Köttfärslimpa med gräddsås är husmanskost när den är som allra godast! Den sköter sig själv i ugnen, och såsen är så god att man kan äta den med sked!
Gräddig sås:
Till redning av såsen:
Köttfärslimpan:
Sätt ugnen på 200C.
Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt det stå och svälla medan du förbereder löken.
Hacka löken och fräs den i lite smör eller olja i en stekpanna.
Förflytta sedan det frästa lökhacket till en bunke där du även blandar ner blandfärsen.
Blanda därefter ner grädde, fond, ägg, salt och peppar i smeten.
Forma färssmeten till en limpa som du lägger i en smord, ugnsfast form och ställer in i mitten av ugnen i ca 40 min. När tiden har gått – ta ut formen och skär ett snitt i köttfärslimpan för att kontrollera att den är klar, vilket den är när den är genomstekt på sin bredaste del.
Den gräddiga såsen:
Hacka schalottenlöken och fräs den i smör eller olja i en kastrull.
Skär svampen i mindre bitar, och låt även den få fräsa med efter en stund. Stek tills det mesta av vattnet har gått ur svampen.
Häll sedan ner grädde i kastrullen och smaksätt med fond, soja, peppar och salt. Smaka av med saltet eftersom sojan redan ger en viss sälta, så det inte blir för mycket.
Red såsen med ca 1 msk mjöl som du skakar ihop med 3 msk grädde (mjölk går också bra) och häller ner i kastrullen, och rör med handvisp tills den tjocknat. Här funkar det även fint med brun Maizenaredning som bara är att hälla rakt ner i såsen, ca 2-3 msk brukar behövas.
Servera med t ex kokt potatis och pressgurka, gärna lite gelé om du har någon.
Hitta det online: https://baraenkakatill.se/kottfarslimpa/