Pasta Vegetariskt

Gnocchigratäng

Det här receptet är perfekt som bjudmat! Det går hem hos alla oavsett ålder, man kan förbereda det mesta innan, och så är det dessutom vegetariskt! Alla blir nöjda, med andra ord. Receptet kommer från Paolo Roberto (Jag har ju en viss förkärlek för Paolo, som ni säkert redan vet) ur hans bok Mina fastrars mat. Gnocchi är vanligt såväl i Italien som utanför landets gränser. Min kompis Marija som kommer från Kroatien brukar berätta om hur hennes mamma ofta lagade gnocchi när Marija och hennes bror var små. Om man vill vara bekväm kan man köpa färdiga färska gnocchi, men de egengjorda är alltid godast! Men var beredd på att de mättar! Receptet räcker till 4-5 portioner.

Tomatsås:
400 g passerade tomater
400 g krossade tomater
1 gul lök
4 hela vitlöksklyftor
10 st strimlade basilikablad
salt och peppar
1 nypa socker
olivolja att steka i

Gnocchi:
ca 800 g potatis (gärna en mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
2 ägg
1 msk olivolja
1,5 dl riven parmesanost
125 g (1 pkt) mozzarella (skuren i bitar)

Börja med att halvera löken och låta den fräsa ihop med de hela vitlöksklyftorna i olivolja, utan att de tar färg. Häll i allt som har med tomater att göra, basilika, socker, salt och peppar, och låt småputtra i ca 45 min. Plocka sedan upp allt vad lök heter. Under tiden som tomatsåsen kokar, gör gnocchin:

Potatisarna kokas som vanligt, får svalna en stund och pressas sedan. Lägg den pressade potatisen på en mjölad bänk, lägg dit mjölet och gör en liten grop där du knäcker ner äggen. Tillsätt olivoljan och arbeta sedan ihop allt till en deg. Jag brukar behöva tillsätta ganska mycket mjöl. Rulla ut degen i längder, och skär längderna i ca 2 cm tjocka bitar som du ”skålar” med baksidan på en sked eller gaffel. Koka sedan gnocchisarna (eller hur man nu benämner dem i plural) i lättsaltat vatten, i omgångar. De behöver bara koka 1-2 minuter, när de flyter upp till ytan är de klara, då ska de fiskas upp. Jag brukar ha mina i durkslaget så länge.

Varva sedan tomatsås, gnocchi, tärnad mozzarella och riven parmesan i en smord ugnsform. Ända hit kan man förbereda maträtten. Hyvens. Gratinera den sedan i mitten av ugnen på 200C i ca 20-25 min, och servera med sallad.

En favorit i bokhyllan!
3 oktober, 2011

13 kommentarer

  1. Paolo är härlig! Detta är samma recept som jag använder när jag gör gnocchi, det funkar verkligen! Gratäng måste jag dock prova, kan ju inte bli annat än bra!

  2. Har aldrig fått möjligheten att åka till Italien med sitt underbara kök & livfulla människor. Men vem vet vad kan hända framöver:-)Maträtten såg så god ut med pasta,mozzarella,parmesan m.m.Just detta att man kan förbereda innan är kanon. Paolo är en ljuvlig kille som bjuder på sig själv och har härliga fastrar…glad att jag såg dessa program! Kram på dig!

  3. Åhh jag älskar gnocchi. Måste prova det här receptet. Tycker det är så synd att det är dåligt med det här i Sverige. Speciellt när Barilla kallar sina pasta snäckor för gnocchi.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration