Passion sour
Passion sour är den ultimata påskdrinken! Både söt och syrlig, och samtidigt uppiggande, soligt gul.
Kan förberedas till stor del i förväg
Den här passionsdrinken kan du förbereda nästan helt i förväg. Drinkshakern kan stå färdigblandad i kylskåpet och vänta, så skakar du bara ihop den med äggvita det sista du gör innan du häller upp den i glas för att få upp det fina skummet på toppen.
Den som vill ha lite bubblor och ”fizz” i drinken kan absolut toppa den med en liten skvätt tonic water eller mineralvatten. Drinkarna på bilden är dock av det stilla slaget.
Satsa på fryst, urgröpt passionsfrukt
När jag använder passionsfrukt i drinkar brukar jag köpa fryst, urgröpt passionsfrukt. Så himla smidigt att slippa köpa massa passionsfrukter och gröpa ur dem! Det finns bland annat på ICA i deras frysdisk, det är rektangulära små paket på 250 g.
Då bara tinar man paketets innehåll, silar bort kärnorna och värmer upp passionsjuicen man får ut med socker för att få sig en färdig passionssockerlag som håller flera veckor i kylen.
Det brukar bli cirka 1,5 dl silad juice som man får ut av en förpackning på 250 g fryst passionsfrukt, och då kokar jag upp den juicemängden med lika mängd socker.
Använd hela paketet
I receptet använder jag hela paketet med passionsfrukt för att ta tillvara på allt innehåll.
Det är svårt att dela upp det, och därför kommer det att bli lite passionssockerlag över som du kan spara i en flaska i kylen, men tro mig – det är inget du kommer att bli ledsen för! Tvärt om.
Tips på fler drinkar med passionsfrukt
Föredrar du en lite sötare passionsdrink som är mer åt mojitohållet skulle jag rekommendera passionsmojito, den är också supergod och passar perfekt som påskdrink!
Behöver du göra drink till många? Då skulle jag satsa på passionsfruktssangria! Det brukar jag servera på påsken när vi är många, och drinken inte ska vara så stark.
Skriv utPassion sour
Passion sour – syrlig och söt passionsdrink med gin och äggviteskum på toppen. Den soligt gula färgen gör den perfekt som påskdrink!
- Förberedelser: 10 min
- Tillagningstid: 5 min
- Total tid: 15 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
Passionssockerlag:
- 1 pkt fryst passionsfrukt á 250 g (motsvarar ca 1,5 dl passionsjuice)
- 1,5 dl socker
Passion sour:
- 5 cl passionssockerlag
- 5 cl pressad citronsaft (motsvarar ca 1 citron)
- 10 cl gin
- 2 äggvitor
- ev ett par isbitar till shakern
Instruktioner
Till passionssockerlagen:
Låt paketet med passionsfrukt ligga framme någon timme så att innehållet tinar. När det tinat, lägg fruktköttet i en sil med en bunke under och pressa ur saft med hjälp av en sked tills det bara är kärnorna kvar. Det blir ca 1,5 dl passionsjuice. Värm passionsjuicen med lika mängd (oftast 1,5 dl) socker och rör med en handvisp tills sockret har smält. Ställ åt sidan att svalna.
Till drinkarna:
Mät upp passionssockerlag och häll ner i en shaker. Pressa ner citronsaft i shakern och tillsätt gin. Fram till hit kan du förbereda drinken och förvara shakern i kylen fram till servering.
Släpp ner två äggvitor i shakern och skaka drinken i ca 15 sekunder för att få upp skummet. Har den inte stått i kylen innan utan förbereds direkt och därmed behövs kylas ned – släpp ner ett par isbitar i shakern efter att du skakat den med äggvita, och skaka i ca 15 sekunder till så att den blir genomkall. (Här kan det vara bra att torka av shakern lite mellan öppning och stängning och gärna hålla sig över vasken ifall shakern är lurig och släpper någonstans.)
Sila upp drinken i två glas och servera.
Kan man ersätta äggvitorna med något annat?
Äggvitorna är mest för att det är lite fint med skum och gör inte så mycket för smaken. Man brukar ju kunna ersätta äggvita med kikärtsspad, men som jag förstår det kan det sätta smak på drinken. Jag hittade det här när jag googlade:
https://dinvinguide.se/nordefors/aquafaba-nutidens-cocktailingrediens#gref
SÅ otroligt god! Min nya favoritdrink!
Så roligt att du uppskattar den så mycket! 🙂