Efterrätter

Violpannacotta

Violpannacotta

Violpannacotta är den ultimata efterrätten för alla som älskar violgodis! Fort går det också, och enkelt är det. Prima dessert att servera på våren och sommaren som går att förbereda helt i förväg. Skulle skogsviolen ha blommat över är det ingen fara, man kan garnera sin violpannacotta med små penséer eller någon annan ätbar blomma. Eller violgodis från den klassiska tablettasken. Eftersom viol och lakrits är kompisar från förr så har jag även toppat pannacottan med krossad turkisk peppar.

Jag har provlagat den här violpannacottan flera gånger i olika versioner, och varianten med violessens från en liten flaska tycker jag blir bäst. Men visst går det att göra den på nersmält godis från en tablettask violgodis också, det gör det. Det blir gott, men pannacottan blir grå i färgen, och det tar väldigt lång tid för violgodisarna att smälta ner i grädden. Faktiskt precis lika lång tid som det tar att låta en violpastill smälta i munnen.

Så ja, violessens går fortast. Jag köpte min på nätet. Det finns olika återförsäljare av violessens, men den som var lättast att få tag i heter Parma Violet och är tillverkat av ”Sugarflair Colours” och är köpt härifrån, och det är den jag har provat ut mitt recept med. (79 kr kostade den, och räcker till många olika recept eftersom den är väldigt koncentrerad.) Jag har alltid varit nyfiken på att köpa violessens, men tyckt att det är så luddigt med alla recept som svävande skriver ”några droppar”. Det är därför jag har testat receptet så många gånger, och kommit fram till att 0,75 tsk essens blir perfekt till den övriga mängden ingredienser. (Låt dig inte avskräckas av den koncentrerade smaken på essensen, när violpannacottan har stelnat är smaken perfekt!) Violpannacottan blir också bättre och fylligare med vit choklad än utan. Och jag har även försökt färga den med blompulver och annat, men det blev helt enkelt aldrig riktigt bra. Så nu vet vi det!

Skriv ut

Violpannacotta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Violpannacotta med vit choklad är den ultimata vår och sommardesserten till alla som älskar violgodis! Enkel att göra och förbereda. Garnera med blommor och turkisk peppar.

 • Författare: Helena
 • Tillagningstid: 10 min
 • Total tid: 10 min + kyltid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 2 gelatinblad
 • 4 dl vispgrädde
 • 1 msk socker
 • 0,5 vaniljstång
 • 100 g vit choklad
 • 0,75 tsk violessens

Till garnering: 

 • 4 st karameller Turkisk peppar
 • Ätbara, obesprutade blommor (t ex violer, penséer, syrener, rosor, lavendel, fläder)

Instruktioner

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där medan du förbereder grädden.

Mät upp grädde och socker i en liten kastrull. Halvera vaniljstången, snitta upp den och skrapa ur fröna. Tillsätt både frön och stång i kastrullen, och värm tills första kokbubblan kommer. Dra då kastrullen från värmen.

Fiska upp och släng vaniljstången, och rör ner gelatinbladen.

Bryt den vita chokladen i bitar och lägg i en bunke, gärna en med hällpip. Häll över den varma grädden och rör tills du har en jämn och slät pannacottasmet. Rör ner violessensen. Häll upp i portionsformar och ställt i kylen till servering, minst 4 timmar och gärna över en natt.

Vid servering, mortla några karameller Turkisk peppar och strössla över pannacottorna. Garnera med blommor. 

Vill du testa fler recept med blommor? Min favorit är den här lavendelglassen!

17 maj, 2022

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration