Okej, gör er redo för det flummigaste receptet på nässelpesto på länge;
Det började med att jag redan förra och förrförra våren läste i allsköns mattidningar om hur fantastiskt gott och hippt det var med nässlor framåt vårkanten. De brännande små bladen haussades till höger och vänster, och folk gjorde nässelsoppa och pesto tills det sprutade ur öronen på dem. Självklart ville jag inte vara sämre. Så en solig söndagseftermiddag när vi var ute på hundpromenad för ett tag sedan såg jag ett gäng nässlor som precis börjat komma upp och skjuta fina små skott, och tänkte att ”Nu ska jag banne mig också testa det här med nässlor!”. Dessvärre hade jag inga trädgårdshandskar med mig, men som den hundägare man är finns det alltid bajsbåsar i fickorna. Jag trädde en bajspåse (eller låt oss kalla det hundpåse för fräschörens skull) på ena handen och nöp av nässelskotten, och la dem sedan i en ny hundpåse. Det hade så klart varit otroligt smart av mig att väga nässelskörden när jag kom in, men det är ju lätt att vara efterklok. Så det är den enda måttangivelse jag har att erbjuda i nässselväg om ni vill testa receptet; ungefär den mängd nässlor ni kan tänka er fyller en hundpåse upp till hälften.
Var det gott då? Jovars, det var det ju, men jag skulle nog inte vilja påstå att det smakade nässlor. Det smakade mest av vitlök och parmesan, ungefär som pesto brukar göra. Men det var kul att prova! Så här gjorde vi vår nässelpesto:
Nässelpesto freestyle, 2 portioner
ett gäng nässlor (en halv hundpåse, som sagt…)
1 näve mandlar
1 vitlöksklyfta
1 bit parmesanost
olivolja
salt
peppar
Börja med att rensa nässlorna om det ser ut att behövas, och förväll dem sedan lite. Vi kokade våra nässlor lite försiktigt i ca 3 minuter, innan vi hällde av dem i ett durkslag. Lägg alla ingredienserna i en liten mixer (eller använd mixerstav) och kör på tills du får en pestoliknande massa. Späd med olivolja tills du får den konsistensen på peston som du vill ha.
Bara en kaka till syftar först och främst på min dåliga karaktär varje gång det erbjuds något gott. Men visst hittar du kakor här på bloggen också. Det, och framförallt enkel vardagsmat som alla kan laga, som sätter guldkant på vilken glåmig tisdag som helst. Recepten blandas med inlägg om familjelivet hemma på Öland, med man, två små döttrar och en välgödd hund. Jag som skriver heter Helena Elm och arbetar som matkreatör.
Välkommen hit!
Haha, ja vågen ligger och skräpar i köksskåpen lite för mycket… Man borde väga mer 🙂 Men måttangivelser som "en näve" eller "en hundpåse" funkar ju det också 😉
Bara en kaka till syftar först och främst på min dåliga karaktär varje gång det erbjuds något gott. Men visst hittar du kakor här på bloggen också. Det, och framförallt enkel vardagsmat som alla kan laga, som sätter guldkant på vilken glåmig tisdag som helst. Recepten blandas med inlägg om familjelivet hemma på Öland, med man, två små döttrar och en välgödd hund. Jag som skriver heter Helena Elm och arbetar som matkreatör.
Välkommen hit!
Bara en kaka till syftar först och främst på min dåliga karaktär varje gång det erbjuds något gott. Men visst hittar du kakor här på bloggen också. Det, och framförallt enkel vardagsmat som alla kan laga, som sätter guldkant på vilken glåmig tisdag som helst. Recepten blandas med inlägg om familjelivet hemma på Öland, med man, två små döttrar och en välgödd hund. Jag som skriver heter Helena Elm och arbetar som matkreatör.
Välkommen hit!
Haha, du är för underbar vännen… hundpåse :))
Själv gjorde jag nässelscones förra våren då det var så hippt med nässlor, kram på er!
Haha, ja vågen ligger och skräpar i köksskåpen lite för mycket… Man borde väga mer 🙂 Men måttangivelser som "en näve" eller "en hundpåse" funkar ju det också 😉