Andra, Fläskkött, Nötkött, Vardag

Köttfärslimpa

Svenne-mat när den är som allra godast! Förra veckan lagade jag den här köttfärslimpan två gånger bara för att det var så gott. Jag har ätit alldeles för få köttfärslimpor i mina dagar, något jag som jag ämnar kompensera för med råge framöver. Så här gör jag min köttfärslimpa, som räcker till ca 5 personer:

Köttfärslimpa
500 g blandfärs (blir mycket saftigare än nötfärs)
1 lök
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
2 msk grädde
2 msk kalvfond
1 ägg
ca 1 dl hackade champinjoner
ca 50 g fetaost
havssalt
grovmalen svartpeppar

Passande sås
ca 1 dl hackade champinjoner
4 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 msk soya
grovmalen svartpeppar
gärna en nypa torkade (eller färska) kantareller
1 msk mjöl
1 extra skvätt grädde, ca 3 msk

Börja med att hacka löken och fräs den i lite smör. Förflytta sedan det frästa lökhacket till en bunke där du även blandar ner blandfärsen. Hacka sedan champinjonerna och fräs dem i en stekpanna med lite smör. (Fräs gärna champinjonerna som ska användas till såsen samtidigt.) Under tiden blandas mjölk med ströbröd i en kopp där det får svälla i minst 5 minuter, innan det rörs ner i färssmeten. Rör sedan ner fond, ägg, salt och peppar och grädde i smeten. Smula ner fetaosten i ganska stora bitar, och avsluta med att röra ner det frästa champinjonhacket. Forma färsen till en limpa som du lägger i en smord form och ställer in i mitten av ugnen på 200C i ca 25 min. Passa den noga, ta ut den när du tror att den börjar bli klar och skär ett snitt i den och ta ut den helt från ugnen när den är genomstekt i mitten.

Till såsen så fräser man den hackade svampen i lite smör om man inte gjorde det i samband med färssmeten. Häll sedan på grädde, smula ner några torkade kantareller om du har några, krydda med peppar, fond och soya och stå och låt småsjuda medan du väntar på att köttfärslimpan ska bli klar i ugnen. Strax före servering gör du en toppredning genom att skaka lite mjöl med en skvätt grädde (mjölk går också bra) som du häller ner i såsen, och rör tills den tjocknat, vilket den brukar göra väldigt fort. Servera med potatis och sallad.

8 Kommentar

  1. Jimmy

    14 mars, 2011 at 5:57 e m

    Vilka snygga bilder du får till hela tiden. Imponerad av allt det snygga. ( O hungrig av bilden ovan) :=)

  2. Cupcakesfluffan

    14 mars, 2011 at 7:19 e m

    Köttfärslimpa är så gott och det här receptet låter allt himla mumsigt

  3. charlotta

    15 mars, 2011 at 9:23 f m

    vilken supermegafin köttfärslimpa du har donat till! vad tyckte bally? för han fick väl smaka? vår vovve hade nog svimmat av besvikelse om inte en endaste liten bit ramlade ner på golvet… :=)

  4. Foodelicious.se

    15 mars, 2011 at 11:23 f m

    Köttfärslimpa är ju så gott och funkar alltid.

  5. Marty

    18 mars, 2011 at 11:34 f m

    Nu tror jag du löste kvällens problem, hoppas bara sambon godtar köttfärslimpa på en fredag. Vi har en hel låda full med kantareller i frysen så vi försöker variera svamprecepten. Väldigt fin pinnstol förresten. Måste även kommentera ett väldigt gammalt inlägg från din 80-talsfest. Vi har likadan tapet (den med stora blomrankor). Hälsn. Marty

  6. Emma

    28 mars, 2011 at 9:40 f m

    Bilden är så himla fin. När ska du och Olof ge ut en kokbok tillsammans? 🙂 Köttfärslimpa är jättegott! Ska prova ditt recept 🙂

  7. Frida

    5 april, 2011 at 9:33 f m

    Fantastiskt god köttfärslimpa, gillar verkligen din blogg.

Lämna en kommentar