Rustik tomatsoppa
Nu ligger snön i ett tjockt täcke över hela Öland, och vi eldar i brasan här hemma och värmer oss med en kryddig och mustig tomatsoppa.
Rosta tomaterna i ugnen först
Hemligheten bakom den goda smaken är att den har en bas av cocktailtomater som halverats och fått bakas i ugnen på låg temperatur under ett par timmar för att få fram den där sötman som är så god i tomater.
Bortsett från ugnsrostandet går soppan ganska fort att göra, och den smakar nästan ännu godare dagen efter, och passar perfekt som lunchlåda då den inte kräver något komplement. Skulle vara ett gott bröd till då, möjligtvis.
Skriv utRustik tomatsoppa
Rustik tomatsoppa som får extra djup i smaken tack vare cocktailtomater som rostas sakta i ugnen för att få fram sötman. Perfekt på kalla dagar!
Ingredienser
- 1 kg cocktailtomater som ugnsrostats
- salt, peppar, olivolja och lite socker till ugnsrostningen
- ———-
- 1 lök
- 2–3 pressade vitlöksklyftor
- 1 pkt krossade tomater
- 0,5 dl balsamvinäger
- 2 lagerblad
- strimlade blad från en halv basilikaplanta
- 1 tsk chipotle paste (finns i tacohyllan)
- 1 msk grönsaksfond
- 3–4 dl vatten
- salt
- peppar
- 1,5 dl grädde
- ca 1 tsk socker
- ———-
- ca 1 tsk crème fraiche till garnering per portion
- basilikablad till garnering
- 1 näve hackad mandel till garnering
Instruktioner
Börja med att halvera alla cocktailtomater och lägg dem i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Salta, peppra och strö över ca 1 tsk socker och ringla över lite olivolja. Ugnsrosta i mitten av ugnen på 150C i ca 2 timmar.
Till soppan: Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och fräs i olja i en kastrull.
Tillsätt de krossade tomaterna, de ugnsrostade cocktailtomaterna och allt annat på listan utom socker och grädde. Låt småputtra så länge som du orkar vänta, men minst 40 min.
Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Smaka sedan av med sockret, och rör ner grädden. Låt puttra ett par minuter till.
Vid servering, värm ett par teskedar crème fraiche i en kopp i microvågsugn, och ringla 1 tsk över varje portion soppa. Garnera med basilikablad och hackad mandel.