Andra Reportage

Sopptema med krönika

God söndagkväll, kära vänner! Hoppas att ni har haft en lugn och skön helg. Vi åkte till Mariannelund igår eftermiddag och firade Olofs pappa som snart ska fylla år, smorde kråset med god mat och vältrade oss i crème brulée. Och nu är vi hemma på Öland igen. Bally ligger och jäser framför öppna spisen, och jag ska snart gå och göra honom sällskap.

I lördags kördes det här soppreportaget i Smålandsposten, och förra lördagen publicerades ett liknande i Barometern. Recepten på uppslaget var på gulaschsoppa, löksoppa, tomatsoppa och på vita, enkla limpor. Och så en liten blänkare om vitlöksbröd också. Här kommer som vanligt krönikan:

Vintern är den perfekta årstiden för att sörpla soppa. En skål rykande varm soppa som doftar mustigt av kryddor och grönsaker värmer upp både kropp och sinne när man kommer in från kylan så här års. Vad som är så tacksamt med soppor är att de är enkla att ha att göra med. De är utmärkta att ha som lunchlådor, eftersom de inte kräver några egentliga tillbehör. Dessutom är de ofta enkla att göra. En av de allra första maträtter jag lärde mig att laga var ungersk gulaschsoppa. 


I min blå, rejäla hemkunskapsbok från högstadiet fanns tillsammans med stöttepelare som köttbullar och pannkakor även en lista på ingredienser till gulasch. Listan var, precis som min talang för matlagning på den tiden, ganska skral. Faktum är att jag var så dålig på hemkunskapen att när det var dags för matlagningsprov och alla skulle få husera i varsitt kök, fick min kompis och jag dela kök med varandra då vi var en för mycket i gruppen och vår lärare var av åsikten att ingen skulle behöva ta nederlaget det skulle innebära att behöva dela kök med någon av oss på provet. Hur det gick? Mycket dåligt. Min sås kokade bort, köttet antog en pikant smak av vidbränd skosula och den kokta potatisen uteblev. Men efter det kunde det knappast gå sämre, och sedan dess har det faktiskt bara gått bättre och bättre med matlagandet, för både min kompis och mig.


Vad jag vill ha sagt är att oavsett hur dålig du (eller din kompis) än må vara på att laga mat, så finns det alltid hopp. Jag lovar. Känns det övermäktigt med avancerade rätter som kräver flera tillbehör; gör en enkel soppa. För bland de bästa av allt med soppor – de bränner sällan fast. 

27 januari, 2013

7 kommentarer

  1. Vilket härligt uppslag. Jag åt gulasch till lunch och skulle kunna tänka mig en värmande soppa även till middag. Det är ju ungefär precis vad man behöver just nu.

  2. Lina – etiketten man kan skriva på är nog från någon helt vanlig bokhandel, och den där det står tryckt "Just for you" tror jag att syrran har köpt utomlands till mig. I England, skulle jag tro, de är väldigt heta på sånt där.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration