Min Polkanelbakelse i senaste numret av BAKA
Läser ni tidningen BAKA? Om inte är det hög tid att börja göra det nu, för tillsammans med fyra andra duktiga bloggtjejer är jag med och tävlar om vem som gör den bästa vinterbakelsen! På bilden ovan ser ni mitt bidrag, en Polkanelbakelse med en botten av kanelsmakande kladdkaka som varvas med ett lager vit chokladmousse med polkakross, som i sin tur möter ett lager chokladmousse med kanel för att sedan toppas med ytterligare ett lager vit chokladmousse med polkakross.
När jag skapade den ville jag få in lite tyngre smaker som choklad och kanel, smaker som jag uppskattar när mörker och kyla råder utanför fönstret. Polka är en fräsch och vintrig motvikt mot de smakerna, och kombinationen kanel och mint är en riktig fullträff, som än så länge är relativt ovanlig i Sverige.
Så här ser senaste numret av BAKA ut. Prenumeranterna har redan fått det, och det börjar säljas ute i butik idag.
Och så har vi Midvinterguld från Louise på Louise’s Spis, och Lisas bakelse Hot Chocolate till höger. Lisa hittar ni på bloggen Sockerrus.
Så nu är det bara att maila och rösta! Recepten finns i senaste numret av BAKA, om ni är sugna på att laga någon av de fina bakelserna. Själv blev jag jätteglad imorse när jag gick ut på instagram och såg att en tjej med kontot @mrs_hellman redan provbakat och lagt ut en bild på min Polkanelbakelse. Sådant värmer en matbloggares hjärta! Och det gör ju röster också. 😉
Recept på Polkanelbakelsen
En len moussebakelse där polkans friska mint matchas med den kryddiga smaken av kanel, varvat i olika lager av och vit och mörk chokladmousse.
Chokladkakebotten med kanel:
100 g smör
150 g (1,5 dl) socker
20 g (0,5 dl) kakao
3 g (0,5 tsk) flingsalt
3 g (1 tsk) kanel
90 g (1,5 dl) mjöl
2 ägg
Sätt ugnen på 175C. Smält smöret i en kastrull, ta den sedan från värmen. Rör ner socker, kakao, flingsalt, kanel och mjöl med en slev. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbara kanter, ca 22-24 cm i diameter. Häll ner smeten, och grädda den i mitten av ugnen på 175C i ca 17-18 min. Låt svalna, och ta sedan loss bottnen från formen. Stansa ut 4 st rundlar, ca 8-9 cm i diameter. Använd gärna ett uppochnervänt vatten/latteglas i lämplig storlek för att mäta upp diametern, tryck till, och skär sedan ut rundlarna med en vass kniv. (Chokladkakespillet som blir över kan med fördel serveras med grädde och bär.) Klipp ut bitar av overheadpapper i plast, ställ dem tätt runt varje rundels botten, och tejpa ihop så att varje rundel får ett stående rör av overheadpapper.
Lager 1: Vit chokladmousse med polkakross
1 gelatinblad
1 dl vispgrädde
20 g polkaskruvar/polkagrisar
0,5 ägg
100 g vit choklad
0,5 dl crème fraiche
Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Vispa grädden för sig. Mät upp polkaskruvar, och krossa dem i en mortel eller mixer. Knäck ner ägget i en bunke, vispa det lite lätt för hand, och dela sedan äggvispet i två lika delar. Spara den ena delen i kylen till lager 3, och låt den andra delen vara kvar i bunken. Smält den vita chokladen över vattenbad. Rör ner gelatinbladet och låt det smälta, och vispa sedan snabbt ner den smälta chokladen i äggvispet. Rör ner den vispade grädden i samma smet med hjälp av en handvisp, och tillsätt sedan crème fraichen. Rör ner polkaskruvarna sist. Fördela smeten i de 4 overheadbeklädda rundlarna, ovanpå chokladkakebottnen, och ställ in i kylen. Låt stå i minst en timme innan du häller på nästa mousselager.
Lager 2: Chokladmousse med kanel
0,5 gelatinblad
1,5 dl vispgrädde
1 äggula
10 g (1 msk) florsocker
100 g mörk choklad
6 g (2 tsk) kanel
1 g (1 krm) flingsalt
Lägg det halva gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Vispa grädden. Vispa upp äggulan för hand tillsammans med florsockret i en egen bunke, så gott det går. Smält chokladen över vattenbad, och rör ner kanel och flingsalt. Rör ner det halva gelatinbladet, och låt det smälta in i smeten. Häll sedan snabbt ner den smälta chokladen under snabb vispning i äggsmeten, och rör sedan ner grädden. Vispa samman några sekunder för hand, och fördela sedan smeten i de 4 overheadbeklädda rundlarna, ovanpå den vita chokladmoussen, och ställ in i kylen. Låt stå i minst en timme innan du häller på nästa mousselager.
