Skriv ut

Rabarbersaft med vanilj

Rabarbersaft med vanilj

4.5 from 13 reviews

Ljuvlig rabarbersaft där vaniljen gör hela grejen! Rabarbersaft med vanilj är god att dricka som den är och att blanda drinkar av.

Ingredienser

Scale
  • 1 kilo rabarber (ca 810 normalstora stjälkar)
  • 1,5 liter vatten
  • 0,5 dl pressad citronsaft (motsvarar cirka en liten citron)
  • 5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång

Instruktioner

Skiva rabarbern i centimetertjocka bitar och lägg i botten på en kastrull. Slå över 1,5 liter vatten och låt koka upp. Koka i cirka 20 minuter tills rabarbern trådat ut sig.

Häll allt genom en sil och ta vara på rabarbervattnet men släng den trådiga rabarbern. (Jag använder ingen trosliknande tyghistoria utan en sån där hushållssil med rostfritt nät bara.) Diska kastrullen och häll tillbaka rabarbervattnet däri.

Pressa ner 0,5 dl citronsaft i kastrullen, och rör ner sockret. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och låt både frön och vaniljstång få vara med i kastrullen. Koka upp igen. Det räcker att det kokar några sekunder, sedan kan du ta kastrullen från värmen. Ta bort skummet som samlas på ytan om det blir något och släng det. 

Låt saften svalna något, och fiska sedan upp och släng vaniljstången. Häll saften i väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Frys gärna en del av satsen, det är bra att ha.