Öppen lasagne med kantareller, parmesan och vitt vin
Eftersom det är fredag tänkte jag lägga ut ett recept på prima fredagsmysmat som går fort att laga, och som också är ett tacksamt recept att halvera och servera för två tillsammans med ett glas vin och tända ljus. Det behövs inte mycket fyllning i varje lager, det här är en lasagne som mättar väldigt bra. Vi åt den till middag förra fredagen, och det är så gott att jag skulle kunna tänka mig att ha det som fredagstradition hela hösten! Om ni vill variera lasagnen lite, testa gärna att röra ner ett par nävar färsk babybladspenat i fyllningen.
Öppen lasagne med kantareller, parmesan och vitt vin, 4 portioner
12 färska lasagneplattor
500 g färska kantareller
2-3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1,5 dl torrt, vitt vin
2 burkar ricottaost
2 dl riven
parmesanost + extra till garnering
parmesanost + extra till garnering
flingsalt
grovmalen svartpeppar
några droppar vit
tryffelolja till servering
tryffelolja till servering
Börja med att sättaen kastrull med vatten på sjudning till lasagneplattorna. Rensa svampen, deladen i mindre bitar och fräs den i lite smör eller olja i en stekpanna. Hacka schalottenlök och pressa vitlök, och låt bryna med i stekpannan när det mesta av vätskan gått ur svampen. Häll på vinet, och låt koka tills ca hälften av vätskan kokat bort. Rör ner ricottaost, och ta från plattan när allt blivit varmt. Rör ner 2 dl parmesanost, och smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Snåla inte på saltet här! Måtta ut 12 st lika stora, färska lasagneplattor. Låt dem ligga i det sjudande vattnet som du satte igång innan, 1-2 i taget i ca 20
sekunder var. Montera ihop lasagnen på tallrikarna. Beräkna 3 plattor till varje portion. Lägg en platta på varje tallrik, bre på lite kantarellröra, och
fortsätt varva så. Garnera varje färdig portion med riven parmesan och droppa några droppar vit tryffelolja över varje lasagne. Dra ett sista varv med
pepparkvarnen över varje portion.
Snåla inte på saltet här! Måtta ut 12 st lika stora, färska lasagneplattor. Låt dem ligga i det sjudande vattnet som du satte igång innan, 1-2 i taget i ca 20
sekunder var. Montera ihop lasagnen på tallrikarna. Beräkna 3 plattor till varje portion. Lägg en platta på varje tallrik, bre på lite kantarellröra, och
fortsätt varva så. Garnera varje färdig portion med riven parmesan och droppa några droppar vit tryffelolja över varje lasagne. Dra ett sista varv med
pepparkvarnen över varje portion.
18 oktober, 2013
Å himmel så gott!!!!!
Ha en skön helg!
Kram Anna
Det är supergott! 🙂 Stor helgkram!
Lyx att komma hit in o få ett fantastiskt helgrecept att laga till lördagskvällen =)
Hoppas att det smakade bra! 🙂
Vilket höstig god lasagne 🙂 Är väldigt förtjust i denna maträtt som man kan variera en hel del. Kram Lenita
Ja, visst är det toppen? Man kan ju slänga i lite parma, eller bacon, och lite allt möjligt gott! Kanske några rostade pinjenötter när man ändå är igång? 🙂 Kram!
Och sparat!