Skriv ut

Äppelkaka med Fireball

Äppelkaka Fireball salt kolasås

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Knäckig äppelkaka som serveras med vaniljglass och en saltstänkt kolasås som smaksatts med värmande Fireball. Ljuvligt!

Ingredienser

Scale
  •  4 äpplen (beroende på storlek, totalt ca 400 g)
  • 0,5 dl Fireball
  • Smör till pajformen
  • Kanel
  • Vaniljglass till servering

Smuldeg:

  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl

Saltstänkt kolasås med Fireball:

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 0,6 dl Fireball

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C.

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i skivor som du sedan delar på mitten. Lägg dem i en bunke och rör ner 0,5 dl Fireball. Låt marinera i skålen i ca 20 min, rör om då och då. Sila sedan av vätskan och spara det som blir över till kolasåsen. Lägg äppelbitarna i en smord pajform och strö över kanel efter smak och tycke.

Nyp ihop smuldegen med hjälp av händerna och strö den över äpplena. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min tills pajen har fått en fin, gyllene färg.

Till kolasåsen blandas alla ingredienser i en kastrull utom flingsalt och Fireball. Låt koka på medelvärme och rör om då och då med en handvisp. Efter ca 20 min brukar den ha fin konsistens. (Notera också att kolasås tjocknar något medan den svalnar.) Ta såsen från värmen och rör ner flingsalt och Fireball. Börja med den Fireball du fick över efter att ha marinerat äpplena, och fyll på med så mycket som du önskar. Totalt 0,6 dl Fireball i kolasåsen är ett lagom riktmärke.

Servera äppelpajen med vaniljglass och saltstänkt kolasås med Fireball.