Pasta, Säsong, Vegetariskt

Nässelpesto freestyle

pesto nässlor nässelpestoOkej, gör er redo för det flummigaste receptet på nässelpesto på länge;
Det började med att jag redan förra och förrförra våren läste i allsköns mattidningar om hur fantastiskt gott och hippt det var med nässlor framåt vårkanten. De brännande små bladen haussades till höger och vänster, och folk gjorde nässelsoppa och pesto tills det sprutade ur öronen på dem. Självklart ville jag inte vara sämre. Så en solig söndagseftermiddag när vi var ute på hundpromenad för ett tag sedan såg jag ett gäng nässlor som precis börjat komma upp och skjuta fina små skott, och tänkte att ”Nu ska jag banne mig också testa det här med nässlor!”. Dessvärre hade jag inga trädgårdshandskar med mig, men som den hundägare man är finns det alltid bajsbåsar i fickorna. Jag trädde en bajspåse (eller låt oss kalla det hundpåse för fräschörens skull) på ena handen och nöp av nässelskotten, och la dem sedan i en ny hundpåse. Det hade så klart varit otroligt smart av mig att väga nässelskörden när jag kom in, men det är ju lätt att vara efterklok. Så det är den enda måttangivelse jag har att erbjuda i nässselväg om ni vill testa receptet; ungefär den mängd nässlor ni kan tänka er fyller en hundpåse upp till hälften.

Var det gott då? Jovars, det var det ju, men jag skulle nog inte vilja påstå att det smakade nässlor. Det smakade mest av vitlök och parmesan, ungefär som pesto brukar göra. Men det var kul att prova! Så här gjorde vi vår nässelpesto:

Nässelpesto freestyle, 2 portioner
ett gäng nässlor (en halv hundpåse, som sagt…)
1 näve mandlar
1 vitlöksklyfta
1 bit parmesanost
olivolja
salt
peppar

Börja med att rensa nässlorna om det ser ut att behövas, och förväll dem sedan lite. Vi kokade våra nässlor lite försiktigt i ca 3 minuter, innan vi hällde av dem i ett durkslag. Lägg alla ingredienserna i en liten mixer (eller använd mixerstav) och kör på tills du får en pestoliknande massa. Späd med olivolja tills du får den konsistensen på peston som du vill ha.

3 Kommentar

 1. Amy's piece of cake

  30 maj, 2013 at 8:30 e m

  Haha, du är för underbar vännen… hundpåse :))

  Själv gjorde jag nässelscones förra våren då det var så hippt med nässlor, kram på er!

 2. Sara på Vardag.nu

  1 juni, 2013 at 8:40 f m

  Haha, ja vågen ligger och skräpar i köksskåpen lite för mycket… Man borde väga mer 🙂 Men måttangivelser som "en näve" eller "en hundpåse" funkar ju det också 😉

 3. Dags för nässlor! – Bara en kaka till

  21 april, 2018 at 9:20 e m

  […] Idag när jag var ute och gick med vagnen och barnen drog åt ena hållet och hunden åt andra, stod jag still så länge att jag hann konstatera att det är nu som nässlorna är som allra bäst. Man ska ju plocka dem när de är alldeles nyuppkomna och inte har hunnit växa sig så stora. Våren har ju fullkomligt exploderat här hemma, vilket inte bara syns ute i folks trädgårdar, utan även hos de lokala restaurangerna som redan fått in nässelsoppa och annat på menyerna. För några år sedan kände jag mig inspirerad och testade att göra pesto på nässlor. Receptet har relativt oseriösa mått i form av halvfyllda hundpåsar, men man tager ju vad man haver, eller hur? Här hittar ni mitt recept på nässelpesto. […]

Lämna en kommentar