- ca 150–200 g champinjoner
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk kalvfond
- 1 msk soja
- svartpeppar
Till redning av såsen:
- 1 extra skvätt grädde till redning, ca 3 msk
- 1 msk mjöl
- (Alternativt ett par msk brun Maizenaredning istället för mjöl och mjölk)
Instruktioner
Köttfärslimpan:
Sätt ugnen på 200C.
Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt det stå och svälla medan du förbereder löken.
Hacka löken och fräs den i lite smör eller olja i en stekpanna.
Förflytta sedan det frästa lökhacket till en bunke där du även blandar ner blandfärsen.
Blanda därefter ner grädde, fond, ägg, salt och peppar i smeten.
Forma färssmeten till en limpa som du lägger i en smord, ugnsfast form och ställer in i mitten av ugnen i ca 40 min. När tiden har gått – ta ut formen och skär ett snitt i köttfärslimpan för att kontrollera att den är klar, vilket den är när den är genomstekt på sin bredaste del.
Den gräddiga såsen:
Hacka schalottenlöken och fräs den i smör eller olja i en kastrull.
Skär svampen i mindre bitar, och låt även den få fräsa med efter en stund. Stek tills det mesta av vattnet har gått ur svampen.
Häll sedan ner grädde i kastrullen och smaksätt med fond, soja, peppar och salt. Smaka av med saltet eftersom sojan redan ger en viss sälta, så det inte blir för mycket.
Red såsen med ca 1 msk mjöl som du skakar ihop med 3 msk grädde (mjölk går också bra) och häller ner i kastrullen, och rör med handvisp tills den tjocknat. Här funkar det även fint med brun Maizenaredning som bara är att hälla rakt ner i såsen, ca 2-3 msk brukar behövas.
Servera med t ex kokt potatis och pressgurka, gärna lite gelé om du har någon.
Vilka snygga bilder du får till hela tiden. Imponerad av allt det snygga. ( O hungrig av bilden ovan) :=)
Tack så mycket Jimmy! Jag är ALLTID hungrig! 🙂
Köttfärslimpa är så gott och det här receptet låter allt himla mumsigt
Riktig söndagsmiddag är det! Tack!
Ser godt ut!
Tack Helene! Lovar att det är en riktig toppenmaträtt! Såsen gör den extra god.
Köttfärslimpa är ju så gott och funkar alltid.
Håller med! En riktig klassiker i den svenska husmanskosten!
Bilden är så himla fin. När ska du och Olof ge ut en kokbok tillsammans? 🙂 Köttfärslimpa är jättegott! Ska prova ditt recept 🙂
Tack Emma, vad fint sagt! Åh, det vore jätteroligt att få göra det någon gång. 🙂
Fantastiskt god köttfärslimpa, gillar verkligen din blogg.
Tack Frida! Vad kul att du gillar den, och bloggen också för den delen. Kram!
Den här köttfärslimpan lagar vi ofta i vår familj för såsen är så god. Tack för många goda recept!
Vad roligt att höra Anna!