Lager 3: Vit chokladmousse med polkakross
Upprepa lager ett, och låt bakelsen stå till sig i kylen i ett par timmar innan du serverar den.
Garnering:
Tillbehör:
Åh, vilken spännande kamp! Heja heja heja!
Din bakelse är helt otroligt fin! Kram.
Tack kompis! 🙂
Trevlig läsning i tidningen! Vad duktiga ni är! Kombinationen kanel, polka och choklad låter ljuvlig och vintrig. Mys-fika med sprakande kamin.
Ja, det är bara den sprakande kaminen som fattas! Och raggsockor! Kram!
Så fina alla bidragen är! Gillar din kanel-polka-smaksättning, måste testas. Kram och lycka till
Ja, de andra tjejerna har verkligen gjort jättefina grejer. Konkurrensen är hård! 🙂
håhåhåh mums!
Jojo! 🙂
Alltså din tårta ser gudomlig ut! Jag älskar polka och kanel och tillsammans måste det ju bli supahdupah!
Tack Sara! Den är rätt god, faktiskt. 😉 Hähä.
Hej
Kan du lägga ut receptet tror du? Den verkar supergod!
Hej! Så länge tidningen är ny väntar jag lite med att lägga upp receptet här på bloggen. Men det finns tills dess att tillgå i senaste numret av Baka. 🙂
Köpte tidningen istället 🙂 Tänkte baka din bakelse som tårta i springform, det borde väl gå?
Vad roligt! 🙂 Jag tror att bakelsen blir jättebra i springform, jag har tänkt göra en sådan variant själv, men har inte kommit till skott än. Men då kommer jag nog att dubbla mängden i mousserna, för att få tårtan lite högre.
Hittade din blogg via BAKA-tidningen och jag fullkomligt älskar din bakelse! Så otroligt snygg (min favorit faktiskt om jag ska vara helt ärlig 😉 ) (och min favorit i hela tidningen..) och låter fantastiskt god! Den ska jag definitivt prova på så snart som möjligt! Ska självklart rösta på den också, så får vi hålla tummarna för att du vinner! 🙂
Tusen tack för din fina kommentar, vad glad jag blir! Hoppas att du kommer att tycka lika mycket om den som jag! 🙂 Stor kram, och tack igen för dina fina ord!
Vilka skapelser, jag skulle nog inte ens våga ge mig på någon av dem. Men jag tycker det låter spännande med din kombination av kanel och mint:) Lycka till!
Ha en fin helg!
Kram
Suz
Tack Suz! Den här bakelsen är inte så svår alls, faktiskt. 🙂 Kram!
Jag ska absolut rösta på din fina bakelse! /Hälsningar din skrivar- kompis från Finland
Vad gulligt av dig, tusen tack! 🙂
Wow Helena 🙂 Din vackra bakelse i "BAKA"…så glad jag blir för din skull! Den ser riktigt höstig ut och som man vill njuta av framför brasan invirad i en sjal.Den är säkerligen jättegod och ser förförisk ut för ögat. Måste ila och köpa nya numret…tycker mycket om denna tidning! Har vart på semester en vecka på Malta och kom hem igår,så nu får jag in och läsa dina fina inlägg som jag missat denna veckan. ha nu en underbar fredagkväll! Kramar Lenita
Tack fina Lenita! Hoppas att ni har haft en toppensemester!
Fantastiskt vacker skapelse! Så roligt när bakbloggare får en chans att synas! Håller tummarna i tävlingen 🙂
Tack Suzanne! Ja, visst är det kul när vi bloggare får komma fram lite! Kram!
Tack för påminnelsen, du har fått en röst 🙂 Lycka till!
Tack så mycket! 🙂
Hej Tänkte göra den som en tårta. eftersom det är en del moment tänkte jag göra den på söndagen och sedan inte bjuda på de förrän tisdag kväll, tror du den klarar sig så länge i kylskåpet?
Det tror jag absolut! Täck formen med plastfolie bara, så att kakan inte tar smak av "kylskåp", och vänta med att garnera till precis före servering. Lycka till! 🙂