Pasta Säsong Vegetariskt

Nässelpesto freestyle

pesto nässlor nässelpestoOkej, gör er redo för det flummigaste receptet på nässelpesto på länge;
Det började med att jag redan förra och förrförra våren läste i allsköns mattidningar om hur fantastiskt gott och hippt det var med nässlor framåt vårkanten. De brännande små bladen haussades till höger och vänster, och folk gjorde nässelsoppa och pesto tills det sprutade ur öronen på dem. Självklart ville jag inte vara sämre. Så en solig söndagseftermiddag när vi var ute på hundpromenad för ett tag sedan såg jag ett gäng nässlor som precis börjat komma upp och skjuta fina små skott, och tänkte att ”Nu ska jag banne mig också testa det här med nässlor!”. Dessvärre hade jag inga trädgårdshandskar med mig, men som den hundägare man är finns det alltid bajsbåsar i fickorna. Jag trädde en bajspåse (eller låt oss kalla det hundpåse för fräschörens skull) på ena handen och nöp av nässelskotten, och la dem sedan i en ny hundpåse. Det hade så klart varit otroligt smart av mig att väga nässelskörden när jag kom in, men det är ju lätt att vara efterklok. Så det är den enda måttangivelse jag har att erbjuda i nässselväg om ni vill testa receptet; ungefär den mängd nässlor ni kan tänka er fyller en hundpåse upp till hälften.

Var det gott då? Jovars, det var det ju, men jag skulle nog inte vilja påstå att det smakade nässlor. Det smakade mest av vitlök och parmesan, ungefär som pesto brukar göra. Men det var kul att prova! Så här gjorde vi vår nässelpesto:

Nässelpesto freestyle, 2 portioner
ett gäng nässlor (en halv hundpåse, som sagt…)
1 näve mandlar
1 vitlöksklyfta
1 bit parmesanost
olivolja
salt
peppar

Börja med att rensa nässlorna om det ser ut att behövas, och förväll dem sedan lite. Vi kokade våra nässlor lite försiktigt i ca 3 minuter, innan vi hällde av dem i ett durkslag. Lägg alla ingredienserna i en liten mixer (eller använd mixerstav) och kör på tills du får en pestoliknande massa. Späd med olivolja tills du får den konsistensen på peston som du vill ha.

30 maj, 2013

3 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration