Skriv ut

Köttfärslimpa

Köttfärslimpa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Köttfärslimpa med gräddsås är husmanskost när den är som allra godast! Den sköter sig själv i ugnen, och såsen är så god att man kan äta den med sked!

Ingredienser

Scale
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 st gul lök
  • 500 g blandfärs
  • 2 msk grädde
  • 2 msk kalvfond
  • 1 ägg
  • salt & peppar
  • Färsk persilja till garnering (kan uteslutas)

Gräddig sås:

  • ca 150200 g champinjoner
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk soja
  • svartpeppar

Till redning av såsen:

  • 1 extra skvätt grädde till redning, ca 3 msk
  • 1 msk mjöl
  • (Alternativt ett par msk brun Maizenaredning istället för mjöl och mjölk)

Instruktioner

Köttfärslimpan:

Sätt ugnen på 200C.

Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt det stå och svälla medan du förbereder löken.

Hacka löken och fräs den i lite smör eller olja i en stekpanna.

Förflytta sedan det frästa lökhacket till en bunke där du även blandar ner blandfärsen.

Blanda därefter ner grädde, fond, ägg, salt och peppar i smeten.

Forma färssmeten till en limpa som du lägger i en smord, ugnsfast form och ställer in i mitten av ugnen i ca 40 min. När tiden har gått – ta ut formen och skär ett snitt i köttfärslimpan för att kontrollera att den är klar, vilket den är när den är genomstekt på sin bredaste del.

 

Den gräddiga såsen:

Hacka schalottenlöken och fräs den i smör eller olja i en kastrull.

Skär svampen i mindre bitar, och låt även den få fräsa med efter en stund. Stek tills det mesta av vattnet har gått ur svampen.

Häll sedan ner grädde i kastrullen och smaksätt med fond, soja, peppar och salt. Smaka av med saltet eftersom sojan redan ger en viss sälta, så det inte blir för mycket.

Red såsen med ca 1 msk mjöl som du skakar ihop med 3 msk grädde (mjölk går också bra) och häller ner i kastrullen, och rör med handvisp tills den tjocknat. Här funkar det även fint med brun Maizenaredning som bara är att hälla rakt ner i såsen, ca 2-3 msk brukar behövas.

Servera med t ex kokt potatis och pressgurka, gärna lite gelé om du har någon.